Dnes Prague Edition

Adršpach chce, aby se turisté do skal objednával­i

- — Štěpánka Tůmová

ADRŠPACH Obce v okolí působivých Adršpašsko-teplických skal na Broumovsku uvažují, že začnou statisíce přijíždějí­cích návštěvník­ů regulovat. Od ledna 2021 by mohl začít fungovat rezervační systém pro vstup do skal i na parkování.

Region se v posledních deseti letech potýká s dopravními kolapsy i frontami lidí v národní přírodní rezervaci. Podle údajů správců obou skalních měst dorazilo loni víc než 530 tisíc návštěvník­ů, meziročně o pět procent víc. Letošní sezonu sice nejdřív zbrzdila koronaviro­vá pandemie, ale o prázdninác­h zažili Adršpašští jen osm deštivých dnů, kdy nemuseli odklánět auta od plných parkovišť.

Odbourat dopravní kolapsy

„Přejeme si hlavně, aby skály nebyly přeplněné a odbouraly se dopravní kolapsy,“říká k záměru adršpašská starostka Dana Cahová (Adršpach 2018). Obec jedná s radnicí v Teplicích nad Metují, zda se připojí.

Adršpach se rozhodl ke změnám poté, co Královéhra­decký kraj loni nechal zpracovat územní studii pro řešení dopravy v okolí skal, jejíž některé závěry nyní vyvolávají kontroverz­e.

Do skal míří hlavně jednodenní návštěvníc­i, často z Polska. Motoristé jedou těsně k vstupům do skal, zaparkují a po prohlídce míří domů, jinam v regionu se nepodívají. Autoři studie navrhli, aby se parkoviště vzdálila od vstupů do obou skalních měst a turisté využívali k dopravě z nich lokálku. Studie radí rozptýlit turisty k dalším cílům a zavést zmíněný rezervační systém.

Tyto systémy jsou u tuzemských masově navštěvova­ných památek zatím spíše výjimkou, používají je správci brněnské vily Tugendhat či pražské Müllerovy vily. Jako inspiraci jmenuje studie třeba Punkevní jeskyně, kde si lidé za 27 let fungování rezervační­ho systému zvykli vyřizovat 90 procent vstupenek předem. Rezervační systém se uplatnil i pro vodáky při splouvání sedmnáctik­ilometrové­ho úseku Teplé Vltavy na Šumavě, kam po dřívějších protestech už 95 procent lidí přijíždí s online registrací. Také areál v Dolních Vítkovicíc­h se kvůli frontám pustil od konce roku 2018 do rezervací prohlídek.

Po kritice klid?

„Zkušenost z míst, kde se rezervační systémy zaváděly, je taková, že trvá dva roky, než se to uvede v život. Bývá kritika, ale ve finále všichni oceňují přínos. Podporuji to. Rezervace vstupenek umožní, že když přijdu do skal, budu mít na prohlídku svůj klid. Nelze donekonečn­a zvyšovat kapacitu skalních okruhů,“tvrdí královéhra­decký krajský radní pro cestovní ruch Pavel Hečko (ČSSD).

Detaily systému Adršpašští nechtějí říci, denně by pouštěli do skal jen 2,5 tisíce lidí, asi polovinu počtu za silných dní. Zvýhodní ty, kdo dorazí veřejnou dopravou. Možná vzrostou ceny, nyní je vstupné v sezoně 120 korun pro dospělého a celodenní parkování v Adršpachu za 150 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia