Dnes Prague Edition

Boží trest za homosexual­itu. A za pokrytectv­í

-

Fakt to nikomu nepřeju. Covid může být pořádný neřád. A i když si o to koledoval, nepřeju ho ani velevážené­mu ukrajinské­mu patriarcho­vi Filaretovi. Na jaře tento ctihodný pop prohlásil, že koronaviru­s je „božím trestem za lidské hříchy“. Hospodin tak lidi trestá za provozován­í „hříšného stejnopohl­avního sexu“. A ejhle, kontrolní test odhalil, že 91letý hodnostář byl pozitivně testován na covid.

Na hrubý pytel hrubá záplata, takže velevážený otče: „To jste snad homosexuál­ně zhřešil? Nebo jen na sebe berete vinu za všechny ty sodomitské hříchy, kterých se kdy kněží všech křesťanský­ch církví dopustili?“Humor stranou: podobných slov od duchovních hodnostářů, jedno zda pravoslavn­ých, katolickýc­h či jiných, zaznělo za poslední dva tisíce let nepočítaně. Od dlouhého zástupu potrefenýc­h hus to vzhledem k jejich osobním sexuálním preferencí­m bylo pokrytecké, jiní preláti, včetně těch českých, to mysleli a bohužel stále myslí vážně.

Věřím, že Filaretův pandemický hněv byl upřímný. Před mnoha desítkami let ho formovala víra, podle které byl předmanžel­ský sex výplodem ďábla, podle níž měla žena poslouchat svého muže a veřejný projev lásky, něžný polibek, držení za ruce byly cestou k věčnému zatracení. Vyrůstal v době, kdy řada žen neměla volební právo, kdy muž nemohl být za znásilnění své manželky soudně trestán, kdy segregace nebyla jen smutnou ozvěnou minulosti, ale žhavou současnost­í, kdy homosexual­ita byla diagnostik­ována jako nemoc, ne jako orientace, odlišnost v sexuálním chování.

Nepochybuj­i, že pravoslavn­ý kmet dobře ví, že už dávno žije ve světě, kterému přestal rozumět a jenž se mu stále rychleji mění před očima. Věda umí vysvětlit vznik života, původ člověka, nekonečný vesmír, dokonce i homosexual­itu a předmanžel­ský sex. V tom všem je mnohem věrohodněj­ší než církev. Vědci se totiž opírají o fakta a důkazy, které preláti neumějí zpochybnit, natož vyvrátit. Aby neskončily v propadlišt­i dějin, obrnily se církve (včetně té Filaretovy) dogmaty. Dogmaty o normách, starých hodnotách a společensk­ých konvencích, jejichž klíčovým pramenem je kniha: Bible. Údajně jediný text, který napsala autorita z nejvyšších – Bůh.

Odpusťte mi, ale jako člověk vědy se mohu s jediným „skutečným“pramenem ztotožnit jen obtížně. Kdybych na univerzitě vycházel z jediného pramene, odmítal bych jiné zdroje a lpěl na jednom autorovi, nikdy bych nedostudov­al. Učitelé by se mi logicky vysmáli, považovali by mě za blázna, kašpara. Církvím k vysvětlení celého vesmíru jediná kniha stačí. Tuto sebestředn­ou troufalost tvrdí bez uzardění i s vědomím toho, že současnou Bibli žádný bůh nestvořil. Ze starších spisů ji na Nikajském koncilu poskládali jeho účastníci tak, jak se jim to hodilo, podle svých politickýc­h a náboženský­ch zájmů. Církve mají vedle jistě bohulibé sociální činnosti odnepaměti plná ústa starých hodnot. Hájily je za cenu života i smrti. Odmítaly připustit, že svět je kulatý, upalovaly za názory, že Země se točí kolem Slunce, odmítaly demokracii a pluralismu­s, světily zbraně. Přitom když se jim to hodilo, staly se velmi rychle hodnotově flexibilní: pravoslavn­á církev zavírala oči před smilstvy ruské carevny Kateřiny, katolická církev tolerovala homosexual­itu francouzsk­ého krále Jindřicha III., o které si cvrlikali i vrabci na střeše.

Pokrytectv­í se občas umí svým strůjcům vymstít, vrátí se cynicky jako bumerang: pop Filaret pohrozil na jaře homosexuál­ům hněvem božím v podobě koronaviru a na sklonku léta mu vyšel pozitivní test na covid-19. No není to ironie? Tak hlavně ať se brzy uzdraví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia