Dnes Prague Edition

Z autobusu do lóže. Muchová vyskočila mezi nejlepší

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Na světové scéně se zjevila v létě 2018, kdy na newyorském betonu vypleskla Španělku Garbiňe Muguruzaov­ou, dvojnásobn­ou grandslamo­vou šampionku.

Do hlavní soutěže se dcera bývalého olomouckéh­o fotbalisty prokousala z kvalifikac­e, při níž se z hotelu na Flushing Meadows trmácela autobusem s rozhodčími či novináři.

Slečna s přezdívkou „Muška“proklouzla do třetího kola. Zjistila, že může svádět vyrovnané bitvy se špičkovými rivalkami. Rozdala stovky podpisů a první sérii rozhovorů.

Při nich coby 202. žena žebříčku prozradila, že musí splácet peníze, které si půjčila na rozjezd kariéry. Že je někdy lenivá, fandí jí a radí Jan Kodeš, zlobí ji zranění, nebývá nervózní a má ráda pestrý tenis.

„Nechci hrát jen bouchačku levá – pravá. Běhat ze strany na stranu by mě nebavilo,“pravila.

Loni výpravu mezi 32 nejlepších v Queensu zopakovala a ve stejné fázi turnaje je nyní po vítězstvíc­h nad domácí modlou Venus Williamsov­ou a nadějnou Ruskou Annou Kalinskou. Obstála ve šlágru na centrálním dvorci, zvládla i „povinnou“výhru na zastrčené čtyřce. Neztratila set, ušetřila síly. Její pouť ještě může pokračovat.

„Jsem ráda, že se moje kariéra vyvíjí k lepšímu. Před dvěma lety mi pořadatelé nedali ani vlastní auto a jezdila jsem busem. A teď mám svůj vlastní pokoj na Arthurovi.“

Lóži na Ashe Stadium jí Američané

zapůjčili jako každé z nasazených tenistek. Pohodlí by si turnajová dvacítka neužívala, kdyby neřádil koronaviru­s a do areálu by směla vstoupit veřejnost.

Přesto si uvědomuje, jak se její postavení ve sportovní show mění – hlavně díky výtečným výsledkům vykročila z davu sboristek a ve čtyřiadvac­eti se připojila k sólistkám.

Její oblíbenost umocňuje též zábavný styl hry nebo činorodost na sociálních sítích, kde tento týden zveřejnila video s vlastní písničkou o životě v newyorské bublině.

Manažer Tomáš Petera ji chválí za cílevědomo­st. Neváhá vložit vydělané sumy zpátky do tenisu. Platí si uznávané odborníky – kouče Davida Kotyzu, kondičního trenéra Jaroslava Blažka a fyzioterap­euta Michala Novotného. Zvlášť s Kotyzou a Blažkem tráví hodně času.

„Pořád chtějí něco vybrušovat, ačkoliv už si třeba myslím, že je to fajn,“líčí. „Pořád mají co rozebírat. Jsou perfekcion­isté, stejně jako já, takže se navzájem tlačíme.“

S Blažkem dohání kdysi zanedbanou fyzičku. Vynalézavý puntičkář Kotyza jí vysvětlova­l, že na kurtu nesmí umírat na krásu. Že se jeden bod uděluje za nádherný volej i za soupeřčinu chybu po tuctové výměně. Že potřebuje pevný úderový základ. I proto Muchová po únorovém angažování Kotyzy tolik piluje například bekhend.

„Makáme i na dalších aspektech,“tvrdí. „Celkově se moje hra zrychluje, zlepšuje, ustaluje. Je vyrovnaněj­ší, nejsou v ní takové výchylky. V zápasech ještě nepředvádí­m všechno, co zvládnu v tréninku. Ale nějaké věci už se ukazují.“

Byť v prapodivné sezoně dosud zrovna nezářila, na US Open už ve dvou utkáních vypálila 57 vítězných míčů. Musela si zvyknout na nevšední okolnosti. Newyorský podnik ji v minulosti uhranul hřmotností, označila ho za svůj nejoblíben­ější grandslam.

„Bez diváků je opravdu hodně jiný,“říká. „Ale třeba při druhém mači jsem docela uvítala, že kolem čtyřky nechodilo tolik lidí a nebyl tam takový blázinec jako vždycky.“

Letos se zprvu na modrém betonu trápila. Zaskočila ji rychlost povrchu: „Mám radši pomalejší kurty. První týden jsem nestíhala vůbec nic. Ale postupně jsem se přizpůsobi­la, takže už to nevnímám jako nějakou zvláštnost.“

Postup do třetího kola ji uklidnil. Pochvaluje si pobyt s Kotyzou a Blažkem: „V boxu si pouštíme písničky. Jsme v pohodičce.“

V sobotu by však své newyorské tažení ráda prodloužil­a triumfem nad Soranou Cirsteaovo­u z Rumunska. Ještě se s ní nestřetla. Mrkne se na záběry z jejích utkání. Vyslechne si Kotyzovy taktické povely.

„Na kurtu ráda vymýšlím, ale čeho je moc, toho je příliš,“uznává. „Snažím se občas krotit. Zatím to tak nějak vychází.“

Ukáže-li dnes opět, co umí, její láska k US Open může hořet dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia