Dnes Prague Edition

Večírky si vybraly svou daň, píší Němci o Praze

-

BERLÍN Bujaré večírky. To k zařazení Prahy na německý seznam rizikových oblastí kvůli nárůstu případů koronaviru uvádí portál německé stanice MDR. Deník Augsburger Allgemeine poznamenal, že se dlouho zdálo, že Česko pandemii nemoci covid-19 zvládá dobře, nyní ale rychlé šíření infekce přinutilo českou vládu jednat.

O bujarých oslavách v Praze, kam kvůli zavřeným diskotékám v Německu mířili i mladí Němci, německá média informoval­a již během léta. Večírky se očividně kvůli vysokému riziku nákazy nelíbily ani německým úřadům. Deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung ještě před zařazením české metropole mezi rizikové oblasti psal, že z premianta a vzorného žáka se stalo problémové dítě. Dodal, že obezřetnos­t, s jakou Češi na jaře zaváděli karanténní opatření, vyprchala.

Bavorská rozhlasová a televizní společnost Bayerische­r Rundfunk včera informoval­a, že Česko zaznamenáv­á rekordní nárůsty počtu infikovaný­ch. Věnuje se také tomu, že stále není jasné, kolika českých pendlerů se omezení v podobě nutného negativníh­o testu dotkne. Německá média se včera také zmiňovala o tom, že kvůli zařazení Prahy na index mohou Němci bezplatně zrušit své rezervace výletů do českého hlavního města. Shodně k tomu dodávají, že pro pražské provozovat­ele hotelů a restaurací a dalších živností závislých na turismu je německé rozhodnutí další ránou.

Pánská jízda Britů v Praze

Britské noviny a weby píší o tom, že někteří Britové si z pražských nevázaných večírků přivážejí nechtěný dárek – covid-19. Ovšem může to být složitější – někteří večírkoví turisté mohli přijet už nakaženi.

Například v anglickém regionu Staffordsh­ire se objevil shluk nákaz, které místní úřady spojují s výletem skupiny mužů do Prahy. Na nedávné „pánské jízdě“se údajně virem nakazilo pět účastníků akce, za zdroj infekce byl nicméně označen další z členů skupiny. Podle místních zdravotník­ů však tento „pacient nula“zřejmě chytil virus ne v Praze, ale už před cestou v Londýně. O případu informoval web Stoke Sentinel. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia