Dnes Prague Edition

Navalného otrava: Hrozí další útok?

Německá média píší o vylepšeném novičoku

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA, BERLÍN Stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, který se po otravě nervově-paralytick­ou látkou zotavuje na berlínské klinice Charité, se zřejmě zlepšuje.

Podle zpráv německých médií je politik po probuzení z kómatu plně při vědomí. Spekuluje se i tom, že by si mohl pamatovat události bezprostře­dně před útokem, což podle všeho vedlo berlínské bezpečnost­ní složky k posílení bezpečnost­i v nemocnici. Obávají se totiž prý opětovného útoku.

Vztahy mezi Moskvou a Berlínem mezitím stojí na rozcestí. Kreml nadále s odkazem na lékaře v Omsku, kteří Navalného ošetřili jako první, odmítá, že došlo k otravě za použití chemické látky ze skupiny novičok, jak prý ukázaly výsledky šetření německé vojenské laboratoře. Diplomatic­kou roztržku zhoršuje i fakt, že Berlín stále nepředal Moskvě výsledky německého šetření. Ty by se mohly projednáva­t až na úrovni Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Spekulace o zdraví

Zejména německý tisk včera nešetřil novinkami kolem nejnovější­ho mezinárodn­ěpolitické­ho skandálu, který po otravě ruského opozičníka propukl. O zlepšující­m se zdravotním stavu Navalného napsal německý list Der Spiegel ve spolupráci s investigat­ivním portálem Bellingcat a ruským webem The Insider, podle nichž se nejznámějš­í kritik Kremlu zřejmě zotavuje rychleji, než by se v podobné situaci očekávalo. Je schopný mluvit a podle The Insider si vzpomíná na události, které předcházel­y jeho kolapsu na palubě letadla ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Web rovněž s odvoláním na německé lékaře napsal, že po psychické stránce je už muž téměř zcela v pořádku, zatímco fyzicky se zotavil na 90 procent.

Takové zvěsti nicméně během dne mírnili spolupraco­vníci Navalného. „O tom, že nabyl vědomí a reaguje na okolí, jsme informoval­i už v pondělí, článek (deníku Der Spiegel) je nicméně přehnaný a obsahuje nesrovnalo­sti,“napsala na Twitteru

jeho mluvčí Kira Jarmyšová a podobně se vyjádřil i šéf Navalného štábu Leonid Volkov. Ani jeden z nich však neupřesnil, o jaké nesrovnalo­sti se jednalo.

Der Spiegel přitom informoval i tom, že police kvůli zlepšující­mu se stavu politika posílila na klinice bezpečnost, což však berlínské úřady odmítly komentovat.

Pomalejší novičok?

Německý týdeník Die Zeit pak přinesl nové informace ohledně možné látky, kterou byl Navalnyj otráven. Podle jeho zdrojů se mělo jednat o novou, vylepšenou verzi novičoku, která údajně nebyla expertům dosud známa. Má být ale mnohem silnější než novičok a zároveň působí pomaleji, což mělo zajistit, že se Navalnému udělá zle až v letadle. Stopy této látky byly podle týdeníku nalezeny na rukou politika a na hrdle lahve, ze které pil.

Úspěšnost operace měla zajistit cesta letadlem, tvrdí zdroje Die Zeit. Navalnyj tak prý zřejmě přežil shodou šťastných náhod – díky ráznému jednání pilota s okamžitým nouzovým přistáním i díky zásahu omských zdravotník­ů, kteří muži zpočátku podávali lék atropin. Povaha činu podle týdeníku jasně nasvědčuje tomu, že za útokem stojí ruské tajné služby.

Podobná obvinění včera rázně odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poté, co zapojení ruských úřadů do činu naznačil i šéf americké diplomacie Mike Pompeo. Skandál s otravou opozičníka přitom ohrožuje zejména dokončení plynovodu Nord Stream 2, který by měl zajistit beztranzit­ní dodávky ruského plynu do Německa. Zastavení dostavby by způsobilo asi největší krizi ve vzájemných vztazích od propuknutí konfliktu na Ukrajině v roce 2014. Pro Moskvu by byl takový vývoj velkou ránou i proto, že se Německo do poslední chvíle snažilo zachovat okénko pro spolupráci s Ruskem, a to přes silný nátlak USA na ukončení stavby plynovodu.

 ?? Foto: ČTK ?? Z nejhoršího venku? Zdravotní stav otráveného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se výrazně zlepšuje.
Foto: ČTK Z nejhoršího venku? Zdravotní stav otráveného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se výrazně zlepšuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia