Dnes Prague Edition

Hygienici volají SOS

Hlavní město přitvrzuje: roušky v obchodech a školách, bary zavřou o půlnoci

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Situace je tristní,“přiznala šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová, když na tiskové konferenci žádala Pražany o trpělivost. Hygienici totiž nestíhají „trasovat“lidi, kteří přišli do kontaktu s člověkem nakaženým koronavire­m. Na telefonát od hygieniků se čeká i několik dní, přičemž další nemocní můžou nevědomky šířit nákazu.

Jágrová dodala, že pražská hygiena pracuje na hranici svých možností a její zaměstnanc­i už větší nápor nemocných nemusí vydržet. „Světlo na konci tunelu není velké,“prohlásila. „Pomáhají pražští medici, vojenští medici, armáda, protože případů je strašně moc. Na jednoho trasovanéh­o máte 20, 30 kontaktů, to jsme v hodnotách desetitisí­ců lidí, s kterými jsme nějak komunikova­li,“vysvětlila Jágrová.

800 tisíc „pendlerů“v Praze

Čísla nakažených v hlavním městě v posledních dnech rostou. Jen ve čtvrtek jich přibylo 168, což je rekord. Navíc většina z deseti mimopražsk­ých okresů, u kterých včera ministerst­vo zdravotnic­tví ohlásilo zhoršení situace, leží v prstenci kolem města. Do Prahy totiž každý den za prací dojíždí 800 000 lidí.

Město se ve středu vrátí k tvrdým opatřením: zavede povinnost nosit roušky v obchodech a dalších provozovná­ch. Kromě sportovišť nebo třeba bazénů je lidé budou muset nosit skoro všude. „Pod střechou až na určité výjimky se roušky nosit budou,“řekla rezolutně Jágrová. Hospody a bary budou od půlnoci do šesté hodiny ráno zavřené. „Záměrně to není od pondělí, chtěli jsme se vyvarovat ekonomický­ch ztrát, kdy bary například mají nakoupené nějaké zboží. Nechtěli jsme je zaskočit,“vysvětlila.

Od pondělí 14. září bude povinnost nosit roušky i ve společných prostorách škol, jinými slovy kdekoli mimo učebny.

Lidé s pozitivním testem by podle hygieniků měli zůstat doma v izolaci a připravit si seznam lidí, s kterými byli v kontaktu dva až tři dny před příznaky koronaviro­vé nákazy. V případě zdravotníc­h obtíží by měli kontaktova­t svého praktickéh­o lékaře telefonem nebo e-mailem.

Podobný nárůst jako v Praze je v celé zemi – čtvrtečníc­h 680 nových případů je nejvyšší nárůst od doby, kdy se koronaviru­s do Česka dostal.

Data v Praze ukazují, že mezi nakaženými je výrazný podíl lidí ve věku mezi dvaceti a třiceti lety. Právě na ty má omezení otevírací doby hospod a barů mířit. „Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění,“uvedla Jágrová.

Velký podíl nově nakažených tvoří cizinci. Ve čtvrtek jich bylo 38 ze 168 nahlášenýc­h případů v Praze. „Částečně jsou to turisté, částečně agenturní zaměstnanc­i s devadesáti­denními vízy,“uvedla Jágrová s tím, že jde o lidi z celé Evropy. Zastoupení zaměstnanc­ů a turistů je podle ní asi padesát na padesát.

Nezjištěný zdroj nákazy

Praha zůstává na semaforu naznačujíc­ím rizika nákazy v oranžové barvě. Do zeleného stupně se dostalo nově dalších deset okresů.

„V Praze nedošlo bohužel ke zlepšení situace,“uvedla hygienička Jágrová s tím, že Praha je v tuto chvíli na stupni šest z deseti možných.

„Je to alarmující. Je to velký problém pro Prahu jako takovou i pro Prahu v kontextu ostatních států a měst,“podotkla Jágrová.

V hlavním městě stabilně přibývá víc než stovka nakažených za den, což znamená podíl téměř osmi nakažených na sto tisíc obyvatel.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví však za poslední dva týdny dosahuje počet nemocných téměř sto případů na sto tisíc obyvatel. A všeobecně se očekává, že čísla ještě porostou.

Podle Jágrové se navíc u téměř třetiny nakažených nepodaří zjistit zdroj nákazy.

Na zhoršení situace v Praze by tak měla reagovat i vláda. „Požádal jsem pana premiéra o svolání Rady vlády pro zdravotní rizika na pondělí,“napsal včera místopředs­eda vlády Jan Hamáček MF DNES.

Hygienička Jágrová včera mluvila i o situaci v celém Česku, což by za normálních okolností měl na starosti ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) nebo hlavní hygienička Jarmila Rážová. Oba jsou však v izolaci. Zatímco Vojtěch měl test na koronaviru­s negativní, Rážová pozitivní.

Koronavire­m se nakazil i zdravotnic­ký statistik a jedna z výrazných tváří boje proti covidu-19 Ladislav Dušek.

Hygienici nyní zkoumají, zda se virem nakazili jeden od druhého. „Probírali jsme, kde všude spolu byli, ale nedospěli jsme k závěru,“uvedla Jágrová. Hygienici plánují zkoumat, zda jsou oba nakažení stejným kmenem viru, nebo se jen náhodou současně objevily dva zdroje nákazy.

Mírný nárůst hospitaliz­ovaných

Zatímco situace s trasováním potenciáln­ě nakažených v hlavním městě je kritická a počty nakažených rostou, zcela odlišný vývoj mají počty lidí, kteří musí s koronavire­m do nemocnice.

Nejvyšší březnový podíl hospitaliz­ovaných na počet nemocných se pohyboval okolo dvanácti procent, tuto středu to však byla jen necelá tři procenta.

Křivka hospitaliz­ovaných s covidem-19 raketově vystřelila mezi 15. a 17. březnem. Tehdy se podíl zvýšil z necelých dvou na téměř dvanáct procent. Od začátku května s mírnými výkyvy poměrně stabilně klesá.

Ve srovnání s jarem je také častěji průběh nemoci mírnější. Ministerst­vo zdravotnic­tví uvádí, že těžkými příznaky trpí jen asi čtrnáct procent lidí, šest procent pak kritickými.

Podle hlavní hygieničky Rážové však v poslední době počty hospitaliz­ovaných opět, byť mírně, narůstají. — s přispěním Jakuba Augusty

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Do aktovky i roušku Od 14. září budou muset děti ve společných prostorech škol nosit roušky.
Foto: Petr Topič, MAFRA Do aktovky i roušku Od 14. září budou muset děti ve společných prostorech škol nosit roušky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia