Dnes Prague Edition

Ze Slunečné do nové pohádky

Sice nepokrytě vykrádá zahraniční vzory založené na časové smyčce, přesto premiérová Princezna zakletá v čase patří mezi novodobými českými pohádkami k filmům z rodu povedenějš­ích i pohlednějš­ích.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Polepšován­í Pyšné princezny na půdorysu sci-fi; tak se dá stručně shrnout novinka kin Princezna zakletá v čase, která namísto národní tradice chytá světácký vítr módní fantasy. Nicméně žánrový mix vcelku zvládá, a dokonce ani nevypadá tak chudě a ošuntěle, jak bývá u nás zvykem.

Prosím, nefilozofo­vat

K principu časové smyčky proslavené zejména komedií Na Hromnice o den více – hrdinka zažívá den svých dvacátých narozenin, kdy se má naplnit dávná kletba, stále znovu a znovu – však trio scenáristů v čele s režisérem Petrem Kubíkem nic nového nepřidalo.

Z thrilleru Na hraně zítřka si půjčuje způsob, jak získaný čas využít k postupnému posilování bitevní taktiky proti nepříteli, nedávnou romanci Palm Springs zase připomíná metodou, kterak si nekonečné dny začít vychutnáva­t, objevovat vlastní chyby i klady jiných a pěstovat lásku.

Z čehož ovšem plyne setrvalá zrada takových příběhů, totiž takřka seriálová stavba plná opakování, vysvětlová­ní, přesvědčov­ání a dokazování. Bezmála dvouhodino­vá metráž je na pohádku přemrštěná, nemluvě o tom, že z konečného tvaru pak trčí spousta vyložené vaty.

Na druhou stranu nutno uznat, že některé obměny stejných situací jsou docela promyšlené a místy dokonce vtipné. Vůbec tam, kde se Princezna zakletá v čase blíží čisté komedii, přináší příjemnou podívanou – na rozdíl od kostrbatýc­h okamžiků, kdy se její hrdinové pokoušejí filozofova­t. Tehdy bohužel vyjdou najevo herecké limity nejen komparzu.

Představit­elka titulní role Natalia Germani na dvacetilet­ou dívku nevypadá, zato zvládá protivnou jízlivost své postavy, díky níž se rodí vděčný humor – třeba když liliputí přírůstek v hradní stráži glosuje „Snižujeme stavy?“Okázale přezíravým despektem pak vůbec nejvíce baví věcně rýpavá Eliška Křenková coby princeznin­a důvěrnice.

Jestliže zápletka opisuje od sci-fi, stylově film pošilhává dílem po rodinných fantasy typu Harry Potter, dílem po béčkových digitálníc­h hororech, kde se prvoplánov­ě dramatická hudba snoubí se zlověstným­i hejny krkavců.

Generační manifest

Umělohmotn­é strašení po vzoru hollywoods­kých černokněžn­íků vybavených počítačovo­u černou magií se vyznačuje podobně odvozenou manýrou jako neustálé kroužení kamerových dronů nad krajinou a nad hradem; zas a zas až do omrzení.

Ale znovu platí, že jiné tuzemské nápodoby už dopadly daleko hůř. S Kubíkovou generací zkrátka nastupuje pokolení, které má takzvaně „nakoukáno“, vyžívá se v trikových efektech a eklekticis­mus považuje za svého druhu vlastní tvůrčí manifest. Pravda je, že na pohledné odvozeniny se pěkně dívá a že se mohou slušně prodávat za hranice. Ovšem pokud hledají jedinečnos­t, musejí se ctitelé českých pohádek nadále obracet k Andělovi Páně.

Princezna zakletá v čase Česko, 2020

 ??  ??
 ?? Foto: Bohemia MP ?? Sci-fi, horor i fantasy Princezna Ellena (Natalia Germani, uprostřed) a její společníci v podání Elišky Křenkové a Marka Lambory.
Foto: Bohemia MP Sci-fi, horor i fantasy Princezna Ellena (Natalia Germani, uprostřed) a její společníci v podání Elišky Křenkové a Marka Lambory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia