Dnes Prague Edition

Topení bude v zimě levnější

Kolik stojí energie v domě

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Nepřijde-li výjimečně krutá zima, Češi letos za teplo ušetří. Většina forem vytápění domácnosti vyjde totiž při srovnání s loňskem levněji.

Ušetří hlavně lidé, kteří doma topí plynem. Hlavní dodavatelé už ohlásili výrazné zlevnění a postupně se přidávají další. Kvůli kůrovcové kalamitě a masivní těžbě v lesích stojí méně i palivové dřevo.

A prostor pro určité zlevnění se po letech skokového růstu otevírá také u elektřiny. Prodejci zatím váhají, jak do koncových cen promítnou jejich snížení na burze.

„Mohou to využít při marketingo­vých kampaních po zahájení topné sezony a před koncem roku. Tón jako vždy udají největší dodavatelé,“říká jednatel ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií Jiří Gavor.

Uhlí pro domácnosti sice od loňského podzimu mírně podražilo, přesto stále patří k nejlevnějš­ím způsobům vytápění. Velké teplárny ceny zachovaly, někde dokonce díky snížení DPH na teplo zlevnily. „Nemáme signály, že by se s novou topnou sezonou ceny tepla někde měnily. Ceny tepla pro rok 2021 budou k dispozici až v druhé polovině listopadu,“říká Martin Hájek z Teplárensk­ého sdružení.

5-11 % je pokles cen plynu u největších dodavatelů.

Proti loňskému roku mohou nejvíc ušetřit domácnosti, kde používají k vytápění zemní plyn, dřevo nebo dřevěné pelety.

Jak přesně se změní cena tepla z velkých tepláren, bude záležet hlavně na tom, co přikládají „pod kotel“. Ty, které jedou na plyn nebo na biomasu, mají určitý prostor pro zlevnění. Tam, kde využívají hlavně uhlí, jsou pod tlakem kvůli vyšším cenám emisních povolenek.

Teplárny na uhlí bude třeba přestavět na jiné palivo – zemní plyn, biomasu či odpad. Česko na to z národních i evropských peněz vyčlenilo desítky miliard korun, v následujíc­ích letech se mohou ale investice částečně odrazit i v cenách.

„Menší teplárny budou většinu investic provádět příští rok, do cen tepla se mohou promítnout až od roku 2022. Větší teplárny budou většinu investic provádět v druhé polovině dekády,“říká ředitel Teplárensk­ého sdružení Martin Hájek.

Města a teplárny si však musejí dát pozor, aby nezdražily moc. Jinak hrozí, že jim utečou odběratelé – a třeba v bytovém domě si postaví vlastní kotelnu.

Nahrává tomu i pokles cen plynu. Od října zlevňují hlavní dodavatelé – innogy o pět procent, ČEZ dokonce o 11 procent. Oba hlavní hráči už přitom za sebou mají vlnu zlevňování. „Ostatní dodavatelé budou muset také reagovat,“říká Gavor.

Zdražování nečekají ani další odborníci. „Cenu pro rok 2021 ovlivňuje zejména poptávka a u elektřiny ještě cena emisních povolenek. Poptávka je řízena především ekonomicko­u situací. A zatím to nevypadá, že by dávala důvod ke zvýšení poptávky po energiích,“říká zakladatel bezDodavat­ele Robert Chmelař. V zásadě totéž platí pro emisní povolenky.

Konec čoudících komínů

Od uhlí, které dnes vychází většinou nejlevněji, budou muset postupně odejít i domácnosti. Zákon o ochraně ovzduší do dvou let zakáže používání většiny uhelných kotlů s ručním přikládání­m. Zatím však uhlí podle odhadů využívá asi 300 tisíc domácností.

Přechod mohou zlevnit pokračujíc­í dotace na nové kotle. Podobně jako plyn aktuálně výrazně zlevňuje i dřevo a souvisejíc­í suroviny. „Cena pelet v posledních letech stagnovala nebo se mírně zvyšovala o inflaci. Ale od loňska jsme zaznamenal­i velké snížení cen až o 20 procent dolů,“říká předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

„Pelety se prodávají podle sezonnosti, v létě jsou o 10 až 15 procent levnější než v zimě, toto skokové snížení skoro sezonní ceny smazalo. Počet domácností a firem, které pelety využívají k vytápění, překročil hranici 35 tisíc. Každým rokem se prodává asi čtyři tisíce kusů peletových kotlů a kamen,“dodává Stupavský.

Dotaci lze využít i na tepelné čerpadlo. Jeho pořizovací cena je sice o dost vyšší, ale do českých domácností už si našlo cestu, proti elektrokot­li má třetinovou spotřebu. Lidé o ně mají zájem koronaviru navzdory. „Ve Stavebniná­ch DEK pozorujeme v porovnání s loňským rokem mírný nárůst v poptávce po tepelných čerpadlech,“říká Lukáš Rundt z Atelieru DEK.

Jednatel Master Therm tepelná čerpadla Jiří Svoboda říká, že není třeba se bát ani případných velkých mrazů a jejich dopadu na celkovou úsporu vytápění tepelnými čerpadly. „Platí, že při velmi nízkých venkovních teplotách mají čerpadla vzduch-voda vyšší spotřebu elektřiny a naopak při teplotách nad bodem mrazu se jejich účinnost zvyšuje a spotřeba klesá,“říká Svoboda.

Minusové teploty však zabírají v průměru jen 14 procent z celkové délky topné sezony, teploty pod minus 5 °C dokonce jen 2,5 procenta.

Lidé mohou uspořit i jinak. Stále platí, že Češi svá obydlí ve srovnání s okolními národy přetápějí. Úspory lze tedy dosáhnout nejsnáze pouhým snížením pokojové teploty. Každý stupeň Celsia přinese úsporu kolem pěti procent v nákladech na vytápění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia