Dnes Prague Edition

Sundejte si roušky, žádal tramvaják

Řidič v Brně vyvěsil ceduli a nabádal pasažéry k ignorování vládního nařízení o zakrytí úst

- Marek Osouch reportér MF DNES

BRNO Ve všech vozech veřejné dopravy v celé České republice je už od začátku září povinné nošení roušek. Platí to samozřejmě i pro brněnskou MHD. S tím se však nechtěl smířit jeden z řidičů tamní tramvaje.

Ve voze minulý pátek vyvěsil u své kabiny vlastní cedule, na nichž pasažéry vyzýval, aby necestoval­i se zakrytými ústy a nosem, že u něj tato povinnost není zavedena.

„Já to tu řídím bez roušky, takže Vás vážení cestující a zároveň spoluobčan­é vyzývám, abyste se ke mně připojili a Vaši ‚ochranu‘ úst a nosu taktéž odložili. Naopak, pokud máte respirační potíže, roušky si nasaďte. Mimořádné opatření ministerst­va zdravotnic­tví je pravděpodo­bně v rozporu se zákonem, a tedy neplatné,“stálo na ceduli uvnitř tramvaje.

Vedle ní ještě byla nalepená velká cedule s nápisem „Stop“a větou, že v této tramvaji povinná ochrana nosu a úst neplatí.

Napomenutí a možná pokuta

Ještě ve stejný den se o nápisech dozvěděli na dispečinku Dopravního podniku města Brna. „Jakmile jsme to zjistili, okamžitě jsme vyzvali řidiče, ať cedule odstraní, což také učinil,“uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíkov­á.

Mezitím však už stačili cestující nápisy vyfotit a snímky umístit na sociální sítě, kde o tom lidé diskutují. Jedni se řidiče zastávají, že přece nikoho nenutí, aby roušku sundal, jiní zase argumentuj­í tím, že jde jen o ventil osobní frustrace šoféra.

Jeho aktivita se však dopravnímu podniku nelíbí. „Není možné, že my budeme prosit cestující, aby roušky nosili, protože jde o vládní nařízení, a na druhou stranu bude někdo tímto způsobem vyjadřovat svůj osobní názor,“poznamenal­a Tomaštíkov­á. Řidič už dostal napomenutí a ještě mu hrozí pokuta. Jaká by mohla být její výše, už dopravní podnik neuvedl.

Nedávno brněnský dopravce řešil jiný problém s řidičem, který odmítl jezdit s autobusem, na němž byl předvolebn­í plakát hnutí SPD s heslem „Zdravé školství bez inkluze“.

Šofér to zdůvodňova­l tím, že ho heslo uráží, protože sám má dceru postiženou autismem a díky inkluzi je v klasické třídě.

 ?? Foto: Twitter ?? Stop rouškám Cedule v brněnské tramvaji vyfotili cestující.
Foto: Twitter Stop rouškám Cedule v brněnské tramvaji vyfotili cestující.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia