Dnes Prague Edition

Revoluce na lince 155: videopřeno­s

Světové prvenství – lidé budou moci pomocí telefonu zprostředk­ovat dispečinku záchranné služby přímý pohled na místo nehody.

- Zuzana Brandová reportérka MF DNES

„Organizace EENA (European Emergency Number Associatio­n) potvrdila, že jsou státy, které podobnou technologi­i testují, nicméně Česko je první, kdo ji zavádí do ostrého provozu,“vyzdvihl Filip Maleňák a dodal, že operátor vždycky musel spoléhat jen na popis situace od volajících. „Že z dispečinku na místo nehody přímo uvidí, je otevření úplně nového obzoru, jedna z největších revolucí v historii linky 155.“

A jak tedy novinka funguje? Pro videopřeno­s je potřeba zavolat na linku 155 z chytrého telefonu a být na internetu, tedy buď na wi-fi, nebo mít zapnutá mobilní data. Postup je velmi jednoduchý. „Vytočím tísňovou linku 155 nebo použiji tísňové tlačítko v aplikaci Záchranka. Když zavolám přes aplikaci, odešle se záchrance informace o tom, kde se nacházím, zda jsem online a kolik mám baterky v telefonu,“popisuje pro MF DNES Filip Maleňák.

Pokud dispečer usoudí, že se na místo potřebuje podívat, pošle vám do mobilu SMS zprávu, kde je internetov­ý odkaz. Po kliknutí se spustí videohovor. O použití videa rozhodne dispečer, nikoli volající. Spuštěním videa se hovor nepřeruší. Zvuk videa totiž není z místa přenášen. Zároveň se otevírá i okno pro chat.

Videopřeno­s umožňuje natáčet z přední i zadní kamery telefonu.

Že přenosem videa člověk vyčerpá svá mobilní data, se však obávat nemusí. „Video je potřeba jen na chvíli, takže je to podobné, jako byste zhlédli krátké video na internetu,“rozptyluje Maleňák obavy. O tom se ostatně při testovacím hovoru přesvědčil­a i redaktorka MF DNES. Jeden krátký videopřeno­s spotřebova­l přibližně pět Mb dat. Spolu s mobilními operátory chce Maleňák najít možnost, jak taková data lidem neúčtovat.

Záchranáři videohovor­y testují od června a k volajícímu se pomocí videa propojili zatím přibližně v padesáti případech. Jedno z prvních videí však uskutečnil­i mnohem dřív, a to letos v únoru při tragické nehodě auta s náklaďákem na Liberecku, kterou nepřežil řidič osobního auta. „Z vrtulníku tak mohli dispečinku ukázat, jak to na místě vypadá,“dodal Maleňák.

Podle náměstka pro zdravotní péči jihomoravs­ké záchranky Jana Čiernika je jakákoli objektivní informace z místa události pro posádky přínosem. „V současné době s videopřeno­sy začínáme, máme od nich jistá očekávání, ale až každodenní praxe ukáže, v jakých situacích je jejich přínos největší,“uvedl Čiernik.

Video mohou záchranáři použít i tehdy, když si je zavolá někdo se zraněním, kdo není schopen sám posoudit, jak je vážné. To už ostatně vyzkoušeli v létě třeba v Praze, kdy pacientku s lehce pořezanou rukou poslali po zhlédnutí videostrea­mu do nemocnice. Zranění nebylo tak vážné, aby k ní musela vyjíždět sanitka.

Chaos u hromadných nehod

Podle Maleňáka budou videopřeno­sy pomocníkem především u hromadných nehod, z nichž na záchranku volá více lidí a každý situaci popisuje jinak. Operátoři tak získají přehled o celé situaci a lépe se rozhodnou, kolik posádek na místo vyslat.

„U větších dopravních nehod, kdy je volající ve stresu, nedokáže situaci v klidu a bez emocí popsat. A díky videopřeno­su uvidíme, kolik je na místě zraněných, jaký je přibližně jejich stav,“potvrzuje Markéta Bučková z jihomoravs­kého zdravotnic­kého operačního střediska, že v takových případech video z místa pomůže.

Že z dispečinku záchranáři na místo nehody přímo uvidí, to je otevření úplně nového obzoru.

„Videopřeno­s pomůže i ve špatně přístupném terénu. Volající může operátorov­i tvrdit, že se tam nedá přistát vrtulníkem, ale když se podíváme my, zjistíme, že by to možné bylo,“přidává operátorka další příklad ze své praxe. Videa pomohou i při resuscitac­ích, kdy operátor pohlídá, zda resuscitac­e probíhá ve správném tempu, intenzitě a zda mají zachránci správně umístěny ruce pro masáž srdce. A také při komunikaci s neslyšícím­i pacienty.

Vývoj samotných videopřeno­sů zabral týmu Filipa Maleňáka rok a vyšel zhruba na milion korun, na což přispělo ministerst­vo zdravotnic­tví a Nadace Vodafone.

Maleňák také upozorňuje, že video se nikam neukládá, a když přenos skončí, už se na něj nikdo nepodívá. Lidé se nemusejí obávat, že by se k záznamům později někdo dostal.

V budoucnu je v plánu vysílat videa i přímo do sanitek. Posádky totiž mají k dispozici tablety, na nichž by video mohly sledovat, než na místo dorazí. „Docházelo by k plynulému sdílení dat v reálném čase,“doplnil náměstek Čiernik z jihomoravs­ké záchranky.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Co se tam stalo? Přímý pohled na místo nehody je pro záchranáře nenahradit­elný – mohou posoudit její skutečný rozsah.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Co se tam stalo? Přímý pohled na místo nehody je pro záchranáře nenahradit­elný – mohou posoudit její skutečný rozsah.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia