Dnes Prague Edition

Na silnicích bylo v létě méně mrtvých

- — Ondřej Krutilek

Letošní prázdniny byly na českých silnicích nejméně tragické minimálně od roku 1990. Vůbec poprvé za posledních třicet let během nich zemřelo méně než sto lidí.

O život přišlo na našich silnicích 98 lidí. Ještě před patnácti lety byla přitom smutná bilance pravidelně více než dvojnásobn­á. Tragický rekord drží prázdniny roku 1993, kdy zemřelo 291 lidí.

Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého může být důvodů několik. Kromě preventivn­ích akcí policistů hraje podle něj roli i postupná změna v chování českých řidičů. „Vnímáme, že se celá řada účastníků silničního provozu začíná chovat zodpovědně a ohleduplně. I když samozřejmě stále zůstává část účastníků silničního provozu, kteří nerespektu­jí pravidla,“vysvětluje Zlý.

Přes všechnu práci policie ale přece jen bylo letošní léto hodně specifické. „Hustota provozu má určitě na výsledky také vliv. Jelikož se letošní léto neslo zejména v duchu dovolených v rámci České republiky tak na hlavních tazích byla zvýšená intenzita silničního provozu,“popisuje Zlý. Na první pohled to může působit paradoxně, jenže právě hustější doprava měla podle policistů příznivý vliv na nižší počet mrtvých. Především proto, že na silnicích se jezdilo pomaleji a řidiči byli v hustším provozu obezřetněj­ší. A pokud už k dopravním nehodám došlo, mívaly méně závažné následky.

To je vidět i na statistick­ých údajích. Zatímco dopravních nehod celkově ubylo jen o 1,4 procenta, mrtvých ubylo téměř o sedmnáct procent a těžce zraněných dokonce o 18,5 procenta. Lehkých zranění bylo o 2,7 procenta méně.

Smutnější je bilance u cyklistů. Tam naopak oproti loňsku sedm mrtvých přibylo. Nejčastějš­ím problémem je nezvládnut­í řízení. Na bilanci mají podle Zlého svůj podíl také elektrokol­a. „Cyklistika nabývá na popularitě i mezi staršími lidmi, kteří také bohužel tvoří významný podíl na dopravních nehodách v této kategorii,“doplňuje Zlý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia