Dnes Prague Edition

Letěl pro něj tryskáč. Warholm ale rekord nezaběhl

- — Matěj Tomíček

Vosmé dráze. Tak aby se nemusel rozptylova­t soupeři, aby měl před sebou jen překážky a svůj vlastní čas. Takhle to Karsten Warholm chtěl. Takhle chtěl včera na Zlaté tretře zaútočit na světový rekord Kevina Younga na 400 metrů překážek.

Ale zaostal výrazně. „Come on!“zařval si mohutně před startem, pak byl po pár metrech daleko přede všemi, na rekordní čas to ale nebylo – vylepšil alespoň rekord mítinku na 47,62.

Nic lepšího už se každopádně na Zlaté tretře objevit nemohlo. Po konci kariéry Usaina Bolta, po zmrazení světové atletiky kvůli pandemii koronaviru dorazila do Ostravy asi největší atletická hvězda současnost­i.

Norský viking. „Našli jsme v něm hvězdu, jde aktuálně o nejžádaněj­ší jméno světové atletiky,“přiznává manažer mítinku Alfonz Juck.

Proto ta péče. Proto pro něj poslali privátní tryskáč, stejně jako kdysi pro Usaina Bolta.

„Bylo to poprvé, co jsem jím letěl, snad ne naposledy,“smál se dobře naladěný Nor.

Možná právě tryskáč rozhodl, že až týden před mítinkem potvrdil Warholm svou účast v Ostravě. „Hygienická opatření v souvislost­i s pandemií bereme velmi vážně, a tak jsme potřeboval­i dostatečné záruky a ostravští organizáto­ři nám je poskytli,“prohlásil 24letý atlet. „Chtěl bych poděkovat, že byli ochotní čekat, jak se s týmem rozhodneme.“

Už to není ten kluk, který na své první velké tiskové konferenci vyprávěl, jak ho v Oslu nikdo nepozná.

„To bylo před prvním titulem mistra světa. Ukazuje se, že asi něco dělám dobře, čehož si cením. A je fakt, že teď pomáhají i roušky, taky mi sluší,“culil se.

Za poslední roky ušel dalekou cestu.

Ještě před pěti lety byl vyloženě desetiboja­řem. Pak ale oslovil svérázného kouče Leifa Olava Alnese, který z něj udělal čtvrtkaře.

Už v Londýně 2017 všechny šokoval titulem mistra světa. Ten obhájil loni v Dauhá a letos to měl být jeho rok. Měl získat první olympijské zlato, plánoval double na evropském šampionátu. Ani pandemie koronaviru ho v sezoně nezastavil­a.

Spousta jeho soupeřů letošní sezonu buď zabalila úplně, nebo ji vzali vyloženě jako přípravnou.

Warholm? Neustále útočí na světový rekord.

„Pro mě bylo vždycky nejdůležit­ější být lepším. Sezona jako tahle dává lidem šanci ukázat, co v nich je. Nejste pod takovým tlakem, můžete závodit jak chcete, trénovat víc. Pro ty, kteří nejsou motivováni jen medailemi, je to vlastně dar,“vysvětlova­l.

V srpnu v Monaku zaběhl parádní čas 47,10, o dva týdny později pak ve Stockholmu běžel dokonce 46,87 sekundy. Jen o devět setin tak zaostal za historický­m maximem Kevina Younga.

Vlastně to ten běh dost připomínal­o. Warholm totiž podobně jako Young na olympiádě v Barceloně shodil poslední překážku, která ho lehce rozhodila.

„Zkusil jsem to taky, ale nefungoval­o to. Příště to zkusím bez zaškobrtnu­tí,“smál se.

Na Tretře kvůli němu dokonce změnili harmonogra­m celého dne. Místo plánovanéh­o startu ve 20.35, kdy měl celý mítink uzavírat, běžel Warholm už o dvě hodiny dříve.

„Chtěl jsem startovat co nejdřív, aby bylo co největší teplo, které zvyšuje šance na dobrý výkon. Proto jsem chtěl přijet na Tretru, děláte tady pro výkony atletů maximum,“ocenil.

Ani to mu tentokrát nepomohlo. A tak Youngův 28 let trvající rekord dál platí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia