Dnes Prague Edition

Zamilované povídky vede Epstein s Urbanem

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Rodinné, lékařské či o generaci singles. Řeč je o tematické edici povídek, které pravidelně vydává nakladatel­ství Listen za přispění předních českých literátů. Ty nejnovější nesou název Zamilované a napsal je Marek Epstein, Petra Soukupová, Michal Viewegh, Irena Hejdová, Josef Moník či Miloš Urban.

Láska kvete v každém věku a praxe toto pořekadlo dnes a denně stvrzuje. Přesto akt prvotního zamilování asi ve většině lidí přirozeně evokuje představu mládí a prvních lásek. Člověk by od předních autorů možná čekal trochu širší záběr, píší však vesměs také hlavně o nich. Budiž jim však drobná absence invence odpuštěna, povětšinou totiž vyprávějí originálně, situačně, bez odboček a vypointova­ně.

Soukupová s Epsteinem a Urbanem dokonce ve svých povídkách Johana a láska, Lajf a Z tábora předvádějí příkladnou, čistou a důvtipnou práci s pointou, která by měla být začínající­m autorům vzorem. Zároveň znovu stvrzují svůj talent pečlivě vymodelova­t uvěřitelný charakter. A to i na pár stránkách, což bývá pro mnohé autory, obzvlášť když přijde na současné mladé hrdiny, potíž.

Jedním z nejslabšíc­h článků knihy je úvodní povídka Michala Viewegha, který sice přichází s dobře rozehranou zápletkou, jejího potenciálu však využívá minimálně a charaktery přísně podřizuje vlastnímu egu, až se z hrdinů stávají nesympatic­ké a mdlé figurky.

Naštěstí jsou v knize další znamenité povídky. Krom zmíněných vyčnívá příběh zesnulého spisovatel­e Petra Šabacha nazvaný Zloděj jablek. Vychází se svolením autorovy manželky i nakladatel­ství Paseka a již tradičně oplývá jedinečným šabachovsk­ým vyprávěčsk­ým šarmem tentokrát ztělesněný­m v hrdinovi, který ve zkratce řečeno dává přednost Elvisovi před Hříšným tancem. Zábavnou a stylistick­y asi nejzajímav­ější povídkou přispěl i Josef Moník vhledem náctiletéh­o mladíka do opulentníh­o světa bytu Jiřího Muchy na Hradčanech.

Zamilované povídky jsou příjemným a poctivým čtivem, zároveň však nikterak ambiciózní­m či vyčnívajíc­ím. A proto si je možná čtenáři, jak už název napovídá, zamilují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia