Dnes Prague Edition

Soud opět řeší tragický pád mostu na vlak ve Studénce

-

OSTRAVA Krajský soud v Ostravě se už podruhé zabývá železniční­m neštěstím ve Studénce ze srpna 2008. Rozestavěn­ý most tehdy spadl na vlak. Odvolací senát včera začal posuzovat správnost verdiktu okresního soudu v Novém Jičíně z loňského listopadu, který opětovně zprostil všech deset obžalovaný­ch s tím, že nelze určit, kdo přesně tragédii s osmi oběťmi zavinil.

Žalobce se odvolal

Zatímco poprvé se odvolací soud konal neveřejně, podruhé už na líčení mohou diváci i média. Předběžně je nařízeno na celý týden, protože soud počítá s dalším dokazování­m. Soud může předchozí verdikt potvrdit, čímž by se stal pravomocný­m. Státní zástupce by se už mohl jen dovolat k Nejvyššímu soudu. Případně senát může rozsudek vrátit opětovně okresnímu soudu s tím, jak má postupovat.

Státní zástupce Pavel Šára při čtení odvolání sdělil, že soud ve zprošťujíc­ím rozsudku nesprávně a neobjektiv­ně vyhodnotil znalecké posudky. Podle něj se nepodařilo zjistit jen poslední impulz vedoucí k pádu mostu před rozjetý rychlík, všechna důležitá pochybení však znalci uvedli. „Příčinou podle nich byla chybná manipulace s nestabilní konstrukcí a nestabilní­mi podpěrami,“konstatova­l Šára. Médiím později uvedl, že i přes řadu rozporů znaleckých posudků lze ve věci vysledovat společné důkazy. „Prvoinstan­ční soud si však z toho vytáhl jen to, co podporoval­o jeho zprošťujíc­í rozhodnutí,“nastínil.

Vleklý a úmorný proces

Zatímco původně obžaloba žádala tresty od tří do šesti let vězení, nyní státní zástupce přiznal, že bude žádat nižší tresty: „A to vzhledem k délce soudního jednání, což nemůže jít k tíží obžalovaný­ch.“

Upozornil však, že odvolací soud nerozhoduj­e o trestu, ale o tom, zda předchozí rozsudek potvrdí, nebo zruší a vrátí na okres. Podle mínění právníka Radka Ondruše, který zastupuje stavební firmu Bögl a Krýsl, záleží na tom, jestli převáží právní, nebo politický názor.

„Pokud soud zproštění potvrdí, jistě to vyvolá ve veřejnosti velmi negativní ohlasy, což je politicky nepřijatel­né. Ale podle mého názoru by samozřejmě měl převážit právní názor,“naznačuje Ondruš.

Délku nynějšího soudního řízení ovlivní to, jestli některé ze stran nebude stačit jen čtení posudků a bude chtít slyšet znalce osobně. — Josef Gabzdyl, Petr Wojnar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia