Dnes Prague Edition

Firmy chtějí do konce roku spíš nabírat

- — Sára Mazúchová

PRAHA Navzdory koronaviro­vé krizi mají tuzemští zaměstnava­telé mírně optimistic­ké náborové plány. Osm procent z nich očekává nárůst počtu pracovních sil, sedm procent počítá s propouštěn­ím. Vyplývá to z průzkumu Indexu trhu práce, který pravidelně zveřejňuje společnost ManpowerGr­oup.

„Zaměstnava­telé se najednou nadechli, začali uvažovat o budoucnost­i a plánovat alespoň nějaké nábory. Je to nízký optimismus, skoro bych řekla až neutralita, ale rozhodně to není to, co jsme po předchozím čtvrtletí očekávali. Domnívali jsme se, že křivka bude nějakou dobu padat dolů,“říká generální ředitelka ManpowerGr­oup Česká republika Jaroslava Rezlerová.

Společnost provádí studii každé čtvrtletí na vzorku 441 zaměstnava­telů působících v Česku. Zatímco ve třetím čtvrtletí byl Index trhu práce minus čtyři procenta, nyní představuj­e jedno procento – jde o rozdíl mezi těmi, kteří chtějí nabírat, a těmi připravený­mi propouštět.

„S ohledem na to, co jsme predikoval­i už minulý kvartál, na trhu práce zřejmě dojde k poměrně masivním transforma­cím a přesunům mezi segmenty a firmami,“uvádí Rezlerová. „Neinterpre­tujme si tato čísla tak, že se ve finále propouštět nebude. Na podzim k tomu dojde, nicméně nové firmy budou nabírat a pohyby mezi nimi budou významně větší, než byly doposud,“vysvětluje Rezlerová.

Proces lze pozorovat na lidech v sektoru ubytování a stravování. Index tohoto odvětví zaznamenal ve třetím čtvrtletí strmý propad devatenáct­i procentníc­h bodů. Podle průzkumu nyní zaměstnava­telé neplánují další propouštěn­í. Otázkou je, jak se na fungování podniků podepíše třeba nová povinnost pražských barů a klubů zavírat již o půlnoci. Podle Jiřího Halbrštáta, manažera

náboru a marketingu v ManpowerGr­oup se ale toto opatření projeví minimálně.

„Rozhodně to nebude srovnateln­é se situací, kdy se zavřely všechny hotely a restaurace,“uvádí Halbrštát a poukazuje právě na možnosti přesunu lidí z pohostinst­ví do jiných sektorů. „Firmy v jiných sektorech si pochvalují, že se jim hlásí kvalitní lidé z gastronomi­e, kteří umějí komunikova­t, umějí se chovat a jsou aktivní,“tvrdí Halbrštát. Podle něj budou mít tito lidé menší problémy najít zaměstnání v odvětvích mimo jejich profesi. Během února až července vzrostl počet barmanů a číšníků na úřadu práce o 6,5 tisíce, počet kuchařů o necelé dva tisíce.

Do konce roku plánují propouštět spíše firmy v oborech, jako je zemědělstv­í, myslivost, těžba nerostných surovin, rozvod elektřiny, plynu a vody. Nejsilnějš­í náborové plány hlásí zpracovate­lský průmysl a služby, jako je státní správa, zdravotnic­tví, vzdělávání, kultura, doprava a komunikace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia