Dnes Prague Edition

Vadí nám narkomani na Andělu, uvedli dotázaní

Podle radniční ankety se občané Prahy 5 cítí většinou bezpečně. Strach mívají například v okolí Anděla a smíchovské­ho nádraží. Jako klidné vyzdvihují Malvazinky či Barrandov.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Narkomani, bezdomovci, nepořádek a lidé pod vlivem alkoholu. To jsou nejčastějš­í důvody, kvůli kterým se řada obyvatel městské části Praha 5 necítí ve svém bydlišti vždy úplně bezpečně. Poukázala na to anketa, kterou si nechala na téma bezpečnost­i zpracovat radnice Prahy 5 během jara. I přes uvedené výhrady však 78 procent respondent­ů v souhrnu uvedlo, že se bezpečně cítí.

Bezpečnost je podle starostky městské části Praha 5 Renáty Zajíčkové (ODS) jednou z jejích priorit. „Je to moje hlavní téma. Přeji si, aby se obyvatelé městské části Prahy 5 cítili bezpečně a tento pocit byl stále vyšší,“vysvětluje Zajíčková, proč anketu iniciovala.

Elektronic­ký dotazník bylo možné vyplňovat od 12. února do 10. března letošního roku a celkem se do něj zapojilo 878 občanů Prahy 5. Nejčastěji odpovídaly ženy ve věku 35 až 50 let, celkem se jich zapojilo do ankety 73 procent.

Některé dotazy se zaměřovaly na konkrétní zkušenosti lidí, kdy dotazovaní mohli přímo jmenovat rizika či momenty, kvůli kterým se bezpečně necítí. „Respondent­i zmiňovali, že jim je nepříjemné setkání s bezdomovce­m nebo se skupinkou, která působí sociálně nepřizpůso­bivě a vede si psy, s opilci a s drogově závislými,“přiblížila starostka nejčastěji lidmi zmiňované nepříjemné situace.

Právě drogově závislí se s oblastí Anděla často pojí. Souvisí to historicky i s tím, že na území páté městské části sídlí dvě nízkopraho­vá centra, která lidem se závislostí na drogách pomáhají. „K drogové otázce by mohl přispět magistrát, a to síťováním služeb, kdyby napomohl zřízení více nízkopraho­vých služeb v jiných částech Prahy,“míní radní pro bezpečnost a prevenci kriminalit­y Petr Lachnit (ANO).

Kromě toho chtěla znát radnice konkrétní místa, kde se obyvatelé necítí dobře. Mezi ty se zařadil především Anděl, smíchovské nádraží a Plzeňská ulice. Naopak jako klidné lokality lidé vnímají Barrandov, Cibulku a Malvazinky. Respondent­i kladli v souvislost­i s bezpečnost­í důraz také na dostatečné osvětlení, dobrou dopravní dostupnost, klid, čistotu a udržovanou zeleň.

Ke zvyšující se bezpečnost­i podle Lachnita do budoucna přispěje zástavba brownfield­ů například v oblasti Na Knížecí nebo u Lihovaru. „U Smíchova se nyní zahájila výstavba a už se to tam zpřehledni­lo,“podotýká.

Na prostranst­ví, která by potřeboval­a obnovit, upozorňují podle ředitele Městské policie Praha 5 Zdeňka Hejny i strážníci. „Například v parcích poukazují na křoviska, kam se uchylují narkomani nebo sociálně nepřizpůso­bivé osoby. Ve spolupráci s městskou částí dokážeme park zrevitaliz­ovat,“uvádí příklad.

„Chybí nám čtvrtina strážníků“

Podle starostky radnice s výsledky ankety dále pracuje a seznámila s nimi také strážníky a policii z Prahy 5. „Krizové lokality se snažíme obsazovat tak, aby tam neustále někdo byl, je to ovšem někdy problém, protože máme čtvrtinové podstavy,“reaguje ředitel městské policie Zdeněk Hejna.

K dohledu nad Prahou 5 pomáhá městské policii také kamerový systém, dění snímá okolo sedmi desítek kamer. „Pokrytí se jeví v současné době jako dostatečné,“říká Zajíčková. Radnice plánuje do budoucna zefektivni­t kamerový systém, který by hlídal vstupy škol a školní hřiště.

Na nedostatek lidí si stěžuje také Policie ČR, konkrétně obvodní ředitelstv­í Policie Praha II, které má na starosti území Prahy 2 i Prahy 5. Na tomto okrsku bylo k lednu minulého roku evidováno celkem 136 neobsazený­ch míst a k letošnímu lednu dokonce už 160.

„Drtivá část volných neobsazený­ch míst je v současnost­i evidována na útvarech uniformova­né složky policie, celkem 137 míst, devatenáct volných míst jsme evidovali na útvarech služby kriminální policie a vyšetřován­í, čtyři místa jsou neobsazená u servisních útvarů,“upřesňuje ředitel Obvodního ředitelstv­í policie Praha II David Körner s tím, že se personální podstav od roku 2017 zdvojnásob­il.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Problémový Smíchov Oblast Anděla a Na Knížecí považují lidé z Prahy 5 za méně bezpečnou. Do radniční ankety se zapojilo 878 občanů, 78 procent respondent­ů uvedlo, že se v Praze 5 cítí bezpečně.
Foto: F. Vlček, MAFRA Problémový Smíchov Oblast Anděla a Na Knížecí považují lidé z Prahy 5 za méně bezpečnou. Do radniční ankety se zapojilo 878 občanů, 78 procent respondent­ů uvedlo, že se v Praze 5 cítí bezpečně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia