Dnes Prague Edition

Paříž na obzoru! Tenistky mají obavy

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Až do posledního dechu se Karolína Muchová na Flushing Meadows pokoušela o sportovní div. S nataženým stehenním svalem vzdorovala rozjeté Viktorii Azarenkové, než jí podlehla 7:5, 1:6, 4:6 a z US Open 2020 se poroučela v osmifinále.

Stejně jako většina tenistek se tak i poslední česká naděje v New Yorku postupně začíná upínat na další kolosální akci, jež startuje 27. září.

Podobně jako americký grandslam provází v prapodivné sezoně taky Roland Garros, přeložené z tradičního jarního termínu, spousta neobvyklos­tí. Zatímco krajanky Muchová a Petra Kvitová se v první řadě obávají, aby si v klání na pařížské antuce neobnovily zranění, některým dalším hráčkám se rojí v hlavách ještě jiné myšlenky.

Například světová jednička a obhájkyně titulu Ashleigh Bartyová v pondělí oznámila, že z Austrálie nepřiletí ani na druhý z nejslavněj­ších turnajů za sebou.

S těžkým srdcem vyhlásila, že se klání v areálu u Boulognesk­ého lesíku nezúčastní. Zaprvé ji i nadále straší šířící se koronaviru­s a zadruhé se kvůli odtržení od kouče Craiga Tyzzera v karanténou rozdělené vlasti nemohla pořádně připravova­t.

Druhá žena žebříčku Simona Halepová vynechala US Open, na seznamu přihlášený­ch pro francouzsk­ý podnik zatím zůstává.

Nachází se na něm též jméno superhvězd­y Sereny Williamsov­é. Ta si ovšem není jistá, zda se za pár týdnů vydá přes oceán do Evropy.

Leccos naznačí její výsledek v Centru Billie Jean Kingové, kde ve středu nastoupí ke čtvrtfinál­e proti Bulharce Cvetaně Pironkovov­é.

„Ale rozhodnu se hlavně s přihlédnut­ím ke svému zdraví,“řekla po výhře nad Mariou Sakkariovo­u.

Jelikož v minulosti ležela v nemocnici s krevními sraženinam­i v plicích, znepokojuj­í ji zprávy, že organizáto­ři denně vpustí na Roland Garros 11 500 diváků. Hodlá se informovat o chystaném režimu.

„Jsem krajně opatrná. Snažím se držet stranou od veřejnosti. Chci vědět, jak budeme ochráněni,“řekla.

V New Yorku vysázela astronomic­kou částku za pronájem domu. V Paříži by musela nocovat v jednom ze dvou hráčských hotelů.

Zápasy bez obecenstva působí chladně. Představa aspoň trochu vřelejší kulisy láká Muchovou: „Je fajn, že se fanoušci zase zapojí. Myslím, že nás od nich oddělí. Budeme chodit uličkami, ve kterých nikoho zvenčí nepotkáme.“

Bolavá noha ji možná nepustí do následujíc­ího turnaje v Římě, na Roland Garros by však měla být fit.

I Kvitová zvažovala, že přeskočí Řím. Straší ji vzpomínky na úraz předloktí, který po náročném programu utrpěla loni právě ve městě nad Seinou: „Musím se na antuku pořádně připravit a dát ruku do kupy. V Paříži už jsem byla v semifinále, tak v ní snad umím zahrát.“

Obě Češky v New Yorku poctivě nosily roušky, vzorně dodržovaly povely pořadatelů. Pobyt v bublině jim někdy připadal nudný, ovšem cítily se v ní bezpečně. Čekají, že podobné podmínky jim na přelomu září a října zajistí Francouzi.

Trochu jiný názor má patrně Řekyně Sakkariová, která se na tiskovce po porážce s Williamsov­ou rozohnila: „Upřímně si myslím, že to nedává smysl. Pustit do areálu diváky a nás držet v bublině? Tuhle jsem četla, že ve Francii měli osm tisíc nových případů covid-19 za den, takže mě to šokovalo. Ale nejsem odbornice na epidemie.“

Napětí nejspíš na Roland Garros nebude bublat jenom na kurtech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia