Dnes Prague Edition

Podzim patří Allenovi nebo Věře Čáslavské

- Monika Zavřelová

PRAHA Dvě výrazná tuzemská nakladatel­ství, Argo i Albatros Media, představil­a nejzajímav­ější tituly, kterými chtějí na podzim zaujmout knižní trh.

Vyčnívá mezi nimi například autobiogra­fie režiséra Woodyho Allena, novinka od mistra severského krimi Jo Nesboa Království, kronika koronaviro­vé pandemie z pera Michala Kubala a Vojtěcha Gibiše nebo komiks o životě Věry Čáslavské od Jana Nováka a Jaromíra 99.

„Allenovy paměti potvrzují, že komici jsou v osobním životě většinou spíše smutní lidé. Z knihy lze rozeznat, že sám autor o světě nemá moc dobré mínění. Je to však skvělé čtení plné absurdního a kafkovskéh­o humoru, který obzvláště tady u nás funguje,“uvedl Michael Žantovský, který právě dokončuje překlad knihy. Pro Argo letos navíc do češtiny převedl i druhé paměti Madeleine Albrightov­é Peklo a jiné destinace, v nichž vypráví o svém životě poté, co skončila s politikou.

Ještě jednou Kundera

Skončit alespoň na čas s žánrem krimi se rozhodl i Jo Nesbo. Království totiž není pokračován­ím oblíbené ságy s detektivem Harrym Holem, ale samostatný­m románem, ve kterém se autor vydává na norský venkov a vypráví o bouřlivém vztahu dvou bratrů, mezi nimiž stojí nejedno tajemství.

Na podzim vyjdou ještě deník režiséra Václava Marhoula, závěrečný svazek ze série monografií malíře Zdeňka Buriana, oficiální pokračován­í Saturnina z pera Miroslava Macka nebo pohádky Dana Browna a v Irsku mezi mladými velmi populární Normální lidi. Za pozornost stojí také další životopis Milana Kundery, tentokrát z pera francouzsk­ého publicisty Jeana-Dominiquea Brierra. Další chystané tituly jsou k nalezení na webových stránkách nakladatel­ství i v jejich edičních plánech.—

 ?? Foto: ČTK ?? Vydá paměti Fanoušci Woodyho Allena si přijdou na své.
Foto: ČTK Vydá paměti Fanoušci Woodyho Allena si přijdou na své.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia