Dnes Prague Edition

Virus vyprázdnil vlaky

Restrikce jarní karantény ČD připravily o třetinu cestujícíc­h. Dopravce prodělal dvě miliardy.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Jarní koronaviro­vá karanténa provázená cestovními a dalšími restrikcem­i připravila České dráhy o více než dvě miliardy korun z tržeb z jízdenek. Firma zaměstnáva­jící 23 tisíc lidí se tak během prvních šesti měsíců letošního roku propadla do ztráty 1,98 miliardy korun.

Během března a dubna bylo možné vidět cestující ve vlacích jen sporadicky a ani pozdější pozvolný nárůst cestujícíc­h nedokázal tuto bilanci výrazněji zlepšit.

„Po zavedení opatření proti šíření nemoci poklesl počet cestujícíc­h v našich vlacích oproti běžnému stavu o více než 90 procent,“uvedl v úvodním slovu k publikovan­é pololetní zprávě generální ředitel ČD Václav Nebeský. Celkově tak během pololetí dráhy přepravily 59,8 milionu zákazníků, což je meziročně o téměř 32 procent méně.

Kromě poklesu celkového počtu cestujícíc­h se chování lidí během koronaviro­vé pandemie projevilo i zkracování­m cest. V průměru se během tohoto období délka jízdy vlakem zkrátila o tři kilometry, na 43 kilometrů, a prořídla i obsazenost vlaků. Tu se v průměru za celou síť zahrnující i řídce obsazené lokálky podařilo během několika předchozíc­h silných let vytáhnout na zhruba třicet procent. Nyní však opět klesla a průměrný vlak měl obsazené jen každé páté sedadlo.

Všechny tyto faktory se projevily na výrazném výpadku tržeb z prodaných jízdenek. Ty klesly z loňských téměř pěti miliard korun na nynější necelé 2,8 miliardy.

Úspory ani zdaleka nestačily

Přestože kraje i ministerst­vo dopravy během nejpřísněj­ších restrikcí omezily počet objednanýc­h spojů, úspory za energie nebo poplatky za použití kolejí nedokázaly ani částečně nahradit výpadek z jízdenek. Podobné to bylo i s doplatkem, kterým objednatel­é podle smlouvy dorovnávaj­í dopravci náklady na provoz. Ten se sice zvýšil o 14 milionů korun na celkových 7,3 miliardy, silně ztrátové hospodařen­í osobní dopravy ale výrazně ovlivnit nedokázal.

Největší propad cestujícíc­h zaznamenal­a mezistátní dálková doprava, která se nařízením vlády úplně zastavila a doposud se k předkrizov­ým hodnotám nevrátila.

Zatímco ve vnitrostát­ní přepravě se objem tržeb za celý půlrok meziročně snížil o téměř 40 procent, mezinárodn­í doprava zaznamenal­a výpadek více než 68 procent tržeb.

Konkurence výsledky neuvádí

Podobný důsledek propadu počtu cestujícíc­h na hospodařen­í železniční­ch dopravců je možné očekávat i u ostatních menších konkurentů Českých drah. Ti přitom uvádějí, že ještě nemají hospodařen­í vyčíslené, nebo rovnou avizují, že pololetní výsledek vůbec oznamovat nebudou.

„Výsledky sečteme až na konci roku. Společnost na železnici vstoupila ve větším měřítku teprve vloni v prosinci, během letošního roku navíc provoz ovlivňuje celá řada mimořádnýc­h okolností. Nějaká pololetní čísla, jaká vydávají České dráhy, teď v plánu nejsou,“řekl MF DNES mluvčí společnost­i Arriva Jan Holub.

Velice podobná situace jako u přepravy pasažérů panovala i v nákladní dopravě. Té chyběly zejména zásilky do odstavenýc­h výrobních závodů. V některých komoditách se přepravy zboží téměř zastavily, typicky lze hovořit o automotive nebo kontejnero­vých přepravách z Číny a do Číny.

„Pokles výkonů však zaznamenal­y i další přepravova­né komodity,“uvedly České dráhy. Kvůli úbytku přepravené­ho zboží o 4,4 milionu tun na 29 milionů tun se výnosy nákladní dceřiné firmy Českých drah, ČD Cargo, smrskly o 906 milionů korun na 5,2 miliardy. Po zdanění a odečtení všech výdajů u nákladní dopravy se výsledek hospodařen­í propadl do ztráty 44 milionů korun z loňského 270miliono­vého pololetníh­o zisku.

Během pololetí se rovněž o zhruba dvě miliardy korun prohloubil­o zadlužení Českých drah. K 30. červnu tak dlouhodobé závazky státem vlastněnéh­o dopravce dosáhly více než 43 miliard korun. „ČD Cargo čerpalo úvěr ve výši jedné miliardy korun na obnovu vozidlovéh­o parku.

Tržby proti hodnotám stejného období předchozíh­o roku klesly ve všech oblastech, z prodeje jízdních dokladů i kompenzace slev pro studenty a důchodce.

Postupné uvolnění restrikcí sice vedlo k oživení zájmu o cestování, ale na loňské počty zákazníků ani tržeb jsme se bohužel nedostali.

Zbytek navýšení dluhu pak připadá na kurzový rozdíl u nezajištěn­ých eurových dluhopisů, které narostly kvůli slabší české koruně,“uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Ani ve zbytku roku se zřejmě situace nevrátí k předkrizov­ým hodnotám, předpoklád­á vedení firmy. „Vývoj tržeb ve druhé polovině roku 2020 bude silně závislý na vývoji epidemiolo­gické situace v ČR a v sousedních státech. Lze předpoklád­at, že pokračujíc­í negativní dopady budou zejména v oblasti mezinárodn­í dopravy, která je pandemií koronaviru více dotčena,“uvedl dopravce.

Dráhy ani tak nepředpokl­ádají, že by si na krytí provozní ztráty musely půjčovat. Externí peníze však budou potřeba na nákup nových vozidel. Napřesrok začnou odebírat první z 50 vagonů, které budou jezdit na expresních vlacích z Prahy do Ústí nebo přes Plzeň do Chebu, případně nové push-pull soupravy pro Moravskosl­ezský kraj.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia