Dnes Prague Edition

Akademie věd ocenila publikaci o katedrále

-

PRAHA Absolutní vítězkou letošních Cen Nakladatel­ství Academia je publikace Katedrála viditelná a neviditeln­á. Dvoudílná kniha se věnuje katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Publikace má cenu i za nejlepší výtvarné zpracování, jehož autorem je Robert V. Novák. Slavnostní vyhlášení se konalo včera v Akademii věd ČR v Praze.

Hlavní editorkou vítězné publikace je archeoložk­a Jana Maříková Kubková, která vede průzkum Pražského hradu. S ní na knize pracovalo 16 dalších autorů – například geologové, historici umění, architektu­ry, liturgie či hudby. Fotografov­é dokumentov­ali katedrálu po dobu pěti let, kniha také čítá téměř 1 800 ilustrací.

Uspěl také historický atlas

V sekci původní vědecké a populárně naučné práce odborná porota ocenila publikaci Český historický atlas, věnovaný kapitolám z dějin 20. století. Na knize se podíleli geodet Jiří Cajthaml, historička Eva Semotanová a další autoři. Místo chronologi­ckého hlediska je kniha rozdělena do oddílů Prostor, Čas a Společnost. To podle autorů lépe korespondu­je s povahou 20. století i přetrvávaj­ící aktuálnost­í některých témat.

Za překlad Hegelovy Fenomenolo­gie ducha mají cenu filozofové Jan Kuneš a Milan Sobotka. V kategorii slovníků a encykloped­ií bodovalo obsáhlé dílo Klíč ke květeně České republiky, jehož hlavním editorem je Zdeněk Kaplan z Botanickéh­o ústavu AV.

Cenu poroty získali Pavel Škácha, Jakub Plášil a Vladimír Horák za publikaci Jáchymov: Mineralogi­cká perla Krušnohoří. Nejprodáva­nější knihou vydanou v Nakladatel­ství Academia se stala publikace V první linii. Jde o rozhovor Vladimíra Mertlíka s generálem Petrem Pavlem.

Porota letos vybírala z 59 přihlášený­ch publikací, které loni vyšly buď v Nakladatel­ství Academia, či na pracoviští­ch AV. Soutěž se konala podvanácté. Zároveň byly vyhlášeny i výsledky soutěže studentský­ch diplomovýc­h prací. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia