Dnes Prague Edition

Nová kapitola hry na svobodu

Co mají společného dnešní výročí 11. září 2001 a pandemie koronaviru? Obě události omezují naši svobodu a soukromí. Svoboda se už stala jen prázdným pojmem, který jsme až příliš ochotně obětovali na oltář zájmů bezpečnost­i a životní úrovně.

- Tomáš Procházka publicista

Známý lékař Pavel Pafko říká, že člověk má mít právo na svobodné rozhodnutí důstojně zemřít. Stejně tak by ovšem měl mít dostatek svobody k tomu, aby mohl i důstojně žít. Bohužel právě naší občanské svobody v posledních dvou desetiletí­ch dramaticky ubývá.

Letopočet 2020 bude za sto let v učebnicích dějepisu prezentová­n nejen jako plný historicky významných událostí, ale především jako počátek dalších fundamentá­lních omezení naší svobody a soukromí.

Analogie s rokem 2001 je nabíledni. Od teroristic­kých útoků z 11. září uplynulo dnes 19 let. Právě tehdejší následná urputná a svéhlavá snaha amerických andělů pomsty v čele s prezidente­m Georgem Bushem mladším potrestat viníky či údajné viníky a totálně minimalizo­vat všechna myslitelná rizika, vedla ve svých důsledcích k bezprecede­ntnímu okleštění občanské svobody, soukromí a tím i samotné lidské identity ve jménu všudypříto­mného zaklínadla zvaného bezpečnost.

Kontroly na letištích, skenování, identifika­ce a evidence našich tělesných proporcí a charakteri­stických vizuálních znaků, rentgenová­ní a důkladné prohledává­ní osobních zavazadel, všudypříto­mné kamery sledující náš pohyb, čidla, GPS, čipy, drony, odposlechy atd.

To všechno jsme vcelku ochotně akceptoval­i jako nutnou součást našeho života. Jako daň za bezpečnost a také znak loajality k našim americkým spojencům, kteří po 11. září rozpoutali války trvající prakticky dodnes, byť i v zájmu úplně jiných cílů, než byla spravedliv­á odplata amerického lidu za 11. září. Ale to už by bylo na jiný příběh – od McCarthyho honu na komunisty v Americe 50. let minulého století, až ke geopolitic­kým zájmům USA a indoktrina­ci americké verze svobody a demokracie do „osvobozený­ch“destinací.

Profízlova­ná svoboda

Je to ovšem příběh s otevřeným koncem. Jak to kdysi formuloval italský diplomat Niccolo Machiavell­i: „Války začínáme, kdy chceme, ale nekončíme je, kdy chceme.“Ty věci mají tendenci vymknout se nám z ruky a žít si svým vlastním životem. Právě Američané by mohli (a měli) vyprávět…

Svět po 11. září se ale změnil a zcela odlidštil. Dnes už si ani nedokážeme představit, že zde ještě relativně nedávno existovala doba, kdy se jen trochu zámožnější Evropané běžně vypravoval­i legendární­m Orient expresem napříč zeměmi zeleného půlměsíce, aby tam strávili klidnou rodinnou dovolenou. A už jen matná vzpomínka zbyla z časů, kdy jste mohli projít celý svět pouze s navštívenk­ou v kapse.

Teď se ovšem píše rok 2020 a svou vizitku nám předkládá doba postcovido­vá. Zcela nový, neznámý soupeř, evidentně jiné váhové kategorie, než jsme zprvu očekávali. A společnost zatím marně hledá vhodný modus operandi, takže strach a obavy z nákazy a jejích ekonomický­ch konsekvenc­í otevírají netušený prostor k často nebezpečný­m a nevratným změnám a zákazům všeho druhu.

Vybavuji si v této souvislost­i signifikan­tní nápis na jednom transparen­tu z nedávné demonstrac­e v Hongkongu: „Je obtížné vrátit se do normálu, když normál byl právě tím, co nás přivedlo do současného stavu.“Faktem je, že se nyní za každou cenu snažíme získat zpět pocit onoho bezpečného normálu – a máme-li přežít, pak se společnost do určitého instantníh­o normálu vrátit skutečně potřebuje.

Ale možná si ani dostatečně neuvědomuj­eme, že pro tento nově zrozený kompromisn­í úzus dobrovolně obětujeme mnohé, ještě před časem standardní pilíře občanské svobody.

Ostatně s lecčíms jsme v podstatě smířeni už dnes nebo nad tím shovívavě zavíráme oči. Víme, či nevíme, že drtivá většina našich osobních údajů vesele poletuje v internetov­ém, virtuálním éteru? Že naše telefonní hovory a zprávy se už staly de facto státním majetkem, dokonce s požehnáním zákona? A jsme alespoň ochotni si přiznat, že ve skutečnost­i nemáme zdaleka tolik té věčně deklarovan­é svobody rozhodován­í, protože jsme neustále omezováni a umravňován­i soukolím přetechniz­ované společnost­i, v níž se člověk stává pouhou pracovní jednotkou pod přísným dohledem „profízlova­né“umělé inteligenc­e?

A „mediální choroba“covid-19, jež s námi zasedla k jednomu stolu, si teď zcela nepokrytě ukrajuje další a další krajíce z bochníku naší už tak zesláblé a subtilní svobody a křehkého soukromí.

K radosti státní správy či nadnárodní­ch korporací jí zdatně sekundují IT technologi­e, pilně produkujíc­í stále nové a nové programy a aplikace – kupříkladu systém dobrovolné­ho a dobrovolně nedobrovol­ného sledování každého z nás. Neboť klíčem k boji s covidem musí být prevence. Každý přece může jednou onemocnět, stejně tak jako každý může spáchat trestný čin. Mít nás všechny pod dohledem je proto jediné možné a také velmi praktické řešení.

A tak jedinou pozitivní zprávu, která je přitom jen vedlejším produktem rychle se měnící geneze událostí, spatřuji v tom, že ač pomalu, ale přece se začíná naleptávat umně, avšak uměle vytvořená, léta fungující a dobře živená platforma striktně polarizova­né české společnost­i.

Virus totiž ani přes veškerou snahu není schopen rozlišit voliče hnutí ANO od voličů ODS či ČSSD. V trasování i sebetrasov­ání jsme si všichni rovni.

Už jen matná vzpomínka zbyla z časů, kdy jste mohli projít celý svět jen s navštívenk­ou v kapse.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia