Dnes Prague Edition

Babišův vzkaz WHO: Mlčte, nedoporuči­li jste roušky

Česká pobočka Světové zdravotnic­ké organizace varovala před rezignací na trasování nakažených. Reakce premiéra byla nebývale ostrá

-

Premiér Andrej Babiš se ohradil proti doporučení české pobočky WHO, aby se v Česku lidé potenciáln­ě nakažení koronavire­m trasovali ještě více než doposud.

Podle něj by měla organizace raději mlčet. Nedoporuči­la roušky a ani nevěděla, že je pandemie, napsal na Twitteru.

„Ta WHO, která nedoporuči­la roušky a ani nevěděla, že je pandemie. Podle mě by měla mlčet,“uvedl včera premiér. „A pro česká média, která stále kritizují a píšou, jak to nezvládáme, posílám statistiku počtu úmrtí v evropských státech na milion obyvatel. Jsme na tom velmi dobře,“zdůraznil také Babiš. Podle Babišovy zaslané statistiky bylo Česko až dvacáté šesté nejhorší v Evropě v pořadí podle úmrtí.

Pražská pobočka WHO v pondělí kritizoval­a záměr hygienický­ch stanic v Česku trasovat pouze vážné případy covidu-19. „Testování, trasování kontaktů a izolace nemají žádnou jinou alternativ­u ve zvládání covid-19. Řešením není zastavit trasování, ale rychle navýšit kapacity a rozšířit služby,“napsala WHO.

Hygienici mění strategii

Změnu systému trasování kontaktů nakažených koronavire­m posuzují nyní pracovní skupiny ministerst­va zdravotnic­tví. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch řekl, že prvotní návrh předloží do konce týdne. Následně probere materiál Rada vlády pro zdravotní rizika.

„Do té doby jsou jakékoliv komentáře předčasné, počkejme si na ucelený návrh ze strany odborníků,“napsal Vojtěch. K záměru trasovat pouze kontakty nemocných s příznaky a těžším průběhem onemocnění se odmítla vyjádřit také hlavní hygienička Jarmila Rážová. Babiš, který nedávno ustavené vládní radě předsedá, po jednání tohoto orgánu a následném zasedání kabinetu uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů.

Více informací by podle něj mělo být oznámeno do pátku. Změna by se mohla týkat i lidí, kteří mají respirátor. V případě jeho použití by po setkání s infikovaný­m nemuseli do karantény. (rv, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia