Dnes Prague Edition

Koronaročn­ík slibuje svěží aromatická vína

Hrozny mají zatím proti minulým letům méně cukru, ale předpověď je optimistic­ká. Sklízet se bude celý podzim

- — Markéta Dušková

ZNOJMO, BŘeCLAV Vinaři s napětím sledují předpovědi počasí, zatím jsou optimisté. Sklizeň ve vinohradec­h vypukne naplno v příštím týdnu, letos se nejspíš protáhne na celý podzim.

Znamená to, že vinařské vinobraní tento rok startuje asi o čtrnáct dní později než loni – ale jde o obvyklý termín. „Pokud vydrží babí léto, tak cukry půjdou nahoru a mohla by to být hezká úroda a hezký ročník. Teď do toho mohou vstoupit jedině deště, případně hladoví špačci. Ale pokud není sklizeno a pod střechou, tak to jsou prognózy,“upozorňuje za čejkovické Víno Sýkora šéf vinařství Michal Bureš s tím, že poslední hrozny mohou sbírat klidně i koncem října.

V bořetickém Vinařství Ludwig už sklidili, jako mnozí další, odrůdu Solaris, která každoročně dobře dozrává velmi brzo. „Koncem příštího týdne začneme s Müllery a

Vavřinci na svatomarti­nské víno, tam už nás spíš tlačí čas. Do dalších odrůd se pustíme pomalu po 22. září, záleží na cukernatos­tech, snažíme se vždy vydržet co nejdéle,“říká za vinařství Liana Hrabálková.

Že cukernatos­ti v bobulích zatím nejsou příliš vysoké, respektive nižší oproti minulým ročníkům, potvrdily první předsběrov­é analýzy. Předpověď proměnlivé­ho počasí s teplotami kolem 22 °C a s občasnými přeháňkami je k vzestupu cukernatos­ti příznivá.

Podle vinaře Jana Stávka z Němčiček na Břeclavsku souvisí zatím nepříliš vysoká cukernatos­t s tím, že je letos opravdu hodně hroznů. „Pokud pěstitel neredukova­l úrodu a nechal na keři všechno, co vyrostlo, cukernatos­t přibývá pomaleji,“vysvětluje. V tomto vinařství sklízeli už před měsícem na produkt verjus, což je šťáva ze zelených hroznů, a tím keřům odlehčili. „Polovina

hroznů je pryč a polovina, co tam zůstala, má lepší šanci dobře dozrát,“dodává Stávek.

Ačkoliv se vinaři shodují, že hodnotit se má, až když jsou hrozny v bezpečí ve sklepě, předseda představen­stva Znovínu Znojmo Pavel Vajčner se nebojí těšit na aroma. „Počasí, které je letos typické střídáním studených a teplých dnů a nocí, předurčuje, že letošní vína budou příjemně aromatická,“myslí si.

Slibná, nadějná. Tak to dosud vypadá s úrodou i podle šéfa Svazu vinařů Tibora Nyitraye. „Sklizeň tedy začne v půlce září, pokračovat bude až do října, možná budou někteří uvažovat o ledových vínech. Takže to bude celopodzim­ová záležitost,“odhaduje. Vidí výhodu v tom, že hrozny dozrávají průběžně, tedy že se neopakuje loňská situace, kdy bylo potřeba vše posbírat takřka během jednoho týdne. „To nepřináší klid na práci a hlavně letos nejsou pracovní síly. Chybějí zahraniční pracovníci a našinci se do vinohradů moc nehrnou,“poukazuje Nyitray.

Že by kvůli tomu někde zůstaly nesklizené vinohrady, si ale nemyslí – vinař může vždycky použít mechanizov­aný sběr. „Spíš hrozí, že má ještě naplněné sklepy, protože kvůli pandemii a restrikcím byla hlavní jarní sezona úplně mrtvá.“Na fakt, že přišli o různá putování a otevřené sklepy, reagovali vinaři otevřením řady nových e-shopů.

 ?? Foto: Shutterst ??
Foto: Shutterst

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia