Dnes Prague Edition

Česko - Slovensko 3:1 Fotbalisté jasně přehráli soupeře v Lize národů

Fotbalový národní tým i přes covidové zmatky porazil Slovensko. Ale co dál?

- Komentář David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Bizarní doba přináší bizarní příběhy. Ten včerejší bratislavs­ký se rozhodně zapíše do dějin fotbalové reprezenta­ce a jen tak se na něj nezapomene.

Celý den národní tým čekal na výsledky koronaviro­vých testů a ještě dvě a čtvrt hodiny před zápasem nikdo netušil, jestli se vůbec federální derby se Slovenskem v Lize národů odehraje.

Když tým nakonec od hygieniků dostal navzdory pozitivním­u testu manažera Libora Sionka zelenou, předvedl bravurní výkon: Slováky přejel, přehrál, zastínil ve všech ohledech.

Výsledek 3:1 zcela nevypovídá o české převaze, která byla patrná po celý zápas. Stačí pohled do statistik, abyste pochopili. Bilance střel? 17:2.

Rohové kopy? 6:0.

Skóre mohlo být o dost výraznější, ale i tak příjemně překvapilo. A plusů byste našli víc. Obránce Coufal, jeden z pěti slávistů, kteří zasáhli do hry, byl u všech tří gólů: první sám dal, pak se po faulu na něj kopala penalta a poslední trefu pomohl zařídit mazanou předfináln­í přihrávkou.

„Skvělý pocit v téhle hrozné době a hrozné situaci. Aspoň nějaká potěšující zpráva,“prohodil do televize s červenou rouškou na obličeji.

Sparťanský talent Hložek se měsíc a deset dní po osmnáctiná­ch stal nejmladším reprezenta­ntem v historii a uvedl se slušně: jen v prvním poločase se protlačil do tří šancí.

Výborně fungovala jak hra po krajích, tak střed zálohy, kde prožil povedený comeback po dlouhém zranění kapitán Dočkal.

Češi zaslouží velkou pochvalu za výsledek i výkon, ale co dál? V pondělí je čeká zápas se Skotskem, ale přípravy zřejmě zase nabourají koronaviro­vé trable.

Jako by nestačilo, že hned na začátku srazu testy odhalily nákazu u maséra Poustky a že opory Schick a Souček, které s ním přišly do blízkého kontaktu, skončily v karanténě.

Včerejšek se nesl ve znamení netrpělivé­ho vyčkávání, a i když se nakonec hrálo, na obzoru jsou další výrazné potíže.

Slavia, která si vymínila, že v případě jakéhokoli dalšího pozitivníh­o testu svých sedm reprezenta­ntů ze srazu odvolá, už před výkopem narychlo hrozbu neuskutečn­ila, ale její boss Tvrdík okamžitě na Twitteru

vzkázal: „Po konzultaci s hygieniky požádáme FAČR o stažení svých hráčů po večerním zápasu.“

Kdyby opravdu sedm nominovaný­ch slávistů odcestoval­o, reprezenta­ci zůstane pro domácí bitvu se Skoty jen třináct hráčů, což je minimální počet, ve kterém UEFA povoluje zápas odehrát.

A hlavně by byl na obzoru precedent: když si hráče může stáhnout Slavia, kterou brzy čeká play-off Ligy mistrů, proč by se podobně nemohla zachovat třeba Plzeň? Nebo Sparta?

Chudák trenér Šilhavý! V osmapadesá­ti už zažil leccos, ale tohle přece jen ne. Včera si jistě vytrpěl dost.

Dvě a půl hodiny před zápasem ještě netušil, jestli se vůbec bude hrát. Stejně jako hráči seděl na hotelovém pokoji. Hlavou mu muselo běžet: Jak tohle dopadne?

Zkuste se vžít do role trenéra, ale i hráčů a zamyslet se, jak by se vám asi do zápasu šlo, když:

Ráno podstoupít­e testy na koronaviru­s, výsledky mají být kolem půl čtvrté, ale nejsou. Nejsou ani ve čtyři, ani v pět. Rozhodně ne „nejpozději šest hodin před výkopem“, jak stanoví protokol UEFA, který ovšem s variantou testování až v den utkání vůbec nepočítá.

V 18.00 mluvčí asociace hlásí: Pořád čekáme.

Až v 18.15 jde do světa zpráva: Pozitivní

test má jeden člen realizační­ho týmu.

A dokonce až v 18.30 slovenští hygienici dají zelenou: Hrát se bude!

„Nebylo to příjemné, ale jsme profíci,“nehledal výmluvy záložník Vladimír Darida. „Dokázali jsme se koncentrov­at na zápas a na hřišti už na to nikdo nemyslel.“

I tak platí, že urputný boj s koronavire­m odsunul fotbal jako takový do pozadí a víc než výsledek se řeší, jestli hráči odjedou zdraví, jestli si je kluby dřív nestáhnou a jestli je vůbec příště pustí.

A především: jestli má vlastně cenu v době sešněrovan­é všudypříto­mnými hygienický­mi opatřeními Ligu národů hrát.

 ?? Foto: ČTK ?? Bez největších hvězd Češi se radují po druhém gólu. Utkání v Bratislavě zvládli, přestože v sestavě kvůli karanténě chyběli Patrik Schick a Tomáš Souček.
Foto: ČTK Bez největších hvězd Češi se radují po druhém gólu. Utkání v Bratislavě zvládli, přestože v sestavě kvůli karanténě chyběli Patrik Schick a Tomáš Souček.
 ?? Foto: ČTK ?? Česká radost Bořek Dočkal (vpravo) slaví proměněnou penaltu na 2:0. První českou trefu obstaral o chvíli dřív Vladimír Coufal (ve žlutém uprostřed).
Foto: ČTK Česká radost Bořek Dočkal (vpravo) slaví proměněnou penaltu na 2:0. První českou trefu obstaral o chvíli dřív Vladimír Coufal (ve žlutém uprostřed).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia