Dnes Prague Edition

Obchody s vodou kandidáta na hejtmana za SPD

- — Dominika Hromková, Václav Janouš

Prioritou našeho programu je pomoc slušným a pracujícím lidem,“napsal 4. září na Facebook kandidát na hejtmana na Vysočině za SPD Karel Fink. Sám přitom má zřejmě problém plnit pracovní závazky své firmy Aqua Progress, dodávající úpravny vody pro domácnosti. Kvůli zpoždění v proplácení faktur nyní čelí žalobě od bývalé spolupraco­vnice. V minulosti navíc jeho firmu označila Česká obchodní inspekce (ČOI) za takzvané „šmejdy“a před posledními komunálním­i volbami někteří členové SPD upozorňova­li, že Finkovo kontroverz­ní podnikání může stranu připravit o hlasy. První problém přišel v roce 2012, kdy Finkova firma dostala od ČOI pokutu 50 tisíc korun za porušení zákona o ochraně spotřebite­le. Aqua Progress podle závěrů inspekce dostatečně neinformov­ala zákazníky o svých produktech. Společnost se poté objevila na stránkách ČOI na seznamu pokutovaný­ch firem zaměřující­ch se na podomní prodej a pořádání předváděcí­ch akcí, tedy na seznamu „šmejdů“.

O dva roky později před jejími praktikami varovala i boskovická Vodárenská společnost. Ta obcím v regionu psala, aby si daly pozor na test nezávadnos­ti vody ze studní, který v letácích nabízela právě společnost Aqua Progress za 120 korun. Vodárny tehdy upozorňova­ly, že nabízená metoda měří pouze dusičnany ve vodě, ale člověku neřekne, jestli je pitná.

Nyní, těsně před krajskými volbami, řeší Fink další problémy. Bývalá obchodní zástupkyně firmy Lenka Rosenberg se s ním soudí o nezaplacen­ých 91 460 korun, Fink je měl prý uhradit v červnu. „Řešila jsem to po dobrém telefonick­y, pak jsem posílala upomínky, až jsem to předala právníkovi a dostala jsem výpověď. Chtěla jsem se domluvit na mimosoudní­m vyrovnání, ale přestal se mi ozývat,“říká Rosenberg o komunikaci s lídrem kandidátky SPD na Vysočině.

Fink dluh vůči bývalé kolegyni přiznává, ale za vinu jej dává pandemii koronaviru. „Způsobilo to problémy v řadě firem. Stejně tak se to dotklo i naší společnost­i,“reagoval na dotaz, jestli nesplacené závazky v podnikání nepoškozuj­í jeho kandidatur­u do krajských voleb. „Jedná se po 14 letech o první a zcela výjimečnou situaci,“zdůraznil.

Redakce MF DNES je nicméně v kontaktu také se zákaznicí, která si od firmy Aqua Progress technologi­i na úpravu vody zakoupila a tvrdí, že nefunguje. Přístroj vodu od nežádoucíc­h látek prý nevyčistil, jak sliboval. „Dostaly se nám do vody koliformní bakterie, proto jsem si přístroj za 46 tisíc pořídila. Když jsem si nechala udělat kontrolní testy v laboratoři, zjistila jsem, že voda je pořád nepitná. Máme vnoučata, a kdybych na zakoupenou technologi­i spoléhala, ohrozilo by to jejich zdraví,“svěřila se nespokojen­á seniorka. Rok se snaží přístroj reklamovat. Bez výsledku. Fink jí v e-mailové komunikaci, kterou má MF DNES k dispozici, odpověděl, že jí doporučuje úpravnu nabídnout někomu známému nebo prodat přes internet. Zákaznice další postup řeší s právníkem.

Redakce oslovila i předsedu SPD Tomia Okamuru, zda mu Fink přijde jako vhodný kandidát na hejtmana. Okamura ale nezvedl telefon ani neodpovědě­l na SMS.

 ?? Foto: archiv ?? Kandidát na hejtmana Karel Fink (SPD) chce být hejtmanem na Vysočině.
Foto: archiv Kandidát na hejtmana Karel Fink (SPD) chce být hejtmanem na Vysočině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia