Dnes Prague Edition

Trumpova kampaň musí šetřit. Peníze docházejí

-

WASHINGTON Kampaň za znovuzvole­ní amerického republikán­ského prezidenta Donalda Trumpa utratila již přes 70 procent ze všech peněz, které vybrala od začátku roku 2019. Přišla tím o svou finanční výhodu nad demokratic­kým soupeřem Joem Bidenem v situaci, kdy do voleb zbývá 55 dní, napsal list The New York Times (NYT) s odkazem na vyjádření činitelů kampaně a její finanční záznamy.

Trump zahájil svou cestu za znovuzvole­ním nejdříve ze všech prezidentů v moderní americké historii, a to již v den své inaugurace. Podle NYT tím chtěl předejít situaci z roku 2016, kdy se mu nepodařilo vybrat tolik peněz jako jeho tehdejší soupeřce Hillary Clintonové.

Tato taktika se zdála úspěšná, zčásti také díky tomu, že jeho vyzyvatel Biden v začátcích své kampaně trpěl nedostatke­m financí. Letos na jaře měl Trump nad někdejším viceprezid­entem finanční výhodu ve výši 200 milionů dolarů (téměř 4,5 miliardy korun).

Výhoda nad Bidenem je pryč

Ta však podle NYT ke konci léta v podstatě zmizela. Kampaň republikán­ského kandidáta totiž utratila již 800 milionů dolarů (bezmála 18 miliard korun) z celkových 1,1 miliardy dolarů (24,7 miliardy korun), jež získala od dárců od začátku roku 2019 do letošního července.

„Nejdůležit­ější věc, kterou dělám každý den, je, že dávám pozor na rozpočet,“řekl NYT manažer Trumpovy kampaně Bill Stepien.

Za vedení jeho předchůdce Brada Parscala se podle NYT v Trumpově týmu zakořenil poměrně rozhazovač­ný způsob nakládání s financemi. Parscale také vynaložil 350 milionů dolarů (7,9 miliardy korun) na vybudování sítě dárců na internetu, což je podle některých kritiků přemrštěná částka. Jako příklad nehospodár­nosti uvádí list 11 milionů dolarů (247 milionů korun) utracených za dva reklamní spoty při finále zámořské ligy amerického fotbalu nazývaném Super Bowl.

Ve druhé polovině srpna začal prezidentů­v tým šetřit. Za poslední dva srpnové týdny utratil sedmkrát méně než Bidenův tábor. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia