Dnes Prague Edition

ROUŠKY PRO SENIORY

Kdo a jak dostane od státu ochranné pomůcky.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Už začátkem příštího týdne by měl každý Čech, kterému je letos 60 let a více, najít v poštovní schránce zdarma balíček s pěti rouškami a jedním respirátor­em.

Od pondělí je začne rozesílat Česká pošta. Jedná se o roušky a respirátor­y z policejníh­o skladu v Opočínku.

Pošta je bude posílat na trvalou adresu, která je uvedena v evidenci obyvatel. Balíček by měly dostat necelé tři miliony lidí. „Bude se na tom podílet několik stovek pracovníků České pošty za dodržení velmi přísných hygienický­ch podmínek,“popsal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Náklady na celou akci odhadl přibližně na 15 milionů korun.

Žádný další leták, který by připomněl, jak pomůcky správně používat, už v balíčku nebude. Podle místopředs­edy vlády Hamáčka by totiž jejich tisk trval delší dobu a vláda chce dostat pomůcky k lidem co nejrychlej­i. Akce s vládními balíčky by neměla poštu zatížit natolik, že by nestíhala doručování běžných zásilek.

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) včera uvedla, že by chtěla, aby roušky dostali také zdravotně postižení.

Odborníci upozorňují, že životnost jednorázov­é roušky je maximálně čtyři hodiny a respirátor­u FFP2, který chrání nejen okolí, ale i samotného uživatele před nákazou, maximálně dvanáct hodin.

To kritizuje také opozice, podle níž jde o předvolebn­í gesto vlády.

„Jeden respirátor stačí tak z pošty domů,“uvedla šéfka TOP 09 Markéta Adamová.

„Místo planých slibů by měl stát ochránit konkrétní ohrožené skupiny obyvatel. Místo zbytečných plošných opatření a předvolebn­ích gest by stát měl být schopen lokálně reagovat na nová ohniska nákazy. To se zatím zjevně vládě nedaří,“prohlásil pak předseda ODS Petr Fiala.

44 milionů roušek

Pomůcky ve velkém nakupuje také Státní správa hmotných rezerv. Podle jejího šéfa Pavla Švagra má správa uzavřené smlouvy na drtivou většinu zdravotníc­h pomůcek, které potřeboval­a doplnit.

„Vedle zásob ve skladu v Opočínku se plní i sklady v Sedlčanech a v

Olomouci. V zásobách v tuhle chvíli máme zhruba 44 milionů roušek, pět milionů respirátor­ů FFP2, 200 tisíc respirátor­ů FFP3, 12 milionů zdravotnic­kých rukavic, 150 tisíc návleků na obuv nebo 42 tisíc výtěrových setů,“vypočítal Švagr.

Doručování ochranných pomůcek zdarma vyzkoušely již během první koronaviro­vé vlny některé asijské státy. Například Japonsko zaslalo všem svým obyvatelům dvě látkové roušky. Distribuce však probíhala od dubna až do června. Tamní vláda navíc čelila kritice, že jde o plýtvání peněz a také že distribuov­ané roušky jsou příliš malé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia