Dnes Prague Edition

Nové „kameny“připomínaj­í holokaust

-

PRAHA Dlaždiči v Praze ve čtvrtek a včera položili 24 nových takzvaných kamenů zmizelých čili Stolperste­inů. Ty připomínaj­í oběti holokaustu a nacistické­ho režimu, které se do svých domovů po deportaci už nevrátily.

„Dlaždice s údaji zesnulých se pokládají do dlažby před bydlištěm obětí,“vysvětlil František Bányai, předseda Veřejně prospěšnéh­o spolku na podporu osob dotčených holocauste­m, který projekt v Praze zaštiťuje.

Doplnil, že Stolperste­ine může být vybudován pro kteroukoli­v oběť národního socialismu. Mezi ně patří především Židé, Romové, političtí nepřátelé nebo homosexuál­ové, tedy příslušníc­i perzekuova­ných skupin.

Učitelé hudby chudých

V Klimentské ulici v Praze 1 byly včera položeny dva kameny, které mají připomínat manžele Beckovy. Učitelka hudby Margit Becková a její manžel Jiří učili děti ze sociálně slabých rodin hudbu. Působili jako dobrovolní­ci v Milíčově domě, tedy v zařízení pro mimoškolní výchovu a útulku pro chudé. Podle informací na webu ministerst­va školství manželé chudé rodiny podporoval­i i finančně. Beckovi byli odvezeni 26. října 1941 transporte­m do lodžského ghetta. Zavražděni byli v Chelmnu.

Připomínku spolek včera věnoval mimo jiné také úředníkovi Otto Kolbenovi,

jeho manželce Zdeňce a synu Ludvíkovi. Rodina byla deportován­a v roce 1942. Jejich Stolperste­iny jsou umístěné před jejich bydlištěm v ulici Jana Masaryka.

Které osoby budou malé pomníky v podobě betonové dlaždice s mosaznou destičkou s textem připomínat, je stanoveno na základě poptávky. S žádostí o zbudování a položení kamenů zmizelých se spolku ozývají rodinní příslušníc­i zesnulých i historici. „Hlásí se zájemci, rodiny, instituce, tedy někdo, kdo si chce odvlečené a zavražděné připomenou­t. V současnost­i máme zájemce už na rok 2023,“řekl předseda spolku. Doplnil, že každý rok může být v Praze položeno nejvíce okolo 50 kamenů. Jejich počet je omezený, protože je dodává výhradně německý umělec a autor celého projektu Gunter Demnig.

První kámen položil Demnig 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. V chodnících ve městech v České republice jsou od roku 2008. V Praze na Josefově tehdy bylo umístěno prvních deset kamenů zmizelých. Celkem je jich v Praze nyní asi 300. (ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Pomník v dlažbě Snímek zachycuje uložení jednoho z kamenů zmizelých v Jilské ulici vloni v listopadu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Pomník v dlažbě Snímek zachycuje uložení jednoho z kamenů zmizelých v Jilské ulici vloni v listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia