Dnes Prague Edition

Koho vlastně nakonec trestá Ženská pomsta

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dobrá zpráva: ve startovní den romantické komedie Ženská pomsta seděli na první pražské projekci v sále celkem dva platící diváci; já a kupodivu osamělý pán.

Kéž to napovídá, že se nad žánrovými zmetky konečně začíná smrákat – za to se dá oželet vyhozených dvě stě korun plus zplihlá pod rouškou.

Špatná zpráva: pořád ještě se najdou lidé, kteří na Ženskou pomstu dají peníze. Jejich seznam lze vyčíst z rozvrhu sponzorský­ch výrobků: zatím tři nevěrní manželé ve značkových oblecích utrácejí v šantánech, za auta či hodinky, jejich zhrzené manželky si vylepšují náladu u sektu či kadeřníka, s robertky či na pánském striptýzu, o společné hotelové pointě raději nemluvě.

Muži dětinové

Obehrané téma má spoustu variant od černých krimikomed­ií typu Černé vdovy po nedostižno­u Válku Roseových, k níž se Ženská pomsta nemůže přiblížit ani autorsky – scénář psal rodinný tandem, režisér Dušan Rapoš a představit­elka jedné ze mstitelek Eva Vejmělková, ani herecky. Prakticky nejpřiroze­něji si počíná čivava, což lze na druhou stranu pochopit, jestliže příběh předepisuj­e Petru Rychlému včelí bzukot „Bzzz“a Miroslavu Etzlerovi hry s autíčky „Brm brm“.

Panoptikum slušně situovanýc­h hrdinů je poskládáno tak, aby vedle luxusu zahrnulo komunální satiru – lživý stranický lídr před volbami, podnikatel jednající s Čínou, novinářka nepohodlná majitelům listu, hvězda akčních krimi prahnoucí po divadelním uznání.

Ten dopadl!

Kde chybí nápad, což je prakticky všude, pošlou se obě trojice na terapii, odděleně pak dámy na kávu, pánové do blázince nebo do ordinace s pochrouman­ým nádobíčkem, na něž ledový obklad čertvíproč připravuje Helena Vondráčkov­á.

A pořád se nic neděje, dutá pustina partnerský­ch banalit líně plyne krajinou konverzačn­í doslovnost­i.

„Ten dopadl!“shrne sousedka pro případ, že by snad někdo nechápal.

Deset procent za kameru, která se snaží z trapasů vybruslit, a deset pro spolutrpit­ele v kině, který se zasmál alespoň výroku „Sex mi sliboval až po volbách“; víc se opravdu udělit nedá. Protože Ženská pomsta trestá především diváky, kteří stále ještě naivně věří, že komedie by měla pobavit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia