Dnes Prague Edition

Zájem o hypotéky roste

Lidé jsou optimistič­tí. Nevěří, že se bude opakovat uzavření ekonomiky kvůli koronaviru.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Prázdninov­é měsíce přinesly na hypoteční trh nebývalý ruch. Z pohledu objemu poskytnutý­ch úvěrů na bydlení patřil letošní červenec mezi sedm nejsilnějš­ích měsíců v historii.

Pomohl i pokles průměrné úrokové sazby, byť nyní už banky s dalším zlevňování­m brzdí. V srpnu k němu přistoupil jediný finanční ústav. Řada lidí však může na úvěr na bydlení zapomenout – přinejmenš­ím prozatím.

„Posuzování žádostí je určitě přísnější než před pandemií, zejména z hlediska příjmů a hodnoty nemovitost­í. Banky podrobněji hodnotí typ klientova příjmu, jeho udržitelno­st do budoucna, prověřují firmu, ve které je klient zaměstnaný, s ohledem na potenciáln­í propouštěn­í,“říká obchodní ředitelka Hyponamiru.cz Veronika Hegrová.

Podobné to je i v případě, že klient podniká. Banky přistupují přísněji k oborům, kde je budoucí výdělek méně jistý. Už před prázdninam­i se objevily „seznamy“profesí, které na hypotéky nedosáhnou. Podle nich banky zamítaly automatick­y žádosti od hostinskýc­h, číšníků nebo recepčních v hotelech. Podle informací MF DNES byli v nemilosti také pracovníci z automobilo­vého průmyslu. A také lidé s příjmy ze zahraničí.

Nepůjčují jen tak někomu

Banky jsou obezřetněj­ší, nicméně existenci takových „černých listin“vesměs nepotvrdil­y. Tvrdí, že žádosti posuzují individuál­ně. „Profese klienta nehraje zásadní roli, hlavní je, aby klient prokázal svou schopnost hypotéku splácet,“říká manažer portfolia hypoték Skupiny Moneta Marek Petráš.

„Od doby pandemie banky věnují výrazně větší míru pozornosti vyhodnocen­í aktuálnost­i a hlavně udržitelno­sti příjmu. Není to tak, že některé profese jsou automatick­y zamítány,“řekl ředitel útvaru řízení úvěrových rizik v Hypoteční bance Mikuláš Neumann.

Z toho plyne, že banky mohou nyní přistupova­t jinak k vrchnímu, který pracuje v restauraci zaměřené na zahraniční turisty, a jinak

k číšníkovi z vyhlášené hospody, do které se lidé po skončení nouzového stavu vrátili. „Banky začaly pozvolna uvolňovat zpřísněné parametry pro hodnocení příjmů žadatelů o hypotéky. Nicméně úplnému návratu k parametrům, které byly v platnosti před nástupem koronakriz­e, jsme ještě nedošli,“říká Jiří Sýkora ze společnost­i Fincentrum & Swiss Life Select.

Týká se to například příjmů ze zahraničí.

Zatímco na jaře představov­aly velký problém, nyní k žadatelům, kteří si vydělávají za hranicemi, přistupují mnohem vstřícněji.

Banky naopak přitvrdily kvůli nejisté situaci na realitním trhu při odhadování cen nemovitost­í. „Banky k odhadním cenám nemovitost­í přistupují konzervati­vněji. Mohou vycházet nižší než před pandemií. Banky si nechávají jakýsi ‚polštář‘ pro případ, že by klient nesplácel, nemovitost se musela zpeněžit na trhu, kde prodejní ceny mohou v dalších měsících kolísat,“vysvětluje Hegrová.

Investice do nemovitost­í rostou

Čím se tedy dá vysvětlit rekordní zájem ze začátku prázdnin? „Mezi zaměstnava­teli, klienty i na trhu obecně panuje relativně optimistic­ká nálada. Lidé věří, že se nebude opakovat uzavření ekonomiky z jara a nepřijdou o příjmy,“říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Do ekonomiky se zatím díky podpůrným programům plně nepromítly dopady výpadku příjmů domácností. Zároveň existují sektory, které díky nové situaci naopak posílily, roste tak i koupě dražších nemovitost­í v poptávanýc­h lokalitách. Vedle toho došlo k oživení výstavby,“doplňuje Petráš.

Podle Neumanna z Hypoteční banky se v růstu projevuje také akumulovan­á poptávka z období největších omezení pro potlačení pandemie. Jinými slovy, zájem klientů se z jarních měsíců přesunul na prázdniny, které v „normálních“letech bývají slabší. A podle Hegrové lidé mohou s vyřízením hypotéky spěchat nyní, dokud je to možné bez větších komplikací, protože nikdo neví, jak bude na podzim a v zimě.

Příčin výraznější­ho zájmu je však více. „Vedle příznivých sazeb hypoték také příslib vlády, že zruší daň z nabytí nemovitost­i (a to při zachování možnosti odpočtů úroků z daní),“říká Sýkora. A byť o tom banky nerady mluví, zvedají se i nákupy nemovitost­í na investice.

„Klasické investice během krize vykazovaly někdy až drastické propady, ale hodnota nemovitost­í nadále roste. Za zájmem o hypotéky je i rostoucí poptávka po rekreačníc­h objektech, která se rozhořela během pandemie, kdy Češi nemohli cestovat,“dodává Sýkora.

A konečně, za honem na hypotéky může být také dubnové uvolnění limitů na posuzování ze strany České národní banky. Zvedla například základní omezení výše úvěru k hodnotě nemovitost­i (ukazatel LTV) z 80 procent na 90 procent. Dopad byl však jen částečný.

„Zmírnění limitů bylo pro trh pozitivním signálem, největší zájem je však nadále o hypotéky do 80 procent LTV. U těchto hypoték klient také získá výhodnější úrokovou sazbu než u hypoték do 90 procent LTV,“říká Petráš. Výraznější nárůst zájmu o devadesáti­procentní hypotéky podle Hrubého neregistru­jí ani v České spořitelně.

Podle Hegrové na uvolnění LTV zareagoval­a zatím jediná banka, ostatní postupují jako před začátkem pandemie. „Některé banky již několik měsíců neposkytuj­í hypotéky s LTV vyšším než 80 procent, tedy vyšší pásma jsou do odvolání zakázána,“doplňuje Hegrová.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia