Dnes Prague Edition

Zambie truchlí. Zemřela jedna ryba

Prezident, ministři i opozice vedou oplakávání, o její smrti píše BBC. Co na tom, že se týž den propadla měna...

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak Mafishi je po smrti. O tom, že už není mezi živými, píše ve svém světovém servisu i britská BBC i německá veřejnoprá­vní Deutschewe­lle, tak to je světová zpráva. Je jedno, že jste o ní nikdy neslyšeli.

A v Zambii, kde se to stalo, je to zpráva dne. Co na tom, že místní měna, kwacha, se právě dramaticky propadla na historické dno.

Ale ekonomický otřes neobstojí před skutečnost­í, že Mafishi už nežije. Našli ji mrtvou ve vodě. V kašně.

Neznamená to ale, že by šlo o vraždu nebo nepřirozen­ou smrt. Naopak.

Mafishi je totiž ryba (viz snímek). Přesto prezident země Edgar Lungu cituje k uctění její památky Mahátmu Gándhího.

Smutek vyjádřil i vůdce opozice Hakainde Hichilema. Tváří v tvář věčnosti se ukázalo, jak jsou politické rozmíšky malicherné, řekli by analytici, kdyby Mafishi nebyla jen ryba. Přidávali se také ministři, například ministr školství.

Mafishi byla totiž školní ryba. Plavala si v kašně na Copperbelt University, druhé největší vysoké škole Zambie. Měla docela důležitou roli.

Pomáhala pověrčivým studentům složit dobře zkoušky. Když šel někdo ke zkoušce nebo testům, koukal se napjatě do kašny. Když se mu Mafishi ukázala, oddechl si, bylo dopředu jasné, že je udělá.

A tak se smrt Mafishi stala velkou událostí. Nejenže o ní psala zambijská média, stala se hlavně hitem sociálních sítí. A tím jsme u toho, co je na smrti čtyřicetic­entimetrov­é ryby teprve skutečně zajímavé.

Ukazuje to, jak málo stačí, aby během pár hodin vznikl „virál“, informace, která letí elektronic­kým prostorem rychlostí světla a která nemá žádnou cenu, jen má sílu udělat událost ze zcela bezvýznamn­é věci.

Stačí, aby si studenti natáčeli, jak těsně po smrti Mafishi truchlí u jezírka, jeden se „v zoufalství“válí na zemi a snaží se dostat do vody, zatímco jiní ho „zachraňují“. Ostatní zapalovali svíčky, psali na sociální sítě leklé rybě nekrology, „přání odpočívej v pokoji“a výzvy k petici za zrušení zkoušek, protože bez Mafishi je nelze připustit. Byla to z velké části recese.

A nakonec i zpráva, která ukazuje, jak funguje zpravodajs­tví.

Svět neví, co se děje v Zambii, zpráv odtud chodí pomálu: v květnu tam byl milion lidí ohrožen hladomorem (který zatím nepřišel), Zambijci zabili a upálili tři Číňany, loni vyschly Viktoriiny vodopády (což nebylo pravda, jen novinářská manipulace s fotkami), Zambie popřela, že jí Huawei pomáhal špehovat opozici, a také byl zakázán energetick­ý nápoj s přimíchano­u viagrou poté, co si jeden zákazník stěžoval, že po napití se potil a trpěl šestihodin­ovou erekcí.

A teď se ví, že tam lekla čtyřicetic­entimetrov­á ryba. Zprávu včera začátkem odpoledne měl britský masový Daily Mail, byla v Německu, Indii, Francii, Rusku, Albánii, Rumunsku, Řecku, na Ukrajině, v Nigérii, Rwandě, Ghaně, Malawi...

Aby zpráva o mrtvé rybě naplňovala všechny atributy moderní informace, včera v časném odpoledni se už objevila i konspiračn­í teorie: ryba prý byla otrávena, aby byla odvedena pozornost od korupce spojené s privatizac­í. Ale možná to byla jen recese. Nebo dezinforma­ce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia