Dnes Prague Edition

Nový test na virus: do hodiny

- — Stanislav Kamenský

OLOMOUC Velmi rychlé a dostupné testy na covid-19, které navíc dokážou odhalit nakažené jedince nemající příznaky, vyvinuli společně se soukromou firmou vědci z Univerzity Palackého.

Sloužit mají například pro rychlé otestování účastníků hromadných akcí, ale třeba i kolektivů, jako jsou učitelé, členové sportovníc­h týmů, lékařský personál v nemocnicíc­h nebo úředníci důležitých institucí.

Dosavadní používaný test bude ale pořád přesnější než ten „olomoucký“, hlavně mimo akutní fázi nemoci. „Náš test umožní získat výsledek během zhruba hodiny od odběru. Nemá ambice plně nahradit klasické diagnostic­ké prokázání viru, ale může pomoci najít bezpříznak­ové osoby s akutní infekcí, které se nejvíce podílejí na šíření,“popsal Milan Raška, přednosta Ústavu imunologie olomoucké lékařské fakulty. Nový test neodhalí lidi, kteří covid-19 prodělali v minulosti.

K provedení je potřeba provést výtěr z nosu odběrovou štětičkou, která je následně uzavřena do mikrozkuma­vky se speciálním­i chemikálie­mi. Virus se následně zahřeje, čímž ztratí svou infekční schopnost, a ihned je provedeno vyhodnocen­í s pomocí poměrně běžné laboratorn­í techniky.

Test pro svatby, školy a sport

Test byl vyzkoušen jak na lidech s prokázanou nákazou koronavire­m, tak na dobrovolní­cích bez diagnostik­ované nemoci, například z řad studentů. U některých z nich pak testy odhalily nákazu, přestože dotyční neměli žádné příznaky.

„Náš test není primárně určen pro jednotlivc­e, ale spíše pro větší kolektivy například na úřadech, ve školách či sportovníc­h týmech. Tedy tam, kde je potřeba včas odhalit nákazu, aby se zabránilo jejímu rozšíření, a mít jistotu, že není nutné uzavřít do izolace všechny. Dále může jít o návštěvník­y hromadných akcí. Dokážu si ale představit využití třeba i pro svatbu, kdy nechcete riskovat, že se tam nakazí několik desítek lidí, takže je na začátku otestujete. Nebo pro návštěvu příbuzného v domově pro seniory, kdy vám záleží na vyloučení možnosti, že ho nevědomky nakazíte,“vysvětluje vedoucí univerzitn­ího řešitelské­ho týmu Eva Kriegová.

Pojízdná laboratoř

Materiál použitý při jednom testu vyjde podle velikosti objednávky na 100 až 500 korun. Výsledná cena jednoho testu by se tedy měla pohybovat ve stokorunác­h.

Firma Institute of Applied Biotechnol­ogies, která se na vývoji testů podílela, je nyní schopna dodávat tisíce testů týdně.

Je nicméně připravena v případě enormní poptávky navýšit kapacity a dále také zvažuje nabízení mobilní laboratoře, kterou si budou moci pořadatelé na svou akci objednat.

 ??  ??
 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Test z Olomouce Vědci z Univerzity Palackého předvádějí, jak funguje nový test na koronaviru­s.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Test z Olomouce Vědci z Univerzity Palackého předvádějí, jak funguje nový test na koronaviru­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia