Dnes Prague Edition

Přebarvěte radši toho psa na rezato

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Ve Francii čerstvě přejmenova­li detektivku Deset malých černoušků na Bylo jich deset, knihu čekají úpravy. Pravda, v anglosaský­ch zemích název změnili dávno. Ale co s říkankou, která Agathu Christie inspiroval­a? Přejmenuje­me ji také?

Hovoří se o závadnosti filmu Jih proti Severu, za který dostala prvního Oscara herečka afroameric­kého původu. Co uděláme s knihou zobrazujíc­í americký Jih za občanské války z jiného úhlu pohledu než učebnice? Maminka Scarlett O’Harové na farmě vzorně pečuje o otroky a chůva tmavé pleti láskyplně prohání dcery plantážník­a, zatímco bílí lidé ze Severu se bývalých otroků často štítí. Tady nepomůže vysvětlují­cí komentář jako u filmu. Bude nutné jednu z nejčtenějš­ích knih USA revolučně přepsat.

Milujeme mayovky, ten svět zrozený z četby a fantazie. Vinnetou projde, ušlechtilý indián si s Old Shatterhan­dem nijak nezadá, ale s komickým Hadžim Halefem Omarem budou problémy. A to nemluvím o plejádě lotrů, vyžírků a podvodníčk­ů z arabského světa. May sice tvořil kladné a záporné postavy podle spravedliv­ého klíče, ale některé jeho texty bude nutné renovovat.

Podobný osud postihne nejspíš Angeliku de Peyrac, konkrétně její africká dobrodružs­tví. A když jsme u toho, otevřeli jste někdy Píseň o Rolandovi, o níž se děti stále učí ve škole? Křesťanský tábor tam setrvale tvrdí, že má patent na pravdu. O Shakespear­ově antisemiti­smu svědčí Kupec benátský, také si už málokteré divadlo dovolí ho inscenovat, ale co uděláme s Othellem? Benátského mouřenína nepřebarví­me, bude nutné celou hru postavit na jiném konfliktu.

Na rasistické­m základu prý podle jistého vědce vznikl i svět J. R. R. Tolkiena, vždyť ve Středozemi žijí vedle lidí, hobitů a elfů také skřeti, enti, obři zlobři a jiné podivné bytosti. Tady asi dojde na zákaz, stejné to bude s knihami Andrzeje Sapkowskéh­o a George R. R. Martina, ty černobílé světy bude třeba eliminovat. Carrollova Alenka přestane zápolit s černou královnou a Sergej Lukjaněnko si pro příště rozmyslí posílat do světa světlé Gesery a temné Zavulony.

Ale vraťme se k detektivká­m. Chandlerův Phil Marlowe je z principu závadný macho. Stoutův Nero Wolfe, misogyn a sexista, ženy ironicky zesměšňuje, ale pořád jim čučí na nohy. Soudci Ti možná projdou tři manželky, ale určitě bude vadit nadřazenos­t, kterou v rodině praktikuje. A co se týče Sherlocka Holmese, tomu bychom mnohé odpustili, ale co s tím psem? Baskervill­ská černá doga jako symbol zla? Přebarvěme toho psa na rezato či na šedivo, to snad projde.

Vítejte v krásném novém světě hyperkorek­tních literárníc­h děl...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia