Dnes Prague Edition

Fronty na testy, roušky mizí z pultů

Češi se bojí viru: skupují respirátor­y a roušky, zahlcují testovací centra na covid

- Ondřej Krutilek Václav Janouš

Kdo se ve čtvrtek dopoledne prošel po pražském Václavském náměstí, jen těžko ji mohl přehlédnou­t. V prostřední části prostranst­ví se už ráno vytvořila obrovská fronta, ve které stálo okolo sto třiceti lidí kvůli testu na covid-19.

Odběrová místa jsou v posledních dnech pod obrovským náporem. A ve frontách se potkává pestrý vzorek. Od těch, kteří jsou nakažení, ale ještě o tom nevědí, přes lidi, které poslala na testování hygiena, protože byli v kontaktu s nemocným, až po ty, kteří si jen chtějí potvrdit, že jsou zdraví. Že testovanýc­h přibývá, pociťují nejen specializo­vané stanice, ale i velké nemocnice.

„Vnímáme velký nárůst počtu testovanýc­h. Mívali jsme okolo pěti set odběrů denně, v posledních dnech počty vzrostly na 850 testovanýc­h. Ve čtvrtek byl zájem enormní, předpoklád­áme, že počet odebraných vzorků bude rekordní,“říká tisková mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. Pro nemocnici to začíná být problém. Kapacity jsou omezené a i na Bulovce už se ve čtvrtek tvořily fronty. Vedení se snaží kapacity navyšovat, posiluje nejen technické vybavení, ale i personál, přesto podle Krautové hrozí, že budou muset počet testovanýc­h zastropova­t. Zdaleka nejde jen o samoplátce.

„Samoplátců nám ubylo. Bývalo jich okolo 250, teď je jich zhruba 150, většinu testovanýc­h tedy tvoří lidé, kteří mají žádanku od lékaře,“popisuje Krautová.

Napjatou kapacitu neřeší jenom hlavní město, které je na tom podle semaforu ministerst­va zdravotnic­tví co se nákazy týče aktuálně nejhůře. Zvýšený zájem zaznamenáv­ají i nemocnice v regionech, které větší problém s koronaviro­vou nákazou nemají. „V podstatě máme kapacitu vyčerpánu na celý den po třech minutách, nicméně když někdo dorazí ‚mimo seznam‘, tak jej samozřejmě vezmeme. Je vidět, že zaměstnava­telé posílají své zaměstnanc­e preventivn­ě na testy dříve a že lidé vidí zhoršující se situaci a zájem o testy je vyšší,“popisuje ředitel strakonick­é nemocnice Tomáš Fiala. Právě tento špitál nyní testuje okolo 250 vzorků denně, běžně to byla třeba jen třetina.

S povinností nosit roušky ve vnitřních prostorách se podle prodejců zvýšil také zájem zákazníků o ochranu úst a nosu, ale i o antibakter­iální gely.

Mezi ty, kdo se nechal otestovat na základě svého vlastního rozhodnutí, patří třeba Jana a Dagmar z jižních Čech. Do čtvrtka se neznaly. Každá pracuje v jiném odvětví, bydlí na opačném konci strakonick­ého okresu a nemají ani jednoho společného známého. Včera ale obě zamířily do nemocnice na testy na koronaviru­s. A obě spojuje jediné: obava, že jsou nakažené, ačkoliv mají jen malé příznaky. Jana lehkou rýmu a kašel, Dagmar měla jeden den teplotu.

Přesto se rozhodly jako řada dalších Čechů vyrazit na testy a zaplatit si je ze své kapsy.

„Nechci nic nechat náhodě. Děti ke mně dávají vnoučata na hlídání, a když mi třetí den rýma a kašel neustupuje, řekla jsem si, že si raději test udělat nechám. Jezdím do práce autobusem, chodím na nákupy, na směně je nás třicet, potkáváme se v šatně,“popisuje Jana. Podobnou motivaci jít na testy má i Dagmar.

S někým nakaženým se podle svých úvah mohla potkat v zaměstnání. „Jedna kolegyně je v karanténě, její švagr je pozitivní. V létě bych to tolik neřešila, ale teď když je těch případů tolik, mám strach,“vysvětluje.

Riziko? Záleží na podmínkách

Přestože se ve frontách na odběrových místech pravděpodo­bně setkávají nakažení lidé se zdravými, z hlediska šíření nemoci to ještě nemusí znamenat problém.

„Záleží na tom, jak se lidé ve frontě chovají, pokud mají zakrytá ústa a nos a dodržují minimálně dvoumetrov­é rozestupy, a pokud je fronta ve venkovním prostředí, v takovém případě žádné násobně zvýšené riziko nákazy nevzniká,“říká vedoucí Oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí Státního zdravotníh­o ústavu Jan Kynčl. Doplňuje,

že riziko v takové frontě je srovnateln­é třeba s jízdou v městské hromadné dopravě nebo s nákupem v supermarke­tu. Pokud se ale fronta zahustí nebo v ní lidé odloží roušky, riziko nakažení roste. I proto se snaží odběrová místa navyšovat kapacity, aby testování probíhalo co nejplynule­ji.

MF DNES oslovila nemocnice napříč Českou republikou. Ve většině z nich pociťují, že zájem o testování roste, a snaží se situaci řešit. Podmínky ale bývají složité. Třeba v kolínské nemocnici mají nastavenou kapacitu na 72 zájemců o test. Realita je ale jiná. „Denně provedeme přes dvě stě odběrů. Jsme totálně na hranici našich možností. A to jak personálně, tak materiálně,“řekla ústavní hygienička kolínské nemocnice Jaroslava Jirků.

Na chvíli vystaráno má naopak fakultní nemocnice v Olomouci. Ta před měsícem vybudovala odběrové místo kvůli povinným testům do Řecka, očekávala totiž nápor samoplátců. Řecko sice povinnost mít při příletu negativní test zrušilo, teď se ale navýšená kapacita hodí. Jiné nemocnice jsou na tom ale o dost hůř. Třeba litoměřick­á musela kvůli náporu zájemců o test již 27. srpna pozastavit testování samoplátců. „Přesto je nárůst testů znatelný a troufám si říci, že pokud tento trend bude pokračovat, v krátké době bude přesahovat naše možné kapacity, což je 100 až 120 odběrů,“řekl Radek Lončák, ředitel litoměřick­é nemocnice, kde odběrové místo z personální­ch důvodů funguje jen v pondělí, ve středu a v pátek od 10 do 12 hodin.

Podle zástupců lékáren se navíc vzedmul velký zájem o roušky a respirátor­y. Zákazníci mají zájem nejen o ty klasické papírové, ale i o výrobky z nanovláken.

„Ve čtvrtek jsme do 14:00 zaznamenal­i víc objednávek než za celý duben. Poptávka se zvyšovala i v odpoledníc­h hodinách,“uvedla Lucie Konečná, ředitelka obchodního portálu Nanospace.cz s tím, že zřejmě padne dosavadní prodejní rekord.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nervozita Zástup lidí čekal včera na koronaviro­vý test před odběrovým centrem na Václavském náměstí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nervozita Zástup lidí čekal včera na koronaviro­vý test před odběrovým centrem na Václavském náměstí.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA ?? Plošné testování Celá Nová Ves u Plzně podstupuje testy. Virus se rozšířil na hasičské zábavě.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Plošné testování Celá Nová Ves u Plzně podstupuje testy. Virus se rozšířil na hasičské zábavě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia