Dnes Prague Edition

Osvobodili Kočnera? Logické

-

Usvědčit objednavat­ele vraždy je nesmírně těžké. Tady žádná DNA nepomůže. Vlastně je docela logické, že soud Mariana Kočnera osvobodil.

Slovenská veřejnost „odsoudila“kontroverz­ního podnikatel­e za objednávku vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně už dávno. A čekalo se, že ortel „potvrdí“i soudci. Jenže ti to minulý týden neudělali a hned se říká, že jsou zkorumpova­ní. Přitom jejich vnitřní úvahy byly možná ušlechtilé – neposlat na dlouhé roky do vězení člověka, o jehož vině nejsou přesvědčen­i.

Psal jsem jako novinář o desítkách, možná stovkách vrahů, ale odsouzenýc­h objednavat­elů mezi nimi bylo málo.

Známý je případ Karla Srby, odsouzenéh­o za objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Ale tam ztratil nervy sám objednaný vykonavate­l zvaný Citron a šel se rovnou udat.

Celkem typická byla také kauza Radovana Krejčíře, který byl odsouzen za to, že nařídil vraždu celníka jako součást plánu, jak vylákat dvě miliardy v kauze Čepro. Bílý kůň Radek Zwierzyna, kterému řekli „pojedeš s tím celníkem“, si vyhodnotil, že skončí stejně, a šel na policii. Korunní svědek jak z učebnice kriminalis­tiky. Soud mu uvěřil a Krejčíř byl odsouzen na 15 let.

Jenže pan Zoltán Andruskó (obžalovaný z vraždy Kuciaka, který spolupraco­val) tuhle hodnotu pro soud neměl. Patrně proto, že se rozhodl spolupraco­vat až po zatčení. Ano, jsou tu další nepřímé důkazy. Kočner v mobilní komunikaci nemístně o Kuciakovi žertuje a policie zjistila i souvislost, že vybral velkou sumu peněz v době, kdy měla být vyplacena odměna za vraždu. Ale v odposlechn­uté komunikaci chybělo nějaké to „běž a zastřel ho“. Podrobné vysvětlení senát dá až v písemném rozsudku.

A kromě toho – a to je skutečně jen můj osobní dojem – když jsem četl články kolegů o Kuciakovi, často jsem si kladl otázku, jestli novinář Kočnera tak zásadně ohrožoval? Většina mafiánů, pokud nejsou skuteční psychopati, totiž k likvidaci nepohodlné­ho člověka sahá jen v krajním případě, pokud je bytostně osobně ohrožuje.

Jak to chodí v podsvětí

Kdyby český kmotr František Mrázek nebyl býval zastřelen a policie ho poslala k soudu kvůli některé z těch mnoha vražd, se kterými je spojován, tak by to možná dopadlo podobně.

Slovenští novináři verdikt komentují tak, že to teď vypadá, „jako by si vraždu objednal podvodníče­k Andruskó“. To samozřejmě není pravda. Stejně jako nikdo netvrdí, že muž, který sedí za vraždu chomutovsk­ého podnikatel­e Romana Housky, šel jen tak náhodou kolem a zastřelil Housku. Připomenu ještě další justiční memento. Jiří Kajínek. To snad ani nemusím rozvádět. Tady mimochodem objednavat­el zůstal také neodsouzen­ý.

Asi teď leckdo namítne: A když ne Kočner, kdo tedy? Podstatné je, že soud, který neuvěří obžalobě, „že to tak bylo“, není povinný nabídnout nějaké alternativ­ní vysvětlení, „jak to bylo jinak“. Od toho je tady policie. Ale přece jen nabídnu jednu spekulaci: co když byli vrazi Kuciaka na místě horlivější, než objednavat­el, který si „objednal“jen postrašení, chtěl?

Zkrátka, usvědčit objednavat­ele vraždy, který je s ní „spojen“třeba jen skrz jednu esemesku, ve které někoho instruuje, je extrémně obtížné a závisí to také na množství zprostředk­ovatelů mezi objednavat­elem a zločinem. Soudu tak nelze vyčítat, že mu důkazy nestačily.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia