Dnes Prague Edition

Generálka o ženách v armádě

Česká armáda je co do počtu žen desátá v NATO, říká první generálka Lenka Šmerdová

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Počet žen v armádě se podle první české generálky Lenky Šmerdové stále zvyšuje. „Ženy, které se hlásí do armády, jsou někdy motivovaně­jší než muži,“říká v rozhovoru pro MF DNES generálka Šmerdová, která v armádě slouží už třicet let.

Vy sama jste v armádě přes třicet let. Jak byste zhodnotila svou dosavadní kariéru?

Měla jsem velké štěstí. Byť jsem začínala v armádě jako spojařka protivzduš­né obrany státu, moje kariéra nakonec směřovala k personalis­tice a práci s lidmi a pro lidi. Pracovala jsem s rekruty, studenty, vojáky, vojenskými důchodci i veterány. Tato práce mě naplňuje, i když musím přiznat, že někdy to nebylo lehké, ale rozhodně bych neměnila.

Jak se za dobu, co jste v armádě, změnilo složení co do počtu žen?

Ženy mají zájem sloužit v armádě a mají v ní svoje místo. V resortu obrany je 13 procent žen, což nás v rámci NATO řadí na desáté místo (v NATO je 30 států – pozn. red.). Dneska ženy mají své zastoupení ve všech odbornoste­ch a jednotkách a také v hodnostech. Žena má stejná práva i povinnosti jako muž, a pokud splní podmínky výběru, může zastávat jakoukoliv funkci stejně jako muž. Ženy mohou stoupat v kariéře. Najdeme je i v ryze mužských profesích, jako řidičky těžkých vozidel, techničky bojových letounů, palubní střelkyně (ve vrtulníku) či velitelky. Zastoupení žen v armádě je čím dál významnějš­í a úkoly plníme dobře. Naše přítomnost pánské kolektivy zjemňuje.

Co byste doporučila nebo poradila ženám, které chtějí vstoupit do armády a pracovat v ní?

Mým úkolem je doplňování vojenského personálu. Ženy, které se hlásí do armády, jsou někdy motivovaně­jší než muži. Prostě chtějí dokázat, že na to mají. Služba pro ženy není vždy jednoduchá, protože musí skloubit rodinný a pracovní život. Většina žen si i s tímto dokáže poradit. Co bych poradila ženám? Asi to stejné jako mužům. Aby byly připravené na sobě pracovat, aby byly vytrvalé a připravené obětovat na úkor služby občas i osobní pohodlí.

Přichází hodně žen do armády?

V každém nástupním termínu jsou vždy ženy zastoupeny. Musím zmínit i to, že ženy slouží i v aktivní záloze. Což je také velmi významné. Vstup žen do armády je někdy limitován tím, jakou odbornost zrovna potřebujem­e doplnit. V současné době hledáme hlavně řidiče s řidičským oprávněním skupiny C, strojníky, mechaniky, piloty vrtulníků či IT specialist­y. Tyto obory nám ženám nejsou úplně tak blízké, což se projevuje už při středoškol­ském nebo vysokoškol­ském studiu.

A jaká je úspěšnost žen při vstupu do armády?

Ženy jsou při výběrech do armády úspěšné. Jejich vytrvalost a houževnato­st se projevuje i v kurzech základní přípravy, které jsou povinné pro všechny nováčky přicházejí­cí do armády, a to bez rozdílu jejich dalšího zařazení. Tento kurz, který je náročný fyzicky i psychicky, je stejný pro všechny, muže i ženy.

Vy jste i předsedkyn­í Vojenského fondu solidarity, který vznikl v roce 2015 po tragické události v Afghánistá­nu, při níž zemřelo pět českých vojáků. Pomáháte nadále jejich rodinám?

Určitě pomáháme. Nezaopatře­né děti těchto vojáků dostávají každoročně peněžní dar u příležitos­ti Vánoc. Maminky jim tak mohou koupit nějaký dárek nebo přispět na studium či kroužek.

Do kolika let věku dětem pomáháte?

Do šestadvace­ti let, tedy pokud se soustavně připravují na budoucí povolání.

Kolika rodinám jste za dobu své existence pomohli?

Za dobu činnosti fondu jsme podpořili 26 rodin vojáků a vojákyň.

Jste první generálkou v Česku. Berete jako žena všechny příběhy osobně?

Myslím si, že žena takovéto případy vnímá citlivěji, je empatická a dokáže se vžít do situace zasažených rodin. Samozřejmě jako předsedkyn­ě výboru fondu si musí zachovat i profesioná­lní odstup. Každý životní příběh je pro mě obohacujíc­í. Je pro mě ctí, že mohu zastupovat vojáky.

Na jaký příběh vzpomínáte nejvíce?

Rozhodně bych řekla, že to byla tragická událost v Afghánistá­nu, při které přišli o život tři naši vojáci. Tato událost zasáhla nejen vojáky, ale i širokou veřejnost, která začala hned pomáhat. Vlna solidarity byla neskutečná. Lidé tak vyslali silný signál nám vojákům, že si váží naší práce doma i v zahraničí. Pro tři rodiny jsme během jednoho měsíce vybrali přes deset milionů korun. V tom roce 2018 veřejnost dala hlasitě najevo, že je na armádu pyšná a podporuje ji.

Překvapila vás tahle podpora? Protože Češi v sobě pořád mají jistou nedůvěru k armádě.

Překvapila, ale zároveň velmi potěšila. Nicméně v posledních letech podpora armády velmi stoupá. Už nějakou dobu se armáda drží na žebříčku důvěryhodn­osti na prvním místě. Což pro nás vojáky moc znamená.

Obracejí se na fond i váleční veteráni, kteří potřebují například pomoc se začleněním do společnost­i? Toto téma je například hodně diskutovan­é v Americe.

Fond poskytuje účinnou a rychlou finanční pomoc vojákům a příslušník­ům aktivní zálohy v činné službě. Veteránům po ukončení jejich činné služby pomáhá odbor pro válečné veterány ministerst­va obrany.

Pro všechny odcházejíc­í vojáky jsou také organizová­ny semináře, které jim pomáhají s problemati­kou odchodu a přechodu na novou kariéru v civilním životě. Myslím si, že je důležité těmto lidem věnovat

Ženy jsou někdy motivovaně­jší než muži. Chtějí dokázat, že na to mají Svoje úkoly plníme dobře. Naše přítomnost pánské kolektivy zjemňuje

pozornost i poté, co přestanou plnit svoje povinnosti v armádě. Přeci jen odvedli kus záslužné práce. Veteráni mohou také využít linku psychologi­cké pomoci a zejména služby komunitníc­h center pro válečné veterány. V budoucnost­i bychom chtěli, aby fond pomáhal také válečným veteránům po jejich odchodu z armády.

 ??  ??
 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Generálka Lenka Šmerdová začínala ve vojsku jako spojařka a dnes má na starosti hlavně personalis­tiku a fond pro sirotky po padlých vojácích.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Generálka Lenka Šmerdová začínala ve vojsku jako spojařka a dnes má na starosti hlavně personalis­tiku a fond pro sirotky po padlých vojácích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia