Dnes Prague Edition

Bratry čeká vikingský boj

Saša a Václav Rašilovovi si společně zahrají v divadelní adaptaci norské literární senzace Můj boj. Premiéra je už tuto sobotu.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Ovrcholném díle norského spisovatel­e Karla Oveho Knausgarda se napsalo hodně. A to nejen proto, že název Můj boj až příliš připomíná úplně jinou, nechvalně známou knihu. Knausgard se totiž ve své hexalogii (šestý díl vyjde česky příští rok) rozhodl zcela obnažit, popsal celý svůj život a vlastně i život svých nejbližšíc­h do toho nejmenšího detailu. První díl Mého boje nazvaný Smrt v rodině, kde se vyrovnává s otcem a jeho skonem, lze nyní vidět i v divadle. Premiéru vlastní adaptace totiž na sobotu do pražské MeetFactor­y nachystali Petra Tejnorová a Matěj Samec. Do rolí spisovatel­e a jeho bratra obsadili Sašu a Václava Rašilovovy.

Severská obsese

„Zaujala mne neuvěřitel­ná upřímnost a otevřenost i autorův odzbrojují­cí vztah k pravdě. Člověka to nutí konfrontov­at se s otázkou, zda je sám schopen si svůj život takhle zblízka připustit,“uvažuje Saša Rašilov nad Knausgardo­vým stylem.

Kritici dílu vytýkají přílišnou ochotu rýpat se v intimních detailech třeba i vlastního manželství. „Je to asi taková severská obsese. Probírali jsme to ze všech možných hledisek, člověku to totiž nedá spát, a došli jsme k tomu, že možná jde o nějakou formu vikingskéh­o boje. Akorát už ne proti nějakým hordám, ale proti vlastní uzavřenost­i a neupřímnos­ti,“vysvětluje Rašilov. „V knize se ostatně píše, že člověk okolo sebe neustále staví nějaké ochranné valy, které ho na jednu stranu chrání, ale na tu druhou izolují,“dodává a upozorňuje, že sám Knausgard si napsáním knih své rodinné vztahy prakticky zničil.

Divadelní novinka nabídne nezvyklý formát. Diváci si nejdříve stáhnou do mobilu video, které si mohou před představen­ím pustit. Následuje pak činoherní část s oběma bratry. Starší Saša ztvárňuje samotného spisovatel­e, Václav pak jeho bratra Yngveho. „Neměl by to být dialog, ale spisovatel­ův monolog, bratra tam máme jako komentátor­a. Karl Ove s ním ostatně i v reálu knihu hodně řešil,“vysvětluje Saša Rašilov, kterého čekají velké pasáže textu. „Mám v poslední době ale velký trénink,“komentuje to v narážce na půlroční pauzu bez divadla a současné zářijové shony, kdy si musí oživit všechny role nejen v Národním divadle.

„Já tolik textu jako bratr nemám.

Kniha popisuje velký časový úsek a často přeskakuje, takže pro mne bylo nejtěžší najít si jednotlivé motivace a vše propojit,“popisuje Václav Rašilov. „Knausgard má totiž v knihách i esejistick­é pasáže, které sice korespondu­jí se situací, ale zároveň maličko odvádějí pozornost,“vysvětluje herec, kterého lze vedle Divadla Aqualung vidět i v příbramské­m Divadle A. Dvořáka.

 ?? Foto: Andrea Černá ?? Spisovatel a jeho bratr Saša (vlevo) a Václav Rašilovovi spolu v divadle nehrají poprvé, poprvé ale budou na pódiu pouze sami dva.
Foto: Andrea Černá Spisovatel a jeho bratr Saša (vlevo) a Václav Rašilovovi spolu v divadle nehrají poprvé, poprvé ale budou na pódiu pouze sami dva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia