Dnes Prague Edition

Další tropický den. Po vedrech přijde ochlazení a přeháňky

Po vedrech bude následovat ochlazení, teploty spadnou až o deset stupňů. Teplo se vrátí příští týden

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Česko má za sebou další tropický den. Meteorolog­ické stanice naměřily překročení tropické třicítky na 37 měřicích stanicích z 202. Na čtyřech teplota dokonce překročila 32 stupňů. Rekordy zaznamenal­o 80 stanic, včetně té na Labské boudě v Krkonoších, kde naměřili pro září nezvyklých 20,6 °C.

Pod zcela jasnou oblohou včera vrcholil v Česku příliv teplého vzduchu od jihu. „Potvrdil se původní předpoklad, že úterý bude v tomto týdnu nejteplejš­ím dnem. Nejvíce naměřily stanice Husinec-Řež u Prahy a Doksany nedaleko Litoměřic, kde bylo 32,5 stupně,“vypočítává Martin Tomáš z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

„Dnes už očekáváme teploty nižší, tropická hodnota není vyloučena, ale objeví se spíše ojediněle,“dodává Tomáš. Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes jasno až polojasno, odpoledne se obloha postupně zatáhne, a ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky, zejména na Šumavě a Českomorav­ské vrchovině.

A ve čtvrtek spadne teplota až o deset stupňů.

Konec týdne bude po tropických teplotách citelně chladnější, zítra teploty spadnou až o deset stupňů a ochlazení bude provázet ojediněle i déšť a přeháňky. „Výrazně se ochladí, avšak jen na hodnoty, které jsou v tomto období běžnější,“popisuje meteorolog Martin Tomáš z ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty budou 22 °C. V pátek by neměly překonat dvacet stupňů.

Milovníci teplých dnů ale nemusí zoufat, babí léto se do Česka vrátí už o víkendu, kdy bude jasno a 23 stupňů a oteplování bude podle předpovědi pokračovat i začátkem příštího týdne. To by mohlo být až 27 °C.

Přestože má Česko za sebou hodně teplý začátek týdne a včera padl rekord na osmdesáti stanicích, absolutní historické rekordy jsou ještě vyšší. Nejtepleji bylo v roce 1947. 14. září 1947 naměřili na Karlštejně 35,9 stupně a o den později v Hradci Králové a v Teplicích 34,5 stupně.

I rekord pro dnešní den je z roku 1947, kdy meteorolog­ové naměřili v Rožmitále pod Třemšínem a Teplicích 34,0 °C.

Horko může být i v září

Tropické dny v září nejsou podle meteorolog­ů v posledních letech nijak výjimečné. Loni byl sice v září jen jeden, ale v roce 2018 překročil teploměr v září třicítku hned čtyřikrát.

Letos zatím meteorolog­ové zaznamenal­i celkem 33 tropických dnů.

Kromě včerejška překročily teploty třicítku i v pondělí, kdy byla naměřena na osmi stanicích v Čechách a na jihu Moravy. Nejtepleji bylo ve středočesk­ých Dobřichovi­cích, kde teploměr ukázal 31,3 stupně.

Historická data ukazují, že i v říjnu se občas vyskytl den s třicítkami. „Z historie víme, že i později se k této hranici umějí teploty dostat. Nejzazším tropickým dnem v databázi je 4. říjen v roce 1929, a to na dvou stanicích – konkrétně v Litvínovic­ích u Českých Budějovic, kde bylo 30,3 stupně, a v Kostelci nad Orlicí, kde bylo 30,1 stupně,“uvedl Tomáš.

Letos ale meteorolog­ové takový průběh podzimu nepředpokl­ádají. Teploty v říjnu mají jen mírně překročit ty průměrné.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Končící idyla Babí léto na Vysočině. Teplé slunečné počasí dnes začne střídat ochlazení a déšť.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Končící idyla Babí léto na Vysočině. Teplé slunečné počasí dnes začne střídat ochlazení a déšť.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Letní počasí Včerejší teploty lámaly rekordy a lákaly k vodě i opalování. Sluníčka si včera užívali lidé i na pražské náplavce.
Foto: Michal Šula, MAFRA Letní počasí Včerejší teploty lámaly rekordy a lákaly k vodě i opalování. Sluníčka si včera užívali lidé i na pražské náplavce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia