Dnes Prague Edition

Ruská vakcína Sputnik není špatná, říká Prymula

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Myslím si, že tady je skutečně druhá vlna nákazy,“říká v rozhovoru pro MF DNES epidemiolo­g a vládní zmocněnec Roman Prymula.

Zdá se, že roušky neodložíme až do jara.

Z toho vývoje je možno usuzovat, že to určitě neskončí úplně rychle. Na druhou stranu, světlo na konci tunelu je vakcína. Ale teď nepřišly pozitivní správy od lídra vývoje, který musel pozastavit klinické zkoušky. Takže tam dojde k nějaké prodlevě. Uvidíme, jak to bude vypadat. Naštěstí se to týká jediné vakcíny.

Mluvíte o vakcíně britské firmy AstraZenec­a, která se u nás měla začít očkovat už letos na konci roku?

Je to tak. To byly poslední zprávy, než došlo ke zveřejnění informace o problémech. Že se vyskytne závažná nežádoucí reakce, vede k tomu, že se musí posoudit, jestli tam je nějaká vazba na očkovanou látku, nebo nikoliv. Pokud je to studie, která je brána jako registračn­í, tak se zastavuje do té doby, než se to prověří. To znamená, že to určitě povede ke zpoždění dodávek této konkrétní vakcíny na trh.

Co si myslíte o ruské vakcíně Sputnik?

Tak jak jsme na začátku neměli data, tak podle toho, co je k dipozici, si myslím, že konstrukce vakcíny je velice zajímavá. Že by to nemusela být špatná vakcína. Asi cítili, že vakcína je handicapov­ána tím, že nemá klinické studie, a tím by naprosto neměla šanci v západním světě. Tak teď se rozjíždí studie, která by na třiatřicet­i tisících dobrovolní­ků měla ukázat, jak je to s těmi nežádoucím­i reakcemi. Pokud vakcína prokáže, že tam žádné závažné reakce nejsou, tak to může být jedna z vakcín, které se budou používat.

Nakažených každým dnem přibývá. Co bude dál?

Navýšení počtu nakažených nezmizí v řádu týdnů, ale naopak dál poroste. Opatření, která se v tuto chvíli dělají, se projeví až s určitým odstupem. Teď očekáváme další poměrně jasný nárůst.

Takhle budou za chvilku v karanténě tisíce lidí.

V karanténě tisíce lidí určitě budou. Na druhou stranu je ale snaha karanténu nějakým způsobem racionaliz­ovat. Zkrátila se na deset dnů a měli by do ní odcházet jedinci, kteří byli skutečně v přímém kontaktu s nakaženým. To znamená, že do ní nepůjde třeba celá třída nebo sborovna, ale měly by se vytipováva­t úzké kontakty.

Řada lidí stále nevěří, že nějaký virus existuje, a považuje vše za „běžnou chřipku“. Co byste jim řekl?

Myslím si, že to je ten zásadní problém, proč jsme tam, kde jsme. Je to kombinace rozvolnění opatření a přístupu obyvatel k problému po zvládnutí první vlny. Po první vlně to u nás nezanechal­o prakticky žádné stopy, úmrtnost se téměř nezměnila a lidé si začali myslet, že už se nás to nemůže týkat. Teď tady je druhá ataka, byť smrtnost je v tuto chvíli nižší. Pokud to ale pustíme tak, že budeme mít tisíce nakažených denně, tak se situace promítne do počtu hospitaliz­ovaných, osob na plicní ventilaci a do úmrtí. Teorie, že tady nic není, budou bohužel do dvou až tří týdnů jasně vyvráceny vývojem událostí.

Mluvíte o dvou až třech týdnech. Co bude pak?

Přijde nárůst, který se bude pohybovat okolo dvou tisíc nakažených denně.

Bude situace horší než na jaře?

U počtu nakažených je horší už teď. U hospitaliz­ací to tak za dva až tři týdny bude podobné jako na jaře. Možná nepatrně horší.

Nebylo by lepší nechat roušky povinné po celou dobu?

To je věc diskuse. Nebyl jsem u toho, jak byla rozhodnutí přijímána. Ale s ohledem na to, jak se situace vyvíjí, tak možná ano. Bylo tady však obrovské volání většiny národa, aby se roušky nenosily v době, kdy zde není nějaké větší riziko. Bohužel to nebylo doprovázen­o vnitřní kázní, abychom se neshromažď­ovali blízko sebe. Nákaz na rodinných oslavách a různých party je příliš vysoké procento.

Čekají nás další zpřísnění?

Podle vývoje mohou být další. Neříkám, že budou plošná, tým bude nepochybně připravova­t nějakou škálu opatření, o kterých se bude diskutovat. Co já vidím jako opatření, které by mělo v podstatě korelovat se situací u nás i v zahraničí, je otázka počtu osob na různých akcích. Třeba Británie se k tomu postavila teď striktně a omezila setkání na šest osob. Což už je velmi radikální a brutální ztráta pro ekonomiku. To si myslím, že tady ještě nenastane. Pokud by ale vývoj byl nepříznivý, tak se i o takovýchto opatřeních může uvažovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia