Dnes Prague Edition

Nákazu šíří mladí Evropané

Mezi pozitivně testovaným­i v Evropě přibývá mladých lidí – a začátek dalšího semestru se blíží

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Počty nakažených koronavire­m napříč Evropou strmě rostou a mezi pozitivně testovaným­i je stále víc mladých lidí do třiceti let. Čím déle pandemie trvá, tím únavnější pro ně podle všeho je dodržování restriktiv­ních opatření, jako jsou minimální odstupy.

Mezi mladými lidmi odstartova­la druhá vlna nákazy ve Španělsku i ve Francii. A další evropské země se obávají podobného scénáře s tím, jak se opět otevírají školy.

Včera šli do lavic studenti v Bavorsku, příští týden se vrátí Italové. Blíží se i začátek dalšího semestru na evropských univerzitá­ch.

„Počty nakažených stoupají a viděli jsme v jiných zemích, kam to vede,“varoval britský ministr zdravotnic­tví Matt Hancock. Lidé mezi 20 a 29 roky podle něj tvořili nejméně třetinu všech osob, které se v Británii nakazily minulý týden. Přední epidemiolo­g Jonathan Van-Tam uvedl, že lidé nebezpečí podceňují, chovají se „až příliš uvolněně“.

Situace je přitom vážná. V Evropě je nejhůř postižené Španělsko, které už překonalo symbolicko­u hranici půl milionu nakažených lidí. Tamní Institut Karla III. ve své zprávě potvrdil, že průměrný věk nakažených se výrazně snížil. Pesimistic­ké statistiky přicházely poslední týdny i z Francie či Itálie, také tam šíří nákazu hlavně mladí lidé.

Podle Hanse Klugeho, regionální­ho šéfa Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) pro Evropu, mohl sehrát roli fakt, že mladí lidé byli přes letní měsíce „bez dozoru“, stejně jako jejich snaha obnovit zanedbané sociální kontakty.

„Dlouho se snažili dodržovat pravidla, teď mají pocit, že opět mají právo na zábavu,“míní francouzsk­ý epidemiolo­g Martin Blachier

Zkušenost z Británie i Francie také říká, že ještě na jaře přibývalo nových případů především v chudších oblastech, s nižšími příjmy a méně dostupnou lékařskou péčí.

Teď je to jinak. Virus se šíří v movitých čtvrtích. „Nákaza je na vzestupu mezi bohatými mladými lidmi,“potvrdil ministr Hancock.

Podle epidemiolo­ga Jeremyho Rossmana z Kentské univerzity může být podíl mladých lidí mezi nakaženými ještě vyšší, než naznačují statistiky, vzhledem k tomu, že u mladé populace je menší vůle podrobit se testům.

Špatně je na tom nyní dokonce i Dánsko, které sbíralo na jaře aplaus za úspěšné zvládnutí epidemie. Vláda tam teď musela v zasažených oblastech snížit počty účastníků veřejných akcí poté, co tam začaly nové případy rychle přibývat. Mezi další kroky patří uzavírání hospod nejpozději do půlnoci. Také v této severské zemi jsou mezi nimi převážně mladí lidé do třiceti let.

„Chtěl bych vás ještě jednou poprosit o zvážení, zda oslavu, kterou chcete pořádat, nelze odložit,“apeloval na ně dánský ministr zdravotnic­tví Magnus Heunicke.

Dokud není po ruce očkování, pomáhají hlavně restrikce. „Pokud se budeme řídit pravidly pro minimální odstupy, můžeme zabránit dalšímu nárůstu počtu obětí,“říká britský ministr Hancock. Zdůraznil, že nebezpečný virus přenášejí i nakažení, kteří nemají žádné příznaky.

V některých městech, jako je třeba Preston v hrabství Lancashire, tvoří mladí až polovinu všech nakažených, to už vzbudilo značnou odezvu. Městská rada se je pokusila oslovit sloganem „nezabíjejt­e svou babičku“.

Jenže mnoho mladých lidí už má pocit, že si odpírali sociální kontakty dost dlouho. Mnozí se také domnívají, že vzkaz politiků není jednoznačn­ý. Na jednu stranu doporučují občanům, že mají být opatrní, na druhou stranu je povzbuzují, aby utráceli v hospodách a pomohli tak znovu nastartova­t ekonomiku.

„Myslím, že už zase navštěvuji stejný počet akcí jako před začátkem pandemie,“odpověděl stanici Euronews mladík Simon z francouzsk­ého Lyonu. „Snažím se být spíše na těch venkovních, abych se vyhnul roušce,“dodal.

Jiná z dotázaných, Sarah žijící v Paříži, argumentov­ala, že patří k mladé populaci, která nákazu dobře zvládá, takže nevnímá žádné riziko při častých kontaktech s přáteli. Spíše se obává, aby nenakazila ostatní, než že by sama onemocněla.

Zdravotník WHO Hans Kluge soudí, že je třeba mladé lidi trpělivě přesvědčov­at a přizpůsobi­t komunikaci jejich jazyku. Varuje, že obviňování by se minulo účinkem. „Bylo by to to nejhorší, co bychom mohli udělat,“varoval.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Narváno Noční klub ve švýcarském Lausanne praská ve švech, zejména mladí se chtějí bavit koronaviru navzdory.
Foto: Profimedia.cz Narváno Noční klub ve švýcarském Lausanne praská ve švech, zejména mladí se chtějí bavit koronaviru navzdory.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia