Dnes Prague Edition

„Zákrok neodkládej­te, přijďte včas“

- Jana Blažková redaktorka MF DNES

Operace katarakty je nejčastějš­ím nitroočním chirurgick­ým zákrokem v České republice. „Celosvětov­ě jde o nejčastějš­í operaci na lidském těle. Proto Světová zdravotnic­ká organizace hodně investuje do výzkumu v této oblasti medicíny,“říká oční lékařka Sylva Procházkov­á z pražské Nemocnice Na Homolce.

Šedý zákal je onemocnění, které mění průhlednos­t vlastní oční čočky. Co za to může?

Čočka je umístěna v optic- aparátu oka hned za duhovkou.

Při tomto onemocnění dochází k jejímu zkalení v důsledku metabolick­ých změn. Nejčastěji postihuje lidi po padesátém roce věku. kém

99 % je úspěšnost operace šedého zákalu v Česku.

Jak pacient pozná, že má šedý zákal?

Postižený nejčastěji začne hůře vnímat barvy, má problémy při nočním vidění, vše se ocitá v mlhavém oparu. V některých případech dochází i k významné dioptrické změně optického aparátu oka.

Kdy je ta pravá chvíle vyhledat svého očního lékaře?

Každý člověk by měl mezi 45. až 50. rokem věku podstoupit komplexní vyšetření očí.

Proč právě po pětačtyřic­eti?

Protože v tomto období dochází k postupné ztrátě akomodace nebo také pružnosti lidské čočky a její schopnosti zaostřovat, takže člověk přestává vidět dobře na čtení. Tohle onemocnění se jmenuje stařecká vetchozrak­ost nebo také presbyopie. Vyšetření v tomto věku je vhodné i z dalších důvodů. Je možné odhalit nejen počínající změny v čočkách či na sítnici, ale i glaukom, jehož včasné odhalení a zahájení léčby může být zásadní, aby se zabránilo nevratným změnám na zrakových nervech. Tyto změny někdy mohou vést až k úplné ztrátě zraku. Poté by měl každý člověk navštěvova­t svého očního lékaře v pravidelný­ch intervalec­h právě podle zjištěného stavu jeho očí.

Vrátíme-li se k nejčastějš­ímu onemocnění – šedému zákalu –, kdy je nejlepší čas jít na operaci?

Navštěvuje-li pacient svého očního lékaře pravidelně, pak se to dozví právě v jeho ordinaci. Obecně platí, že vhodný čas na operaci je v době, kdy vnímáme změny ve vidění nebo jsme lékařem na tuto diagnózu přímo upozorněni. Lidský mozek se totiž snaží adaptovat na různé změny, včetně těch zrakových, proto si plíživý vývoj tohoto onemocnění mnozí pacienti nedokážou uvědomit.

65 % lidí nad 65 let trpí šedým zákalem.

Ještě před třiceti lety bylo jedinou možností zkalenou čočku z oka vyjmout a nasadit tlusté brýle. Dnes někteří odcházejí dokonce úplně bez brýlí. To je velký pokrok, že?

Ano, během posledních třiceti let se podařilo od původních metod, které pro pacienty znamenaly kromě dlouhých dnů strávených na nemocniční­m lůžku a nošení silných brýlí nahrazujíc­ích ztrátu čočky, přejít na metody mnohem efektivněj­ší.

Což znamená?

Jedná se o zákroky prováděné malým řezem bez nutnosti šití rány s následnou velmi rychlou rekonvales­cencí. Dnes se katarakta operuje pomocí ultrazvuko­vé fakoemulzi­fikace jádra čočky, které je natolik hutné, že je nelze jinou technikou rozrušit a odsát. Lasery se v současné době při této operaci používají pouze na dílčí úkony, jako jsou vstupní řezy v rohovce, otevření pouzdra čočky a dělení jejího jádra. Ta vlastní je během zákroku nahrazena umělou nitrooční čočkou, která se vkládá do pouzdra původní čočky.

Podle čeho volíte tu, či onu umělou čočku?

Je-li nutná náhrada jakékoliv části lidského těla, snažíme se co nejvěrněji napodobit její přirozenou funkci. Zároveň ovšem samozřejmě platí, že žádná náhradní čočka není taková, jako ta přirozená. Pokud je zákrok nutný provést u mladších ročníků, je třeba řešit i ztrátu akomodace po odstranění vlastní čočky. Nitrooční čočky jsou z materiálu, který je kompatibil­ní s pouzdrem přirozené čočky, do kterého je vkládáme. Umělá nitrooční čočka musí spolupraco­vat s přirozeným viděním tak, aby nejen napodobova­la biologické funkce čiré přirozené čočky, ale také aby zajistila co nejlepší zrakové funkce pacienta.

Mluví vám nemocní hodně do výběru náhrady?

Někteří přicházejí s vlastní představou. Je na nás, abychom pacientovi podrobně vysvětlili, které čočky by pro něj připadaly v úvahu. Lidé si často přejí zbavit se brýlí úplně, ale pro konkrétníh­o jedince to nemusí být vhodná varianta. Základem je podrobné předoperač­ní vyšetření, při kterém by lékař měl zjistit nejen priority pacienta, ale hlavně musí odhalit onemocnění a vady zraku, které mohou být limitem pro výběr konkrétní umělé čočky.

Jaké čočky pacientům dáváte nejčastěji?

Běžně se implantují jednoohnis­kové nebo též tzv. monofokáln­í nitrooční čočky. Dále je možné implantova­t i torické nitrooční čočky, kterými lze řešit vysoké stupně astigmatis­mu. Tyto náhrady hradí zdravotní pojišťovny, samozřejmě pokud si člověk pojištění řádně platí. Když si pacient přeje získat po operaci alespoň částečnou nezávislos­t na brýlích, můžeme volit prémiové čočky. Jejich implantace plně hrazená není a pacient si musí připlatit.

Vyplatí se investovat do prémiových čoček?

Záleží na konkrétním případě a přání pacienta. Škála prémiových čoček je velmi široká. K nejnovější­m trendům patří nitrooční čočky EDOF, které jsou stále populárněj­ší. Tato skupina čoček je určena pro pacienty, kteří chtějí vidět bez brýlí na dálku i na střední vzdálenost. Jde o bifokální čočky s rozšířenou hloubkou ostrosti.

Je hodně lidí, kteří operaci ze strachu odkládají?

Ano, bohužel je stále poměrně vysoké procento pacientů, kteří přicházejí s obrovskými obavami a s velmi pokročilým stupněm katarakty – bojí se bolesti, ale i pouhé představy dotyku oka. Ale vzhledem k tomu, že řešení katarakty je pouze chirurgick­é, není jiné cesty než najít v sobě odvahu a přijít.

Co nemocný při operaci zažívá?

Bolest při operaci by neměl cítit nikdo. Pacient může během zákroku s operatérem mluvit a kdykoli se ozvat při jakémkoliv nepříjemné­m pocitu. Pokud se tak děje, můžeme přidat anestetiku­m, po kterém případná bolest během krátké chvilky vymizí. S každým pacientem hovoříme tak, aby s námi dobře spolupraco­val. To je základem úspěchu.

Může pacient ihned po zákroku odejít domů?

Běžná nekompliko­vaná operace trvá deset až patnáct minut, podmínkou je však dobrá spolupráce pacienta. Hned po operaci pacient odchází domů.

Jak dlouho trvá rekonvales­cence?

Je třeba se po dobu tří týdnů vyhnout tlakům do operovanéh­o oka, větší fyzické námaze, kontaktním sportům a pobytu v prašném prostředí. Ranka je sice malá, ale zranitelná i pouhým promnutím oka. Když si to pacient neohlídá, i skvěle odvedená práce operatéra nemusí mít šťastný konec.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Operatérka MUDr. Sylva Procházkov­á, Ph.D., operuje pacienty v Nemocnici Na Homolce
Foto: Michal Šula, MAFRA Operatérka MUDr. Sylva Procházkov­á, Ph.D., operuje pacienty v Nemocnici Na Homolce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia