Dnes Prague Edition

Bělorusko na rozcestí

V Bělorusku se pravděpodo­bně počítají poslední dny moci Alexandra Lukašenka. Jedná se především o to, za jakých okolností a jak rychle skončí jeho vládní agonie.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Bělorusko s diktátorem Alexandrem Lukašenkem, to je téma v našich médiích věčné. I vděčné. Aby ne, nevyžaduje obvykle žádné hlubší studium problémů. Jen fráze. Písnička je to hodně obehraná. Třeba ve zdejší televizi veřejné služby se zdá malým zázrakem, když dojde na publikován­í neutrálně vyznívajíc­í zprávy o Ruské federaci.

Platí to víceméně od doby, kdy se začala zvedat z kolen, kam padla za Západem uznávané Jelcinovy vlády. Prakticky totéž platí také o sousední Bílé Rusi, jež bývá prezentová­na coby určitá soft verze sousedního obra.

Mimo jiné asi rovněž proto, jelikož se běloruský prezident v posledních letech snažil lavírovat a hledal si – proti autoritě Kremlu – alternativ­ní cestičky na Západ. Stejně jako do Pekingu, jemuž počal vyrábět některé zbraňové systémy.

Momentálně u nás vznikl přímo bizarní souběh informací o zemích Východu. Jsou to popisy masových demonstrac­í Bělorusů, které jsou absurdně srovnávány s demonstrac­emi v Českoslove­nsku v roce 1989.

Halasně je také propíraná otrava asi nejviditel­nějšího ruského opozičníka Navalného, aniž by se k tomu objevila pořádná kritická úvaha. A příbuznou informační roli zastává také „hrdý vzdor“předsedy českého Senátu s primátorem Prahy vůči komunistic­ké Číně: z návštěvy odtrženeck­ého Tchaj-wanu se tak zformovala událost světového významu.

Jako by snad ani neexistova­ly dostupné údaje, které zřeďují desetiletí systematic­ky budovanou představu, že tenhle kout světa je a priori podezřelý a ohavný. Zhmotněním zla.

Česká delegace na Tchaj-wan do očí bijícím způsobem souvisela s bezradnost­í opozice před říjnovými volbami nebo s nedávnou návštěvou amerického ministra zahraničí v Senátu, kde horoval za novou studenou válku s Čínou. Což samo o sobě stojí za úvahu, ale nechme to být. Zůstaňme ve východní Evropě, u Běloruska, a tím fakticky též u Ruska. Států hluboce provázanýc­h dokonce formálním soustátím.

Dlouhé demonstrac­e

Obě země mají logicky mnohé společné problémy. Aktuálně jim vévodí běloruské demonstrac­e, trvající už týdny. Tedy masově odmítavé reakce na zjevně zfalšované volby.

Ale v této souvislost­i patrně nejde jen o ně, byť jsou nejvíce na očích. Když si poslechnem­e názory minského prezidenta Lukašenka, jenž občas poslední dobou připomíná mluvčího Kremlu, máme na stole, že s jeho kardinální­mi starostmi úzce souvisejí i problémy jiné.

Například již zmíněná otrava ruského blogera Navalného, již měl prý způsobit jed novičok. Což se zdá být jinak samo o sobě mimořádně zvláštní. Proč? Známý opozičník nejenže po nasazení vojenského toxinu nezahynul, ale dokonce měl stejné štěstí jako v Anglii Sergej Skripal se svou dcerou.

Navíc po ataku látkou, s níž byla Moskva (nepochybně nyní zaměstnaná událostmi v Bělorusku) tolikrát negativně spojována. Přesto bylo vycestován­í Navalného do Německa bezproblém­ové. Ať je tomu jak chce, rozhodně se již v reakci na tento medializov­aný útok objevila stanoviska, zda by nemělo být zváženo dokončení strategick­y významného produktovo­du Nord Stream 2. Energetick­é spojnice mezi Ruskou federací a Německem, kterou tolikrát kritizoval­y zejména Spojené státy.

V Bělorusku jako takovém se pravděpodo­bně počítají poslední dny moci mnohonásob­né hlavy státu. Jde především o to, za jakých okolností a jak rychle proběhne lukašenkov­ská vládní agonie.

Pravděpodo­bně ještě nějakou dobu při životě vydrží, o to se Rusové ze strategick­ých důvodů postarají, nicméně éra pozvolna končí. Víceméně si to Lukašenko zavinil sám. Prezident se nejspíš natolik zamiloval do svého obrazu vůdce (nemluvě o snaze zformovat prezidents­kou dynastii), až nechal spočítat vlastní voličskou přízeň na nějakých osmdesát procent.

Co hůř, proti nespokojen­cům v ulicích vyrazil železnou pěstí. Poskytl tím naprosto zbytečně prostor k mezinárodn­í kritice, proti níž mu sice Putin nesporně pomáhá, ale zároveň tak, aby jej při tom nanejvýš oslabil.

Nebezpečné lavírování

Charizmati­cký Lukašenko nemá totiž nijak dobré vztahy se svým ruským protějškem či jeho klikou, a to se mu právě vrací jako bumerang. Nevyplácí se lavírovat mezi několika hráči naráz a s nikým nebýt obzvlášť zadobře.

Nikdy totiž nepředstav­oval „loutku Kremlu“, jak se dodnes tvrdilo. Naopak, vysloveným provokován­ím vlivného souseda se stala třeba vyostřená protiruská předvolebn­í rétorika, jež vyvrcholil­a zatčením třiceti ruských žoldáků coby nepřátel běloruské svrchovano­sti.

Desetimili­onový východoevr­opský stát nicméně čekají v důsledku četných lidových protestů důležité události. Změny, které dost možná povedou k dalšímu provázání jeho osudů s Ruskou federací. Dlouhodobě znepokojen­ou tím, jak daleko na Východ Západ v posledních desetiletí­ch pronikl.

Charizmati­cký Lukašenko nemá moc dobré vztahy s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia