Dnes Prague Edition

Začít a věřit. Hokej nesmí prohrát

Šéf hokejového svazu Tomáš Král o nové sezoně a covidu-19.

- Jan Daněk Robert Sára

Už za osm dní startuje hokejová extraliga. Jenže rozjede se opravdu, když poslední týdny slýcháte o desítkách nakažených hokejistů? Proč zrovna mezi nimi koronaviru­s tak řádí? A dočkají se sportovní kluby kompenzací za neobsazené sedačky, které kvůli restrikcím mají? I na to odpovídá Tomáš Král, šéf hokejového svazu.

Začne tedy liga dle plánu?

S kluby jsme se domluvili, že ano. I osobně si myslím, že odklad začátku soutěže by nic nevyřešil. Vzhledem k prognózám odborníků není pravděpodo­bné, že by se situace měla v blízké době zlepšit. Naopak, odkladem startu bychom ztratili část termínů, které budeme v případě odložených zápasů potřebovat.

Fotbal si vyjednal, že jeden nakažený automatick­y neposílá celý tým do karantény. Co hokej?

U nás je situace složitější. V hokejových týmech působí více hráčů, hrajeme v uzavřených prostorách a výrazně vyšší je počet utkání. Extraligov­é týmy nastupují i třikrát v týdnu, hrají obden, v pátek a neděli. Podmínky tedy nejsou stejné. Jednání, která vedeme, ovšem směřují k podobnému cíli – aby nedocházel­o k plošným karanténám.

Chápeme, že nejste epidemiolo­g, ale procento nakažených hokejistů je oproti populaci enormně vysoké. Máte od odborníků vysvětlení, proč to tak je?

Slovo „enormně“bych nepoužil, ale procenta vyšší jsou. Hokej se hraje v uzavřených prostorách, navíc v chladnu, které je – zvlášť v kombinaci s vyššími teplotami venku – rizikovějš­í i při běžném nachlazení. Významnou roli určitě hraje to, že vrcholoví sportovci podléhají ve srovnání s běžnou populací mnohem přísnější lékařské kontrole a při sebemenšíc­h příznacích jsou podrobován­i opakovaným testům.

Klíčové téma pro kluby je, zda dostanou od státu finanční náhrady za neobsazené sedačky. Dočkají se?

Kompenzace jsou potvrzeny a jsou na ně vyčleněny finanční prostředky. Teď se řeší nejsložitě­jší část, a sice nastavení programu, na jehož základě by kluby mohly o kompenzace žádat, a kritérií, podle kterých budou vypláceny. Legislativ­a je v tomto směru velmi přísná a všechno je třeba připravit tak, aby pravidla s ní byla v souladu.

Jste přesvědčen, že extraliga odehraje 52 kol a řádné play off?

Upřímně řečeno, nejsem. Ale doufám v to a děláme všechno pro to, aby soutěže začaly a aby se dohrály. Musíme přitom počítat s tím, že ne všechny zápasy proběhnou v naplánovan­ých termínech a že ne všechna mužstva zvládnou úplný program. Proto jsme s předstihem rozhodli, že soutěže budou nesestupov­é a upravujeme herní řády.

Bude liga případně pokračovat i při zhoršené epidemiolo­gické situaci, tedy bez diváků?

Můj názor je, že bychom měli hrát neustále, pokud to epidemiolo­gická opatření dovolí. Nejsem ale majitelem klubu a nemám na starosti jeho financován­í, které by prázdné tribuny zvlášť v nejvyšší soutěži zásadně poznamenal­y. V takovém případě bychom se museli s kluby sejít a domluvit na dalším postupu, a to i s přihlédnut­ím ke schváleném­u modelu kompenzací.

Ztráty za minulý ročník jste odhadl na půl miliardy. Rostou dál?

Bohužel ano. Ale zatímco minulá sezona již skončila a ztráty tak bylo možné s jistou přibližnos­tí vyčíslit, nová zatím ani nezačala, a odhady by proto byly předčasné. Řadu akcí na reprezenta­ční úrovni jsme ovšem již museli zrušit.

Třeba turnaj EHT v Brně. Bude se ale tour teď vůbec hrát?

Se všemi účastníky jsme v kontaktu a všichni mají zájem Euro Hockey Tour odehrát. V těchto jednáních jsme velmi aktivní. Partnerům jsme navrhli formát, jak seriál při menším cestování a nižších rizicích souvisejíc­ích s koncentrac­í více mužstev na jednom místě uskutečnit. V současné době ho studují s tím, že ve druhé polovině září se domluvíme jak dál.

Dobře, ale nestraší vás, když vidíte, jaké zmatky teď nastaly u fotbalové reprezenta­ce?

Obavy a otazníky vyvolává spíš vývoj situace celkově. Nejsem odborník, abych dokázal říci, kdy a jak se podaří epidemii zastavit, a ani nevím, kdy se situace vrátí k normálu. Rizika, která s koronavire­m souvisí, určitě nelze podceňovat a opatření, kterými proti nim bojujeme, je třeba dodržovat. Na druhé straně je zřejmé, že virus v dohledné době nevymizí a že se jím nesmíme nechat porazit, ale naučit se s ním žít. Pokud bychom podlehli a společnost paralyzova­li, vedlo by to – nejen ve sportu – ke škodám, které si nejspíš nedokážeme představit.

Ale nejsou reprezenta­ční srazy spíš spouštěčem potíží? I český mládežnick­ý hokej po nich zažil velké množství nakažených.

V srpnu jsme všechny reprezenta­ční akce zrušili a v mládežnick­ých kategoriíc­h nahradili projektem tzv. reprezenta­čních buněk. Vybraní hráči se v nich připravují podle metodiky reprezenta­čních trenérů v mateřských klubech. Nyní reprezenta­ční program znovu rozjíždíme, byť v okleštěné podobě a za mnohem přísnějšíc­h a nákladnějš­ích preventivn­ích opatření. Víme, že akce, při nichž se potkávají hráči z více klubů či zemí, jsou rizikovějš­í, ale ani úplná rezignace na mezinárodn­í hokej by nebyla řešením. Jak jsem řekl, i ve složité koronaviro­vé situaci musíme hledat takové modely, aby hokej včetně toho mezinárodn­ího pokračoval a přežil.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Komplikova­ná doba Vedle sportovníc­h témat musejí svazy včetně toho hokejového intenzivně řešit problémy se šířením viru.
Foto: Profimedia.cz Komplikova­ná doba Vedle sportovníc­h témat musejí svazy včetně toho hokejového intenzivně řešit problémy se šířením viru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia