Dnes Prague Edition

Slavia vsadí na veterány

Do týmu se na startu první hokejové ligy vrátili i Jaroslav Bednář a Petr Vampola

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

PRAHA S novými dresy, logem a také se slavnými jmény v sestavě vstupuje do sezony hokejová Slavia. A je zřejmé, že hned po Kladnu s Porubou bude třetím největším favoritem pomýšlejíc­ím na postup do extraligy. „Oficiálně to ale vyhlašovat nebudeme, protože nemáme tak silný kádr jako České Budějovice loni,“říká majitel klubu Stanislav Tichý.

Jedním dechem ovšem dodává: „Náš kádr nicméně nepatří v první lize mezi ty slabší. Když zvládneme vstup do sezony a s novým spolumajit­elem Jirkou Vlasákem se nám podaří nasmlouvat další partnery, tak třeba během října nebo listopadu kádr rádi doplníme.“

I Slavia cítí, že má letos velkou šanci na návrat mezi elitu. Po horším období ve druhé nejvyšší soutěži se pomalu stabilizuj­e a kvalitou kádru bude patřit mezi nejlepší.

Posuďte sami, jak mužstvo během přestávky doplnila.

Do obrany přichází zkušená dvojice Lukáš Buchta s Danielem Krejčím. Ještě výraznější novinky hlásí v ofenzivě, kterou posílil nejprodukt­ivnější hráč minulého ročníku první ligy Petr Kafka, slávistick­é legendy Jaroslav Bednář s Markem Tomicou a naposledy mistr světa z roku 2010 Petr Vampola.

„Jsme rádi, že jsme se se všemi vytipovaný­mi hráči domluvili. Vkládáme do nich naděje a věříme, že nám pomůžou naplnit naše cíle,“říká sportovní manažer Jiří Veber.

Slavia by se v nové sezoně chtěla prezentova­t útočnějším hokejem, tato změna je spojena s příchodem trenéra Martina Štrby, jenž vyznává dominantní styl hokeje. „Zmiňovaná jména by měla garantovat, že bychom se měli v tabulce posunout výš,“věří kouč, ač Pražané v přípravném období z osmi zápasů vyhráli jen třikrát.

„S tím pochopitel­ně spokojený nejsem, ale učíme se nový systém. Předvedená hra se postupně zlepšovala, na to kladu důraz. Věřím, že jsme připraveni, že si sestava sedne a že se poskládané pětky sehrály. Před každým zápasem budu hráčům vštěpovat, že chceme vyhrát, abychom sezonu odstartova­li

dobře a uhráli výsledek, který si tady všichni přejeme.“

Štrba nepočítá, že by své největší hvězdy – tedy forvardy Bednáře s Vampolou – nasadil do jedné formace. Jeho záměrem je rozložit sílu mezi všechny čtyři pětky tak, aby kterákoli z nich byla schopná rozhodnout zápas. „Kvalitních hráčů, kteří jsou toho schopní, je tu dost. Ale je možné, že při přesilovce nebo při důležitých momentech tyhle dva k sobě dám,“přiznal.

Co čeká od změn kapitán týmu Jan Novák?

„Měli bychom být dominantně­jší vepředu a měli bychom vyhrávat, protože přišli hráči, co posílí útok. Budeme hrát ofenzivněj­i, to ale neznamená, že podceníme bránění. Musíme hrát kompaktně celý tým. Pro Slavii je fajn, že se vrátili kluci, kteří tu odehráli velkou část kariéry. Jsou zkušení a budou pomáhat mladším, aby se rozvíjeli.“

 ?? Foto: HC Slavia ?? Vysoké cíle Slavia vyrukuje do sezony s novými dresy a také s vyššími ambicemi, než měla v minulých sezonách. Chtěla by výrazně prohánět Kladno a Porubu, dva hlavní favority první ligy.
Foto: HC Slavia Vysoké cíle Slavia vyrukuje do sezony s novými dresy a také s vyššími ambicemi, než měla v minulých sezonách. Chtěla by výrazně prohánět Kladno a Porubu, dva hlavní favority první ligy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia