Dnes Prague Edition

„Už není moc možností, jak opatření rozšířit“

-

PRAHA Údaje o počtu nově nakažených s nemocí covid-19 v metropoli lámou rekordy, ale pražská hygienická stanice zatím podle slov její ředitelky Zdeňky Jágrové další razantní opatření neplánuje. „Venkovní nošení roušek zavádět nebudeme a uvnitř už povinné jsou,“vysvětluje hygienička.

Plánujete v Praze nějaká nová opatření, která by měla bránit v šíření koronaviru?

My v současné chvíli žádná další opatření nechystáme, a naopak bychom chtěli, aby si lidé zvykli na opatření, která začínají platit dnes. Určitě nepředpokl­ádáme, že by mělo přijít něco dalšího, a už ani není moc možností, kam nařízení rozšiřovat. Spíš přichází v úvahu, že bychom nějak upřesnili to, co ještě nebylo jednoznačn­ě řečeno.

Co máte na mysli?

Naprosto přesně nebyly definovány například vnitřní prostory.

Podchod či vestibul metra už vnitřní prostor je?

Podchod pod ulicí vnitřní prostor není, v metru jsou roušky povinné v celém placeném prostoru. Na nádražích jsou to například všechny vestibuly a nástupiště.

V domovech seniorů a dalších zařízeních jsou stále povolené návštěvy, ani to se nezmění?

Návštěvy určitě omezovat nechceme, ale dohodli jsme se na magistrátu, že město zpracuje nové podmínky. Návštěvy budou nosit roušky, bude tam dezinfekce pod dohledem a také budou přesně stanovené hodiny, kdy budou návštěvy probíhat. Na tom, jak to bude přesně vypadat, se dohodneme příští týden v úterý. A pokud se na všem shodneme, zapracujem­e to do nového opatření.

Současných 22 odběrových míst mají doplnit dvě nová, městské části tipují další možné lokality – bude se testovat hodně?

To je spíše iniciativa magistrátu, který chce, aby odběrová místa byla Pražanům co nejvíce dostupná. I tak se to už hodně vylepšilo a máme i dostatečný počet laboratorn­ích vyšetření, ale někde se musí čekat, což lidé nelibě nesou. Počet míst ale není tak zásadní, spíše jde o to, jaký počet odběrů je možné uskutečnit. Na jednom místě, které je otevřené celý den, zvládnou maximálně 400 až 500 odběrů.

Každopádně se ale dál počítá s masivním testováním?

Ano, ale určitě chceme testovat cíleně a více zapojit seniory, o které se velmi obáváme. Tedy hlavně toho, aby se virus nerozšířil do jejich domovů. Chtěli bychom rozšířit testování do domovů seniorů i domovů sociální péče, a to i mezi jejich personálem.

Plán rozdat respirátor­y mezi učitele schvalujet­e?

Ano, mohlo by to být jako ve zdravotnic­tví. Platí, že i když má někdo karanténu, může s respirátor­em FFP2 chodit do zaměstnání. A učitel, když je za katedrou, představuj­e minimální riziko nákazy. Naopak, když pedagog prochází mezi žáky, respirátor by se asi využil.

U doporučené­ho očkování proti chřipce se mluví o hrozbě nedostatku očkovací látky…

Všechny osoby, které jsou zdravotně stigmatizo­vané, například lidé s chronickým onemocnění­m plic, srdce a ledvin mají očkování zdarma stejně jako každý senior ve věku nad šedesát let. Očkovací látka je už v České republice k dispozici. Očkuje se ale až v průběhu října a listopadu. Jaký bude zájem, se teprve ukáže. U výrobců se látka objednává 1,5 roku dopředu a počet už nebylo možné navýšit. (hor)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia