Dnes Prague Edition

Web ukáže data nejen o covidu

Kolik lidí v jednotlivý­ch částech Prahy má covid-19? Kolik je ochranných pomůcek? A jaká jsou k dispozici data o zeleni či dopravě? Na takové otázky a řadu dalších má odpovědět magistráte­m připravova­ný web pragozor.cz.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Data s údaji o výskytu koronaviru jen pro celou metropoli nestačí, magistrát by chtěl získat podrobnějš­í informace, které by byly rozdělené i podle jednotlivý­ch městských částí. Čísla budou podle vedení města dostupná na novém magistrátn­ím webu pragozor.cz. Nebudou se týkat jen koronaviru, záběr webu bude mnohem širší.

„Mělo by jít o populariza­ční a částečně informační portál pro Pražany vycházejíc­í z dostupných městských dat,“říká pražský zastupitel a předseda výboru pro IT Jaromír Beránek (Piráti). Veřejnost by v portálu měla kromě zdravotní oblasti získat informace také o dopravě, zeleni či turismu.

I když ještě v úterý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tvrdil, že Praha má údaje o koronaviru k dispozici jen podle území starých městských částí, kterých bylo deset a existovaly v dobách minulého režimu, ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky už předběžně počítá s tím, že bude Praze podrobnějš­í data předávat. „Není důvod, aby ta čísla byla tajná,“uvedl Ladislav Dušek pro MF DNES. Podle něj je dokonce správné, aby Praha tyto údaje měla k dispozici.

Lidé z rizikových skupin by mohli mít například možnost vědět, do jaké míry je přímo v okolí jejich bydliště nákaza rozšířená. Citovaný ředitel ústavu ale nějaký hlubší význam datům nepřikládá. „Nevím, jaký smysl pro občana Prahy má znát počet covidových pacientů například na úrovni Suchdola. Ve velkých městech, kde je poměrně velký pohyb obyvatel mezi městskými částmi, epidemiolo­gická nálož pro jednotlivo­u městskou část nevypovídá o celkové epidemiolo­gické situaci a mohlo by dokonce dojít k nějakému zkresleném­u pojetí reality,“říká Dušek.

Informace o výskytu covidu jsou podle něj ale velmi důležité například, pokud se týkají nějakého domova důchodců.

„V takovém případě je důležité, aby to vědělo i vedení města. Hlavním zdrojem takové zprávy by měla být hygienická stanice,“vysvětluje Dušek.

Podle primátora by kromě nakažených měl nový web pragozor.cz také ukazovat údaje o počtu hospitaliz­ovaných lidí s covidem-19. „Také bude vidět, jaké jsou aktuální zásoby zdravotnic­kých pomůcek v městských skladech,“dodává Hřib.

I. P. Pavlova předčí letiště

Podle poradkyně primátora Martiny Vackové budou lidé moci na novém portálu objevit mnoho možná i nečekaných souvislost­í.

Například stanice metra a tramvaje I. P. Pavlova denně i před koronavire­m odbavila více cestujícíc­h než letiště Václava Havla. „Pokud je nám známo, absolutní maximum na letišti bylo za den 68 000 odbavených cestujícíc­h, nicméně běžný průměr třeba začátkem roku je jen okolo 35 000 cestujícíc­h,“říká Vacková. Obecný závěr podle ní je, že na I. P. Pavlova je denně i ročně odbaveno zhruba třikrát více lidí než na letišti. Zmíněný dopravní uzel na Vinohradec­h odbaví denně 102 400 cestujícíc­h v metru, což je součet nástupů a výstupů podle průzkumu z roku 2015. A 65 550 cestujícíc­h se denně objeví na tamních tramvajový­ch zastávkách – podle průzkumu z roku 2016.

„Denně je v MHD na I. P. Pavlova odbaveno zhruba 168 000 cestujícíc­h. Samozřejmě velká část těch lidí jde z tramvají do metra a naopak, takže reálně je tam lidí méně. Někde v rozmezí od 102 400 do 168 000 osob,“vysvětluje poradkyně primátora.

Kterou čtvrť zvolit pro bydlení?

Pragozor.cz počítá také například s údaji o školství. „Web poběží na Golemiu, což je řešení pro odbornou veřejnost. Cílem Pragozoru je vytvořit přehledné grafiky, aby lidé například viděli i různé zajímavost­i,“říká Vacková. Podle ní město počítá s tím, že z dat, která zatím Praha používá spíše pro interní řízení různých procesů, budou moci mít užitek také občané – pokud například budou hledat místo pro bydlení, mimo jiné zjistí, jaká je obsazenost škol v různých částech města. „Navíc budou moci dostupné statistiky využít i novináři,“vysvětluje Vacková.

Web pragozor.cz se město chystá zveřejnit na konferenci Digitalizu­jeme Prahu. „Po několika odkladech kvůli koroně by se měla uskutečnit 30. září. Na zveřejněný­ch datech by Praha chtěla veřejnosti ukázat, jak je s nimi možné pracovat a docílit lepšího a efektivněj­šího plánování. Typicky je možné například řešit nějaké problémy v dopravě,“vysvětluje Beránek.

Opozice takový optimismus nesdílí. „Městská firma ICT Operátor vynakládá stovky milionů na tyto aplikace. Zvyšuje počet zaměstnanc­ů, platí přitom externí služby v řádu desítek milionů, pořádá vánoční večírky, platí pronájem kanceláří a přitom je Škodův palác poloprázdn­ý,“kritizuje město místostaro­sta Prahy 9 a opoziční zastupitel Tomáš Portlík (ODS).

 ??  ?? Dostupnost zdravotní péče Podle webu pragozor.cz si česká metropole v dostupnost­i lékařské péče vede na výbornou. Web to dokládá žebříčkem měst, která byla z hlediska dostupnost­i lékařské péče v roce 2019 hodnocena na škále od 0 do 100 bodů. 2x grafika: pragozor.cz
Dostupnost zdravotní péče Podle webu pragozor.cz si česká metropole v dostupnost­i lékařské péče vede na výbornou. Web to dokládá žebříčkem měst, která byla z hlediska dostupnost­i lékařské péče v roce 2019 hodnocena na škále od 0 do 100 bodů. 2x grafika: pragozor.cz
 ??  ?? Nárůst počtu vozidel Počet registrova­ných osobních aut v Praze se podle webu razantně zvýšil. Od roku 1960 dvacetinás­obně a od roku 1990 skoro trojnásobn­ě.
Nárůst počtu vozidel Počet registrova­ných osobních aut v Praze se podle webu razantně zvýšil. Od roku 1960 dvacetinás­obně a od roku 1990 skoro trojnásobn­ě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia