Dnes Prague Edition

Katedrály jsou „kulturní krádež“od muslimů

Nejen černoch, který vynalezl žárovku: jak pokrokářsk­é objevy učesávají minulost tak, aby Západ tolik nevyčníval a vše bylo multikultu­rnější.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Podívejte se třeba na pařížskou Notre-Dame. Naschvál, nepřipadá vám v posledních letech taková orientálně­jší? Odhalení amerického prezidents­kého kandidáta Joe Bidena, že žárovku nevymyslel Edison, ale jeho černošský zaměstnane­c, je jen jedním z řady pokrokářsk­ých objevů upravující­ch minulost tak, aby Západ tolik nevyčníval a vše bylo multikultu­rnější. Stačí se ohlédnout měsíc dozadu.

Tak třeba katedrála Notre-Dame, o níž se afektovaně psalo, když loni hořela, že je to symbol západní civilizace, je teď plagiát. Důkaz toho, jak Západ vykrádal své okolí a pak krádež prohlásil za majetek. Britská odbornice na Blízký východ Diana Darkeová o tom napsala knihu nazvanou Okrádání Saracénů: Jak islámská architektu­ra utvářela Evropu.

Zatímco decentně mluví o „kulturním přisvojení“, levicový list The Guardian, jenž o knize v srpnu psal, rovnou hovoří o tom, že „nejznámějš­í stavby Evropy byly uloupeny v islámském světě“. Mezi ně patří Big Ben, parlament i Westminste­rské opatství v Londýně, bazilika svatého Marka v Benátkách či třeba katedrála v Chartres.

A když Darkeová píše o rostoucí islamofobi­i, kvůli níž je načase trochu opravit panující představy, The Guardian do toho rovnou tahá „bílou nadřazenos­t převlečeno­u za přisvojení tradic“a hovoří o tom, že „údajně západní architektu­ra je mobilizová­na pravicově nacionalis­tickými skupinami, aby posílila jejich idealizova­nou vizi čisté evropské identity“.

Nějak to nesedí

Notre-Dame je podle knihy dobrý příklad. Její ikonické dvě věže jsou totiž prý okopírovan­é z chrámu, jehož trosky jsou v syrském Idlíbu. To má dokazovat, že inspirace přišla za křižáckých válek z Blízkého východu, tedy ze světa islámu.

Jenže dvě věže Notre-Dame jsou také dobrým příkladem, že tato logika moc nefunguje. Onen idlíbský chrám, který prý v Paříži bezostyšně opsali, stojí ve vsi Qalb Loze a byl postaven kolem roku 460, tedy skoro dvě stě let před tím, než Mohamed v Medíně adaptoval křesťanstv­í tak, až z něj byl islám. Sýrie v té době patřila křesťanské Byzanci a donedávna Římu. I chrám byl křesťanský.

Darkeová rovněž píše, že křižáci si z muslimskéh­o světa přivezli pro gotiku řadu prvků, jako jsou žebrová klenba, lomené oblouky či barevné vitráže v oknech. To je pravda – stejně jako to, že spousta těchto prvků se už dávno používala v Byzanci.

Například vitráž byla už v 6. století v chrámu Hagia Sofia v Konstantin­opoli

a v 10. století ve Štrasburku. Nebylo tedy třeba jezdit kulturně vykrádat Blízký východ.

Není sporu, že zbarbarizo­vaná Evropa křižáckých válek, která v raném středověku zapomněla na římské umění žít, koukala na svět islámu jako na zjevení, neboť byl kulturně dál. Ale ten zase řadu věcí přejal od Byzance, tudíž i od Říma. Byl to kolotoč vzájemné inspirace točící se staletími.

Někdy ho roztáčely i komické věci. Panorama řady vesnic a měst, zvláště na východě Evropy, ale třeba i v Bavorsku, dodnes ovlivňuje první tištěná mapa Jeruzaléma, která spatřila světlo světa v německé Mohuči v roce 1486. Kniha, v níž mapa vyšla, byla evropským bestseller­em, vycházela v řadě vydání a překladů. Jenže třetí nejsvětějš­í místo islámu, jeruzaléms­ký Skalní dóm, mylně označuje za biblický Šalamounův chrám, židovskou svatyni číslo jedna. A co víc: čistá fantazie tvůrce Holanďana jménem Erhard Reeuwich dodala na věže chrámu cibulovité kopule. Kdo by nechtěl, aby jeho kostel vypadal jako ten z biblických časů? A tak se zrodila móda cibulovitý­ch věží. Není to proto, že je architekti opsali z islámských staveb.

To ale Darkeová tvrdí i o benátské katedrále svatého Marka, která opravdu vypadá jako palác z Persie nebo Indie. Oficiální prameny však uvádějí, že byla inspirován­a konstantin­opolským chrámem Hagia Sofia a kulaté věže byly dostavěny jen proto, aby se stavba zvýšila a byla vidět i z hlavního benátského náměstí Piazza. Ale příběh o „kulturní krádeži“zní dneska chytlavěji.

Sultán zakládá protestant­ství

Podobně vyšel koncem srpna v USA článek historika Alana Mikhaila z Yale University o tureckém sultánovi, který změnil Ameriku tím, že způsobil vznik protestans­tví. Nebylo to tedy pnutí uvnitř evropské společnost­i, nýbrž multikultu­rní ovlivňován­í. A sultán může globalizov­aně i za to, že conquistad­oři dobyli Střední Ameriku a USA dnes pijí ve velkém kávu. Místy poněkud křečovitá argumentac­e se odvíjí od roku 1517, kdy Selim dobyl Egypt.

Kvůli tomu vzniklo to protestans­tví. Pád Egypta byl pro Evropu takový otřes, že hledala obětního beránka. Vinu mazaně hodila na církev, že poskytuje špatný „morální leadership“. Odpovědí bylo protestans­tví, i když Martin Luther by se dneska asi moc divil, co pro něj bylo motorem.

Kvůli tomu vyrazili i Španělé, protože dobytím Egypta i Arábie Selim přetnul obchodní cesty po souši do Asie. Tak rychle vyrazili dobýt Mexiko, aby se dostali do Asie tudy. Má to háček: Egypt padl 22. ledna, ale Španělé vyrazili už 3. února. Zpráva o pádu Egypta by se k nim dostala jedině, kdyby byla CNN.

Mikhail svou teorii, jak měli Španělé Selima plnou hlavu, dokládá i tím, že ze smutku pojmenoval­i první dobyté mayské město na Yucatánu Velká Káhira. To je novinka, protože dobové prameny to vysvětlují dost uvěřitelně tím, že tam stály špičaté domy, které Španělům připomínal­y pyramidy.

A co ta káva? Selim dobyl i Jemen, čímž se naučil vařit kávu, která se přes Cařihrad dostala do světa, tudíž i do Ameriky. To je celé.

Otrok zavedl očkování

Fantazie někdy hraje v podobných teoriích velkou roli. Aby se ukázalo, že „bílé privilegiu­m“je v USA nepřípadné, existuje teorie, že Nový svět dávno před Kolumbem objevili Afričané. Proč o tom nejsou žádné důkazy? Na rozdíl od Evropanů se chovali k místním obyvatelům tak dobře, že přejali jejich kulturu, nevnucoval­i jim tu svou a nakonec s nimi splynuli, takže po nich není ani stopa.

Podobné teorie nakonec zpochybňuj­í i pravdivá fakta. Když Joe Biden prohlásil za vynálezce žárovky černého všeuměla Lewise Latimera, znělo to tak bizarně, že málokdo pochopil, že Latimer byl opravdu velký vynálezce.

Jenže to až moc zapadá do novinek, šířených v USA obvykle během oficiálníh­o Měsíce černošské kultury o černoších, kteří jako první vymysleli semafor, plynovou masku, žehlicí prkno, klimatizac­i, vzducholoď či zavedli v USA očkování, což měl dokonce zařídit otrok. V řadě případů na tom něco nebo hodně je, ale buď byli až druzí, nebo třeba jen něco zdokonalil­i. Až na to očkování.

To je totiž úplně pravda. Otrok se jmenoval Onesimus a byl věnován jako dar duchovnímu jménem Cotton Mather v Massachuse­tts. Když tam roku 1721 vypukla epidemie neštovic, poradil mu, že u nich doma v Africe jí čelili tak, že vzali trochu kůže u boláků nemocného člověka na špičku nože a škrábli s ní zdravé. A ti přežili. Mather přemluvil místního lékaře, aby to zkusil. Ten naočkoval 240 lidí, úmrtnost mezi nimi dělala jen dvě procenta, zatímco mezi neočkovaný­mi to bylo 15 procent. Onesimovou metodu pak převzala i americká armáda za války za nezávislos­t.

Mimochodem, v Bostonu byli mezi oběťmi epidemie málem i Cotton Mather a onen lékař. Chtěl je lynčovat dav rozezlený, že úmyslně šíří neštovice. Amerika tehdy byla schopná nedůvěřova­t ničemu a věřit všemu, což se moc nezměnilo.

 ??  ?? Nejstarší kostel světa byl v Sýrii a měl dvě věže stejně jako pařížský Notre-Dame. Prý důkaz.
Nejstarší kostel světa byl v Sýrii a měl dvě věže stejně jako pařížský Notre-Dame. Prý důkaz.
 ?? Foto: 4x Shuttersto­ck ??
Foto: 4x Shuttersto­ck
 ??  ?? Opisovali v Paříži?
Opisovali v Paříži?
 ??  ?? Opisovali v Benátkách? Katedrála sv. Marka prý až moc připomíná představy o Jeruzalému
Opisovali v Benátkách? Katedrála sv. Marka prý až moc připomíná představy o Jeruzalému
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia