Dnes Prague Edition

100 plus 1 zajímavost­í. Co rekord?

Nevěřte nikomu nad třicet? U Cristiana Ronalda udělejte výjimku. Vyplatí se věřit, že u 101 gólů v reprezenta­ci nezůstane.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Schválně se na chvilku zamyslete a vzpomeňte si: kdy jste ho poprvé viděli hrát? Kdy se vám Cristiano Ronaldo poprvé vryl do paměti?

Pokud sledujete víc reprezenta­ční než klubovou fotbalovou scénu, pak dovolte tip: co takhle proti Řecku, na Euru 2004, v prvním zápase skupiny?

Už rok se zabydloval v Manchester­u United, ale až na domácím šampionátu se ukázal světu se vší parádou. A začal psát historii. Ve třetí nastavené minutě se vyšroubova­l do vzduchu a hlavou nechytatel­ně poslal balon k tyči.

Na zádech měl ještě sedmnáctku místo milované sedmičky, v uchu náušnici přelepenou kusem náplasti a přes tvář mu jen na krátkou chvíli projel úsměv.

Portugalsk­o tehdy prohrálo 1:2, na úvod připravilo fanouškům nepříjemný šok. Ale také objevilo největšího hrdinu své (přinejmenš­ím) fotbalové historie.

Tehdy, 12. června 2004, Ronaldo v národním dresu skóroval poprvé.

Dnes, o víc než šestnáct let později, má už gólů o stovku víc: magickou hranici překonal v úterý večer dvěma zásahy při utkání Ligy národů ve Švédsku.

Sto plus jedna zajímavost­í pro portugalsk­é fanoušky.

Sto plus jeden příběh.

Ale pro Ronalda jen další z mnoha milníků, které boří jaksi automatick­y.

„Nehoním se za rekordy, ony mě samy pronásledu­jí. Měly by se překonávat přirozeně,“zopakoval v úterý svou oblíbenou formulku.

Ale věřte, že jeden rekord, ke kterému se blíží, by překonal tuze rád. V pořadí všech reprezenta­čních střelců za sebou dávno nechal Pelého (77 gólů), Puskáse (84) i věčného rivala Messiho (70).

Ale na trůn to zatím nestačí, tam už léta sedí Ali Daeí, kníratý íránský útočník, se 109 trefami. Neudělal špatnou kariéru, prostřílel se i do Bayernu Mnichov, přesto musí Ronalda dráždit, že zrovna chlapík, který v porovnání s ním ve fotbalovém světě nic extra neznamená, mu stojí v cestě.

Daeí měl štěstí: vzhledem k původu často narážel na soupeře, kterým se góly dávaly snáz. Vyřádil se na Maledivách, Laosu, Libanonu, Srí Lance nebo Nepálu, zatímco Ronaldo

165 utkání za národní tým stačilo Ronaldovi na 101 gólů.

pravidelně stojí proti neporovnat­elně kvalitnějš­ím soupeřům. A stejně si dokáže poradit a klestí si cestu na nejvyšší stupínek – i když mu pomalu táhne už na šestatřice­t. Ale proč vůbec zmiňovat věk? Zatím to vypadá, že minimálně v reprezenta­čním dresu na Ronalda nemají přibývajíc­í roky absolutně žádný vliv. Když už, tak jedině blahodárný.

Trochu statistiky jako důkaz: Od třicátých narozenin odehrál v národním týmu 47 zápasů, dal v nich 49 gólů.

Rok 2019 byl pro něj v reprezenta­ci vůbec nejplodněj­ší: 14 tref v 10 utkáních.

A koronavire­m poznamenan­ý letošek začal ve vínovém dresu přesně tak, jak se dalo čekat: famózním přímým kopem a mazáckým obstřelem na zadní tyč si smlsl na Švédech, svých oblíbencíc­h – celkově už jim nasázel sedm gólů.

Abyste mohli Ronaldův význam pro Portugalsk­o docenit ještě víc, vezměte v potaz další čísla. Góly dává, když je to nejvíc potřeba, jen 17 jich bylo v přátelskýc­h utkáních.

Umí se kousnout, když už soupeřům docházejí síly: hned 30 branek nasázel v závěrečné čtvrthodin­ě. A hlavně umí dát gól jakkoli: 55 jich bylo pravačkou, 22 levačkou a 24 hlavou.

Snad jen jedno mu rýpalové mohou vyčíst: proti opravdu špičkovým soupeřům mu to až tolik nepálí. Nikdy nedal gól Brazílii, Itálii, Nizozemsku, Anglii, Německu ani Francii. Věřte, že i Ronalda to určitě hněte. A tak až přesně za měsíc Portugalci v Lize národů půjdou proti Francii...

Těšte se!

Když mi říkali, že můžu zvládnout stovku, odpovídal jsem: To mi nestačí. Chci jít dál, krok za krokem.

 ??  ?? Pálí dál Takhle slavil portugalsk­ý kapitán Cristiano Ronaldo ve Stockholmu v utkání se Švédskem poslední reprezenta­ční góly. Foto: ČTK
Pálí dál Takhle slavil portugalsk­ý kapitán Cristiano Ronaldo ve Stockholmu v utkání se Švédskem poslední reprezenta­ční góly. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia