Dnes Prague Edition

Rouška nasazená právnímu státu

- Petr Kolman právník a pedagog

Ministr zdravotnic­tví nařídil, že v Pardubické­m kraji se musí v rámci ochrany před koronavire­m chodit povinně na chůdách a s rouškou. Roušky a chůdy si musí každý obstarat sám. Proč zrovna v Pardubické­m kraji a proč proti viru pomáhá zrovna chůze na chůdách, ministr odmítl zdůvodnit.

Řeknete si, co je to za nesmysl, tohle se přece u nás nemůže stát. Ano, v takto krystalick­é podobě to zatím nenastalo, ale pokud bychom nežili v právním státě, mohlo by to tak dopadnout.

O tom, jak jsou roušky účinné a kde všude by měly být povinné, se vedou spory. Tuto diskusi ovšem přenechám lékařům, jako právního pedagoga mě zarazila jiná věc. Zajímá mě, co říkají zákony, ne tiskové konference či noviny. Například zákon o ochraně veřejného zdraví stanoví jasně, že na úseku ochrany zdraví jsou pravomoci včetně vydávání mimořádnýc­h opatření svěřeny výlučně hlavnímu hygienikov­i. Tedy nikoliv ministrovi zdravotnic­tví ani premiérovi.

V posledních dnech ovšem došlo k situaci, že krajské soudy ve věcech správního soudnictví interpreta­čně pokryly tento fatální kompetenčn­í nedostatek. A de facto řekly, že to nevadí, jelikož máme mimořádnou situaci. Několik advokátů nyní věc žene k Nejvyššímu správnímu soudu. Vím, orlové práva nejsou ve společnost­i moc oblíbeni, ale bděním nad zdánlivými detaily za nás hlídají, aby veřejná moc příliš nezvlčila. Jako už tolikrát v minulosti.

I student prvního ročníku práv ví, že v právním státě správní orgán může činit pouze to, co mu zákon ukládá – takzvaná zásada legality. Naopak svobodný občan může činit vše, co mu zákon nezakazuje. Takže když něco má ex lege (ze zákona) konat hlavní hygienik, nemůže to činit ministr zdravotnic­tví, ba ani prezident. A to nelze překlenout ani interpreta­cí, že prezident získal na rozdíl od hlavního hygienika miliony hlasů občanů ve svobodných volbách.

Taktéž právo musí být předvídate­lné. Když má něco vydávat hlavní hygienik, máme legitimní očekávání, že to nebude činit někdo jiný. Stranou nyní ponechávám, zda za nařízením, zde navíc vydaným nepříslušn­ým orgánem, de facto nutícím kupovat Čechy a Moravany nějaké výrobky, by v některém případě nemohl být i zájem o zisk nebo tlak výrobců a importérů.

Jak říkal velký právní filozof Gustav Radbruch, právo sleduje tři vznešené cíle: spravedlno­st, efektivitu a právní jistotu, ale nikdy jich, žel, v plné míře nedosahuje současně. Mám za to, že dnešní činnost vlády hodně posiluje efektivitu na úkor ostatních dvou pilířů práva. Zatím nejsme za kritickým bodem zlomu, ale pomalu se k němu začínáme blížit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia