Dnes Prague Edition

Řidič mustangu, který usmrtil generála, uznal chybu

Při divoké jízdě před rokem v Krkonoších způsobil tragickou nehodu. Odevzdal řidičák a všeho lituje. Nyní mu u soudu hrozí až osm let

- — Tomáš Plecháč

TRUTNOV Až osm let vězení hrozí jednatřice­tiletému Vojtěchu Chaurovi z Pardubic, který nebezpečno­u jízdou ve sporťáku Ford Mustang loni v září na silnici do Špindlerov­a Mlýna čelně narazil do Škody Rapid, za jejímž volantem zemřel brigádní generál Vojenského zpravodajs­tví Milan Jakubů. Před okresním soudem v Trutnově včera uznal svou vinu a řekl, že je připravený nést následky. Soud rozsudek nevynesl, v říjnu bude hlavní líčení pokračovat výslechem dalších svědků.

Amatérský závodník Vojtěch Chaura mířil 21. září 2019 s dvanáctile­tým chlapcem na sraz mustangů do Špindlerov­a Mlýna. Otec dítěte jel se zbytkem rodiny v červeném mustangu před nimi. Chaura ve vysoké rychlosti předjížděl jiný vůz a v pravotočiv­é zatáčce vjel do protisměru, kde narazil do škodovky. Devětačtyř­icetiletý Milan Jakubů na místě podlehl mnohočetný­m zraněním, jeho o dva roky mladší žena skončila s několika vážnými poraněními v nemocnici a dodnes je v péči lékařů.

Do zatáčky až 158 km/h

Podle znaleckého posudku se oranžový mustang při nájezdu do zatáčky řítil rychlostí až 158 kilometrů v hodině, podle dat z elektronic­ké řídící jednotky byla rychlost v okamžiku srážky 121 kilometrů v hodině. „Bylo chybou začít předjíždět na takto krátkém úseku. Pamatuju si dokončení předjížděn­í a pak už jen záblesky. Před nehodou jsem jel svižně, ale neuvědomuj­i si, že by to bylo tak rychle, jak uvádí posudek,“řekl Chaura před soudem.

„Uznávám svou chybu, lituji toho a jsem připravený nést následky,“dodal muž, který se odmala účastnil motoristic­kých závodů. Auta pro něj podle jeho slov byla vášní.

Rodině Milana Jakubů věnoval půl milionu korun z prodeje svého vozu. Poškození požadují od Chaury odškodnění v celkové výši přes dva miliony korun. Jejich právní zástupce Martin Pelikán soudu navrhl, aby trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti překvalifi­koval na trestný čin obecné ohrožení, u kterého je horní hranice 15 let vězení. Jízdu obžalované­ho označil za agresivní a nebezpečno­u. „Svým počínáním ohrozil více účastníků silničního provozu, k nehodě mohlo dojít kdykoli,“řekl. Většina svědků, kteří včera vypovídali, potvrdila, že oba mustangy jely velmi rychle.

Podle bratra zemřelého generála Luboše Jakubů měla tragédie na život celé rodiny destruktiv­ní dopad. „Bratr byl pro celou rodinu vzorem. Měl velké charizma, byl vynikající­m otcem... Jeho ztrátou všichni trpíme, není ničím odčiniteln­á,“uvedl v emotivním projevu. Manželka zemřelého podle něj prodělala už několik operací a další ji čeká. Odborníci nevylučují trvalé následky.

Obžalovaný se chtěl zúčastnit pohřbu a sejít se s rodinou, aby se osobně omluvil. Ta si to však nepřála. Vojtěch Chaura v lednu odevzdal řidičský průkaz. Stará se o tříletého syna a věnuje se dobročinno­sti. Během nouzového stavu například pomáhal v nemocnici v Hradci Králové. Hlavní líčení bude pokračovat 8. října. Státní zástupkyně i zmocněnec poškozenýc­h si vyžádali výslechy dalších svědků.

 ?? Foto: Tomáš Plecháč, MF DNES, a Hasiči města Špindlerův Mlýn ?? U soudu Vojtěch Chaura (vpravo) stanul včera před soudem za havárii, kdy ve velké rychlosti s vozem Ford Mustang v protisměru zabil člověka.
Foto: Tomáš Plecháč, MF DNES, a Hasiči města Špindlerův Mlýn U soudu Vojtěch Chaura (vpravo) stanul včera před soudem za havárii, kdy ve velké rychlosti s vozem Ford Mustang v protisměru zabil člověka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia